> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > İslamda Hükümet > Hilafet ve Hakimiyet
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hilafet ve Hakimiyet  (Okunma Sayısı 577 defa)
24 Eylül 2010, 10:17:52
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 24 Eylül 2010, 10:17:52 »



II. HİLÂFET VE HAKİMİYET

Bu bahis, İslâmî hükümet ve hilafete ait bazı mese­leleri tahkik için bir Alman talebe tarafından sorulmuş olan sualler ve onlara verilen cevapları teşkil etmekte­dir.

Sualler:

1. Niçin İslâmî hükümeti yürüten kimseye sadece halife ıstılahı kullanılıyor?

2. Acaba Emevî halifelerine sahih manada halife di­yebilir miyiz?

3. Benî Abbâs halifeleri ve bilhassa Me'mun hak­kında Zat-ı Faziletlerinin fikri nedir?

4. Hazret-i İmamı Hasan ve Hazret-i İmam Hüse­yin ve îbn-i Zübeyr (Radıyallahu Taalâ anhüm) hakkın­da zat-ı faziletlerinin düşüncesi nedir? 680 senesinde is­lâm Milletinin gerçek rehberi kimdi? Hazret-i Hüseyin Radıyallahu Taalâ anh mıydı, yoksa Yezid miydi?

5. Acaba İslâmî hükümette ayaklanmak caiz bir iş midir?

6. Eğer ayaklananlar camiye yahut da diğer mu­kad­des yerlere (Harem, Kabe) ye sığınırlarsa islâm hü­kümeti bu gibi kimselere nasıl muamele edecektir?

7. Bir islâm hükümeti Kur'an ve Sünnete uygun oir şekilde vatandaşlardan hangi vergileri tahsil edebil­mek müsaadesine haizdir?

8. Acaba herhangi bir halife, kendisinden evvelki ha­lifelerin tuttuktan yoldan başka bir yol takip edebilir mi?

9. Haccac İbn-i Yusuf'un valiliği ve inzibatı temin et­mek bakımından takip ettiği usul hakkında zat-ı fazi­letle­rinin düşüncesi nedir?

10. Bir İslâm hükümeti, acaba, Kur'anda ve Sün­nette bahsi geçmeyen ve sabık halife devrinde de benzeri bu­lunmayan bir vergiyi vatandaşlardan alabilir mi? Böyle bir tahsilata hakkı var mıdır?

 

Cevap:


Zat-ı âlilerinin göndermiş bulundukları suallere geniş ve etraflı olarak cevap verebilmek için yeteri kadar bir zamana kavuşabilmem şarttır. Halbuki şu hali hazır du­rumda bu imkândan mahrum bulunuyorum. -Bu duruma binaenaleyh vereceğim cevaplar kısa olarak arz edilecek­tir:

1. İslâmî hükümette, hükümetin başında bulunan baş­kan veya reis için "halife" kelimesinin kullanılması zarurî bir ıstılah değildir. Bu mevki olanlara emîr, imam, sul­tan vesaire gibi başka kelimeler de söylenebilir. Ha­diste, fıkıhda, kelâm'da ve İslâm tarihinde bu gibi keli­meler kul lanılmıştır. Fakat burada zaruri olan birşey var­dır; O da hükümetin esas nazariyesinin hilâfet üzerine kaim bulunmuş olmasıdır. Sahîh bir İslâm hükümet, ne padi­şahlık, (kıraliyet) ne amirlik (hükümdarlık) ne de "ava-mî cumhuriyet" yani halk hâkimiyeti (Paktılar Sover-cignty) olabilir. Bunların hiç birisine benzemez. Bu ik­tidar şekillerinin hilâfına ancak bu hükümet îslâmî ola­bilir ki, böyle bir rejim de yalnız hakikî hâkimiyetin Hak Taalâya "ait olduğu kabul edilmiştir. Allah ve O'nun Re­sü­lü­nün Şeriatı en üstün kanun olduğu gibi, çıkarıla­cak kanunların da esas menşei ve mehazı yine o mu­kaddes hükümlere istinat etmesi lâzımdır. Bu esaslara inanıla­caktır. Hududullah dairesinin içinde çalışılacak ve işler bu dairede yürütülecektir. Böyle bir hükümette ikti­dar dan yegâne maksat, Allahın ahkâmını icra etmek ve O-nun rızası gereğince fenalıkları ortadan kaldırıp, bunla­rın yerine iyilikleri yerleştirmektir. Böyle bir hükûmeteki iktidar ise, iktidar-ı âlâ (en yüksek iktidar) değildir. Bura­daki iktidar veya emir sahibi olmak, Allah Ta-alaya niya­bet etmektir. O'nun tevdi ettiği emaneti mu­hafaza etmek­tir, îşte "Hilâfetin" manası da budur.

