> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > İslami Hareketin Tarihi Seyri  > Biat Olayı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Biat Olayı  (Okunma Sayısı 2062 defa)
23 Eylül 2011, 17:50:46
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 23 Eylül 2011, 17:50:46 »



Biat Olayı


Medine İslam sitesinde savaşlar, gazalar, seriyyeler ve bunların karşısında gelişen Yahudi ve münafik hareketlerinin önemi yanında büyük fetihlere vesile olan biat kav­ramını tahlil etmeye çalışalım.

Biat, bir şeye veya bir kimseye bağlanmak, onun direktiflerine göre hareket etmektir. İslam literatüründe biat, Medineli müslümanların Akabe'de Allah Rasulü ile yaptıkları bir anlaşma olarak bilinir genellikle. Biati daha ileriye, başa götürdüğümüzde; bütün insanların ruhlar ale­minde Allah'a itaat konusunda söz vermeleri ve Allah ile akit yapmaları şeklinde de bilinir. Fakat biz bu biattan zi­yade, hareketin öncülüğünü ve önderliğini yapan, işleri organize eden, bütün sorumlulukları taşıyan şahsa biatin nasıl olduğu üzerinde durmaya çalışacağız.

Aslında İslam dinini kabul eden her fert Allah Rasulüne biat etmiştir. Çünkü İslam dini Rasulsüz olamaz. Resul İslam dininin lideri, imamı, tebliğcisi, muallimi, komutanı ve bütün konularda sorumluluğu yüklenmiş öncüsüdür. Bununla beraber Allah Resulü önemli bir iş yapmak iste­diğinde müslümanlardan biat alırdı. Aldığı bu biatler çeşitli anlamlar taşıyabili'yordu. Mesela Medine'lilerle yaptı­ğı biatte onlardan istediği şuydu:

"Allah'a ortak koşma­yacaksınız. Hırsızlık ve zina yapmayacaksınız. Çocuk­larınızı öldürmeyeceksiniz, hak olan her şeyde peygambere itaat edeceksiniz."

Yine Hudeybiye hadisesinde Mekke'ye gönderilen Hz. Osman'ın öldürüldüğü şayiası çıkınca Allah Resulü, yanında bulunan bütün müslümanlardan, Kureyşin yaptığını yanına bırakmamak için İslam davası uğrunda canlarını feda edebilecek bir biat istemişti. Bir ağacın altında yapı­lan bu biatte bütün arkadaşları sonuna kadar peygamber ile birlik olacaklarına karar vermişlerdi. Hatta bu konuda yüce Allah onları şöyle taltif ediyor: "Andolsun ki o ağa­cın altında sana biat ederlerken Allah müminlerden razı olmuştu. Kalplerinde olanı bilmiş de onlara güven indir­miş ve onları pek yakın bir fetihle mükafatlandırmış.” [142]

O halde biat, Allah'ın dinini en güzel şekilde yaşa­mak ve o yolda canıyla, malıyla savaşmaktır. Bu akid, devletin veya hareketin başında bulunan başkana ya­pılır. Akid yapıp biat verildikten sonra artık geri dö­nülemez. Ölse de kalsa da (başkan İslamdan sapmadıkça) başkana itaat etmek zorunluluğu vardır.

Tarih şeridine baktığımızda biat, hareket ve pratik ola­rak önce Rasullah'a (s.a.v) yapılmıştır. Sonra Allah ve Resulünün izinden yürümeyi amaç edinmiş müslümanlar kendi aralarından birini seçerek ona biat etmişlerdir ki, bunlar:

Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan ve diğerle­ri... Bu önderlere yapılan biat, devlet başkanı düzeyinde yapılmış olan biattir. Fakat daha sonra genel şümul veya devlet başkanlığı düzeyinde olan biat özele indirgenerek yer yer müslüman cemaatların başına geçen önderlere de yapılmıştır. Bu anlamda yapılan biatian tamamen saf dışı edemeyiz. Ancak yapılan biat bir veya bir kaç konuda de­ğil, hareketin gereği olan yükümlülükler dahilinde olmalıdır. Ama, kimi zamanlarda biatin çok basite indirgenip, sadece tasavvufa, partiye, politikaya, hatta daha da basite indirgenerek sadece bir namaz imamına kadar düşürülme­si rahatlıkla müşahade edilebilir.

Gerçekten biat, sadece oy toplamak, namaz ifade et­mek veya ruhani bir hayat yaşamak için yapılamaz. Biat, İslami hareketi bütünüyle yöneten, yönlendiren seçilmiş müslüman lidere yapılır. Ki bu lider de kendi heva ve he­vesini ön planda tutarak başa germiş biri değildir. Kendi­sine biat edilen kimse bir takım sıfatlara haiz biri olduğu gibi, onu seçenler de İslami hareketin bilincinde olan müslümanlarız. Çünkü bu seçim, ehliyetsiz, basit ve adi insanların önderlerini seçmesine benzemez. Bu seçim ço­ğunlukla yanlılarla bir araya gelmiş kafa sayısının çoklu­ğuna göre de yapılamaz. Bu seçim, mal-mülk, şöhret, ma­kam, soy, aile, güzel nutuk çekme esaslarına da dayan­maz. Aksine bu seçimde naslar esastır. Emanet mutlaka ehline verilmelidir. Ehli de bu emanete en mükemmel bir şekilde sahiplenecek ve kendisine biat edenlerin yüzünü her zaman ak çıkaracaktır. Bu konuda seçilen halifelerin, çağdaş liderlerin (Benna, Mevdudi...) vasıfları ve seçilme tarzları açıktır.

Biat alan İslami hareket liderinin, hal ve akd ehlinden bir şura ile seçilmesi ve onları da merkeze alması İslamın sıhhati için şarttır. Lider, bu şura ile sürekli işleri istişare eder, onlara danışarak yürütür. Merkeze gelen bütün prob­lemler liderin başkanlığında naslar ölçüsünde, şura ile hal edilir ki İslamın yönetim şekli de budur. [143]



[142] Feth: 48/18.

[143] Beşir İslamoğlu, İslami Hareketin Tarihi Seyri, Denge Yayınları, İstanbul, 1993: 118-120.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Biat Olayı
« Posted on: 19 Nisan 2024, 19:13:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Biat Olayı rüya tabiri,Biat Olayı mekke canlı, Biat Olayı kabe canlı yayın, Biat Olayı Üç boyutlu kuran oku Biat Olayı kuran ı kerim, Biat Olayı peygamber kıssaları,Biat Olayı ilitam ders soruları, Biat Olayıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes