๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslamda Hükümet => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 25 Eylül 2010, 09:21:08



Konu Başlığı: İctihat için Gereken Vasıflar
Gönderen: Ekvan üzerinde 25 Eylül 2010, 09:21:08
İCTİHAD İÇİN GEREKEN VASIFLAR



İctihaddan maksad, Kanuni İlâhiyi, insanî kanunla değiştirmek demek değildir. Kanun hakikatini anlamak ve bunun ışığı altında, bunun rehberliği ile İslâmın kanun ve nizamlarını, zamanın ilerlemesine koşut olarak harekete geçirmektir. Sahih bir içtihadın olabilmesi için, kanun vazeden kimselerde veya kurullarda veyahut da ictihadda bulunanlarda aşağıda sıralayacağımız vasıflar bulunmalıdır.

1.     Şeriati İlâhiyeye iman etmiş bulunmak. Bu Şeria­tın hak olduğuna inanmış olmak. Bu Şeriate iyi niyetle bağlanmak. Bu Şeriatten kurtulmak, fikir maksadına kati­yen sahip bulunmamak. Herhangi bir usulde ve ölçüde Allah Şeriatından başka bir usul ve ölçüyü dikkate almayı düşünmemek.

2.
     Arap lisanına, bu lisanın kaidelerine, gramerine, edebî ölçülerine, teşbih ve istiarelerine mükemmel bir şekilde vakıf olmak lâzımdır. Çünkü Kur'an-ı Kerim bu lisanda nazil kılınmıştır. Sünnet de bu dilde olduğundan bu ikisini anlamak ve bunlardan hüküm çıkarmak ancak bu dile tam bir bilgi ile mümkün olabilir.

3.     Kur'an-ı Kerimi ve Sünneti Seniyeyi iyi bil­mek.Yalnız bir kimse bunu bilmekle ve ahkâmın mevkile­rini anlamakla da olmaz. Belki Şeriatın külliyatını da bu­nun maksatlarını da iyi bir şekilde anlamalıdır. Bir taraf­tan da şunu ortaya koyabilmelidir ki, Şeriat insan yaşayı­şının ıslahı için ne gibi toplu bir nizam kurmak istemiştir. Diğer taraftan şunu da bilmeli ve anlamalıdır ki, bu toplu nizamın şubeleri ve dalları nelerdir ve nelere şâmil olur. Şeriat bu toplu nizamın tarihini hangi çizgilerle çizmiştir. Nizamı ıslah etmekte ne gibi maksadlar gözönünde bu­lundurmuştur Başka bir tabirle söyliyelim ki, ıçtihad, Şeri­atın tâ içine kadar işlemiş bulunan Kur'an ve Sünnet'e ait ruhu bulmanın ve ortaya koymanın ilmidir..

4.
      Müctehiler, ümmetin işlerinde vukuf sahibi oldukla­rın­dan dolayı ictihadlar ortaya koydular. Bun­lar sadece bir tert­­iplemeden ibaret değildir. Belki bunlar kanunda ilerlemenin zincirleme (continuity) suretiyle devamıdır. İctihaddan maksad herhalde şu da değildir ki, her nesil bir evvelki neslin koyduğu usulleri değiştirip yahut da bırakıp veya bunlara yeni şeyler ilâve etsin.

5.
     Amelî yaşayış meselelerinde ve karşılaşılan ah­valde, bu mesele ve bu ahvali, durumun icabına göre, Şeriatın hükümleri ve usulü üzerinde tertipleyebilmek.

6.
     İslâmî ahlâk ölçüsüne göre, kendi şahsî durumla­rını tanzim etmiş bulunmak. Nitekim böyle ol­mazsa, ictihad makamında bulunan kimseye halk itimad etmez. Böyle şahısların verdiği hükümlere ve ileri sürülen kanunlara da hürmet gösterilmez ve dinlenmez. Ve halk bunları salâhiyet (yetkinlik) sahibi olmayan kimseler yapmıştır fikrine kapılır.

Bu vasıfları beyan etmekten maksadımız, içtihada kalkacak bir kimsenin, ictihada başlamadan önce, bu vasıfların kendisinde mevcut olduğunu ispat etmesi de­ğildir. Belki maksadımız şudur ki, İctihad ile İslâmî kanun ve nizamların geliştirilmesi için bu sahih noktalar gözönünde bulundurulursa, ancak o zaman kanunî yol­lardan yürümek mümkün olur. Bunun içindir ki, bu vazi­feyi yerine getirecek olan ilim ehlinin yetiştirildiği zaman bu vasıfların mevcut olup olmayacağı da dikkate alınma­lıdır. Bunlar olmaksızın, yapılacak olan kanunlar ne bir İslâmî kanun ve nizam mahiyetini taşır, ne de İslâm ca­miası bu kanun ve nizamları benimsemeye tahammül eder.