๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:45:33



Konu Başlığı: Hakkı Hak Sahibinden Diğerine Nakletmek
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:45:33
Hakkı Bir Hak Sahibinden Diğerine Nakletmek


Bu işlem iki çeşittir:

A- Bedelli Olarak Nakletmek

Bunun da birkaç çeşidi vardır:

1- Satım : Akitteki her iki bedel de mal olduğunda alıcı ve satıcının her bi­rinin mülkiyeti akit yapıldığı anda intikal eder. Her iki bedel de deyn ise kar­şılıklı teslim gerçekleşinceye kadar bir borcu yüklenme karşılığında başka bir borcu yüklenme meydana gelir. Sonuçta satıcının mülkiyeti alıcıya alıcı-nmki satıcıya geçer. Satılan şey mal, bedel deyn ise deyn malın mülkiyetini nakletme karşılığında yüklenilmiş olur. Deyn teslim alınınca mülkiyeti satı­cıya geçer.

2- Kira : Kira, menfaatlerin; ayn, deyn veya başka menfaatler karşılığında satımıdır. Menfaatler bazen zimmetlere bazen mallara bağlıdır.

3- Müsâkat akdi ve onunla aynı hükümlere bağlı olan müzaraa akdi: Bu, çalışma sonucu tarladan elde edilmesi beklenen ürünün şayi bir hissesi kar­şılığında çiftçilikle ilgili işleri yapmayı üstlenmektir.

4- Mudarebe : Kârdan şayi bir bölüm karşılığında ticaret yapma konusun­da karşılıklı olarak yapılan bir akittir.

5- Selem : Akit meclisinde teslim alınan bir mal veya nakit bedel karşılı­ğında zimmetteki bir şeyin satılmasıdır.

6- Karz : Zimmetteki bir borç karşılığında bir aynı vermektir.

7- Cu£le : Elde edilip edilmeyeceği kesin olarak bilinmeyen bir iş karşılı­ğında bir malı vermektir. Elde edilmesi kesin olan bir iş karşılığında bu ak-din yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş ayrılığı vardır.

Havale akdi, satım ve teslim almak işlemlerinden oluşmaktadır.

Sulh akdi de satım, kira, ibra veya hibe akitlerinden biridir.

Kısmet (Ortak malı paylaştırma) akdi bir görüşe göre satım, diğer bir gö­rüşe göre de hakkın ayrıştırılmasıdır. îkinci görüşe göre kısmet akdi müsta­kil bir akit türüdür.

Fesih işlemlerine gelince; bu, karşılıklı olarak iki bedelin geri verilmesi ve­ya bedellerden birinin kıymeti karşılığında diğerinin geri verilmesidir. Örne­ğin meclis muhayyerliği, şart muhayyerliği, görme muhayyerliği, aldatma muhayyerliği, kusur muhayyerliği, müşterinin iflas etmesi sebebiyle satıcı­nın akitten geri dönme muhayyerliği, akdi yürütmenin imkansız hale gelme­si sebebiyle muhayyerlik feshin örnekleridir.

Müslümanların, ehl-i harbin mallarını çalması da hakkın intikal etmesi­nin örneklerindendir. Burada mülkiyet bedelsiz olarak müslümanlara intikal eder. Onların mallarını ganimet olarak almak ve savaşta adam öldürenin öl­dürdüğü kişinin üzerinden çıkan eşyalarda hak sahibi olması da böyledir. Şuf'a ile malı almak da mülkiyeti iki taraf arasında intikal ettirir.

Belirli şahıslara yapılan vakfın; vakfedilen şahsa vakfedilen şeyin menfa­atlerini ve gelirlerini mi yoksa mülkiyetini mi naklettiği tartışmalıdır.

B- Bedelsiz Olarak Nakletmek

Hediye, vasiyet, bir malı bir kimseye yaşadığı sürece yararlanması için vermek, rukbâ, hibe, sadaka, keffaret, zekat bunun örnekleridir.



Konu Başlığı: Ynt: Hakkı Hak Sahibinden Diğerine Nakletmek
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2011, 14:39:57
Rabbim razı olsun, Rabbim himetlrimizi daim eylesin inş.