2. Emevî hükümdarlarına gelince, bunların hüküm­darlıkları hakikatte hilâfet değildi. Onların devletlerinde İslâm kanunları icra edilmiş olmasına "rağmen, Anayasa "Düstur": (Constitution) da bulunan İslâmî esasları, orta­dan kaldırmışlardı. Yine buradan başka, onlar hükü­met işinde İslâmî ruhu da silip yok etmişlerdir. Bu fark, böyle b r hükümetin ta başında bile kendisini hissettir­miştir. Nitekim, bu hükümetin kurucusu Emîr Muaviye'nin kendi sözü şöyledir :

Ene evvel ül - mülûk: Ben ilk padişahım.

Hele Emîr Muaviye kendi oğlunu veliahd tayin etti­ği zaman, Hazret-i Ebu Bekir Radıyaîlahu Taalâ anhın oğlu Hazret-i Abdurrahman ayağa kalkarak şöyle söy­ledi:

"İşte bu bir Kayserliktir. Ne zaman bir Kayser ölürse, onun oğlu Kayser olur."

3. Usul bakımından Abbasî hilafetinin vaziyeti de böyle idi. Bu bakımdan Benî Ümeyye ile aralarında bir fark yoktu. Ancak şöyle bir fark vardı: Benî Ümeyye dinî hususlara ehemmiyet vermezlerdi (indîfferent), bunun hilafına Benî Ab­bas kendilerinin dinî bir hilâfet ve ruhanî bir hükümet olduklarını iddia ederler ve bu nam altında para basarlardı. Dinî işlerde de Benî Ümeyyeden fazla alâkadar idiler. Fakat onların dinî işlere fazla alâ­ka gös­termeleri de bazan dine zararlı olmuştur. Meselâ Me'munun bu alâkası öyle bir vaziyete girdi ki, dinle il­gisi bulunmayan felsefî meseleleri, her ne şekilde olursa ol­sun, dinî bir akîde şekline sokarak hükümet gücü ile halka kabul ettirmeğe zorladı ve bu yüzden de bir hayli zulmetti.

4. Sual tevcih edilen devre gelince, hakikatte bu de­vir bir fitne ve kargaşalık devri idi. Müslümanlar o devirde büyük bir fikrî sıkıntı içinde bulunuyorlardı. O devirde müslümanlann hakikî önderinin kim olduğuna hüküm vermek bir hayli zordur. Fakat şurası da açık­tır ki, Yezid siyasî kudreti elinde bulunduruyordu. Baba­sı kendisine sağlam bir saltanat sağladıktan sonra ken­disini velahd tayin etmişti. Böyle olmasaydı ve Yezid. de diğer müslümanların içine karışmış bulunsaydı, o za­man ihti­mal ki, seçimi kazanmak hususunda sondan bi­rinci gel­mek şansım elde edebilecekti. Onun hilafına Hü­seyin ibn-i Ali Radıyallahu Taalâ anh ise, o zamanki ümmet arasında en seçkin kimse idi. Serbest bir seçim olup da müslümanların reylerine baş vurulsaydı muhak­kak ki, halk kendisine rey verecekti. Reyler onun hak­kı olacaktı.

5. Zâlim emirlere karşı ayaklanmak, bu şekilde sa­dece caiz değil belki bir farzdır. Zâlim emirleri ve hû -kiimdarları kaldırıp, onların yerine adil ve sâlih bir hü­kümeti iş başına getirmek imkânı bulunduğu takdirde, ayaklanmak farz olur. Bu hususta İmam Ebu Hanifenin fikri gayet açıktır. Ebu Bekir Cassas, Ahkâm ül -Kur'anda ve El -Muvaffak El Mekkî de Menakıbî Ebu Hanife'de bu meseleyi nakletmişlerdir. Bunun aksine âdil ve sâlih hü­kümete karşı ayaklanmak çok büyük bir günahtır. Bütün ehl-i islâm için böyle bir ayaklanmağı bastırmak için hü­kümete yardım etmek lâzım gelir. Bu arada bir de şu vardır ki, hükümet âdil olmazsa gerçek bir inkılâp ile de ortadan kalkabilir. Böyle bir imkân yoksa, o zaman na­sıl bir yol takip edilmelidir? Bu husus şüphelidir. Eimmenin ve fukahanın bu husustaki fi­kirleri ihtilaflıdır. Bazılarına göre, sadece hakkı söyle­mekle iktifa edilir, ayaklanmak caiz görünmez. Bazıları­na göre ayaklanmak, hattâ şehid olmak da vardır. Di­ğer bir kısım fukahaya göre de "İnşaallah İslah olur" diye dua ederek beklemek lâzım­dır.

6. Âdil bir hükümete karşı ayaklanmış bulunan halk camilere sığınırlarsa onların bulundukları yer mu. hasara edilir. Eğer bu isyancı zümre, bulundukları yer­den silah kullanıp kurşun veya diğer harp vasıtalarını istimal eder­lerse, o zaman onların yaptıklarına karşılık kurşun atılır ve mermi de kullanılır. Hareme sığındıkları zaman, sa­dece muhasara edilir. Muhasara uzatılır ki, sı­kıntıya dü­şüp silahlarını bıraksınlar. Haremde kan dök­mek yahut da haremi taş veya kurşun yağmuruna tut­mak kesin ola­rak doğru değildir. Bu durumun aksine, zâlim bir hükü­mete karşı ayaklanmış bulunan halkın du­rumu başkadır. Esasen zâlim hükümetin varlığı haddi za­tın­da günahtır. Böyle bir hükümet devam etmek için baş vurduğu çare­lerle günahını çoğaltmış olur. Günahını arttırmaktan başka bir iş yapamaz.

7. Kur'an ve Sünnet gereğince usulsüz vergi hak­kında hiç bir cevaz yoktur. Müslümanlar, zekâtı ibadet diye, gayrı Müslimler de cizyeyi (itaati belirtmek için) ve­rirler. Bundan sonra memleket işleri için hükümete kendilen bir şeyler bırakabilirler yahut da hükümetin mu­vafakatiyle bir şeyler verebilirler. Hirac ve mahsul gelirin­den alınan hisse buna benzer bir şeydir ki, bunlar hak­kında Kur'anda ve Sünnette şer'an bir karar yoktur. İslâm hükümeti ihtiyaca göre bunları kararlaştırır. Bu hususta asıl ölçü memleketin hakikî ihtiyaçlarıdır. Eğer herhangi bir idareci veya hükümetin başında bulunan kimse, kendi keyfi için bir vergi tarh ederse, bu vergiyi almak haram olur. Fakat memleket ihtiyaçlarına sarf etmek için halkın rızasiyle alınırsa o zaman helâl olur.

8. Evet böyledir. Yalnız kendisinden evvelkilerin değil kendisinin daha önce verdiği kararları ve hüküm­leri de değiştirebilir.

9. Haccac ibn-i Yusuf, dünya siyaseti noktayi na­za­rından değerli bir adam idi. Fakat dinî noktayı nazar­da zâlim bir hâkim (vali) idi.

10. Evet bu şartlar da yine 7 numaralı sualin ce­va­bında ve...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hilafet ve Hakimiyet
« Posted on: 28 Nisan 2024, 12:25:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hilafet ve Hakimiyet rüya tabiri,Hilafet ve Hakimiyet mekke canlı, Hilafet ve Hakimiyet kabe canlı yayın, Hilafet ve Hakimiyet Üç boyutlu kuran oku Hilafet ve Hakimiyet kuran ı kerim, Hilafet ve Hakimiyet peygamber kıssaları,Hilafet ve Hakimiyet ilitam ders soruları, Hilafet ve Hakimiyetönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes