> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hayatını Anlatan Eserler > İslam Peygamberi > Siyasal toplumsal düzen
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Siyasal toplumsal düzen  (Okunma Sayısı 800 defa)
12 Ocak 2011, 13:19:20
Hadice
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 5.945


« : 12 Ocak 2011, 13:19:20 »



Siyasal-Toplumsal Düzen

1370. Kusay’ın ortaya çıkışından önceki dönemlerle ilgili olarak Mekke’deki siyasal örgütlenmeler hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Cürhümlüler dönemi hakkında bildiğimiz tek şey ise, Hılfu’l-Fudûl adıyla bir tür “savaşçı dindarlar örgütü”nün kurulmuş olmasıdır ki bu örgüte üye olanlar, bir yabancı bile olsa zulme uğrayan kimsenin yardımına koşacaklarına dair yemin ediyorlardı.258 (Kaynaklarımız ithal edilen mallardan alınan gümrük vergilerinden de bahsetmektedirler.) Kusay dönemiyle ilgili olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi, o, şehrin iç işleriyle ilgili bazı imtiyazlarla yetinmiş -hatta bunlara kendisinin ihdas ettiği yenilerini katmış- ve eskiden beri atalarından kendisine kalmış olan bazı görev ve ayrıcalıkları diğer kabilelerin sorumluluk alanında bırakmıştı. Şimdi bu konuyla ilgili bazı ayrıntılı bilgiler verelim:

1371. Kinâneler Orta Arabistan’da oturuyor ve Ay takvimi üzerinde yapılan nesi çalışmalarının yararlı yönleri kadar, astronominin “gizemli yanlarını” da biliyorlardı. Muhtemelen Kinânelerin astronomi konusundaki bilgileri Kusay’ın dikkatini çekmişti. Kinâneler kendi bilgileriyle ilgili sırları kıskanç bir biçimde gizliyorlar, ancak İslâm’dan önce Mekke’ye Hac için gelenlerin bu bilgilerden yararlanmasına izin veriyorlardı. İcâze ve İfâze adı verilen ve Hacc’ın bazı merâsimleriyle ilgili görevlerin yerine getirilmesi, Kusay tarafından, kendisine gelir ve şöhret kaynağı olan Kâ’be’yi haccetmekten vazgeçmelerini önlemek için, bilinçli olarak yabancıların eline bırakılmıştı.

1372. Kusay’la ilgili olarak günlük tarih yazarları,259 ölüm döşeğinde iken üzerinde en az altı görev (umûr-ı sitte) bulunduğundan bahsederler. Kendisi bu görevleri dört oğlundan ikisi arasında şu şekilde taksim etmişti: Mâbedin, Parlamentonun ve Savaş Sancağının muhafızlığı Abdu’d-Dâr’a; Hacılara su ve içecek sağlanması, hacılara ziyafet vermek için Mekkelilerin ödediği vergilerin muhafazası ve savaş halinde orduya komutanlık yapma görevleri ise Abd Menâf’a bırakıldı. “Genel Meclis binasını (Dâru’n-Nedve)” inşaallahâ eden, Kusay’dır. Hacılara ziyafet vermek için vergi koyan da odur. Kuşkusuz, kendisinin başlattığı Hükümet darbesinin devamından korktuğu için, yabancı hacıları genel bir ziyafete davet etmek suretiyle onların gönüllerini kazanmak istemiştir. Sancaktarlık ve komutanlık görevleri başkanlığa yakından bağlı işlerdendi. Gerçekten Kusay bunları da kendi iradesiyle paylaştırmış ise, bu, herhalde onun iki oğlunu da eşit derecede, birini daha yaşlı olduğu, diğerini ise iktidara daha yatkın olduğu için sevmesinden kaynaklanmıştır. Buradan anlaşıldığı kadarıyla, Mekke’de Kusay’dan önce yabancılar tarafından görülen üç görev dışında, mabedin muhafazası görevi dışında bir kamu hizmeti mevcut değildi; Kusay’dan sonraki ikinci kuşakta ise altı kamu görevine tanık olmaktayız. İslâm’ın ortaya çıkmasına yakın, Mekkeli olmayanların elinde bulunan üç görev dışında, en az 19 görev bulunuyordu. Ancak bu 19 görev alanı, sadece Mekkeli on başkan arasında dağıtılmıştı. Bu on başkandan da sadece beşi doğrudan doğruya Kusay’ın soyundan, kalan diğer beşi ise kardeş çocukları yoluyla gelmekteydi.260 Şu kadarı var ki, en azından Kusay’ın soyundan gelenler arasında, bu görev dağılımının kuşaktan kuşağa aktarımı konusunda ihtilaflar çıkmış ve bunların hemen tamamı kılıç yoluyla, yani savaşarak halledilmişlerdir. Sorunların barışçı yoldan halledildiği çok nadirdir. Hacılara içme suyu temin etme görevinin de tuhaf bir kaderi olmuştur. Belazurî’ye göre,261 Hâşim bu görevi bir kur’â sonucu elde etmişti. Daha sonra onun kardeşi el-Muttalib bu göreve vasiyet yoluyla sahip olmuş, ondan sonra da bu görev onun yeğeni Abdu’l-Muttalib’e kalmıştır (Ancak bunun nasıl olduğu belirtilmemektedir; belki de Zemzem kuyusunun yerini keşfettiği içindir); görev daha sonra Abdu’l-Muttalib’in oğlu ez-Zübeyr’e, ondan da kardeşi Ebû Tâlib’e geçmiştir. Ebû Tâlib fakir bir kimse olup, küçük kardeşi Abbas’dan sık sık ödünç para alırdı. Yine bir gün, borcunu ödeyecek durumda olmadığı bir gün, elindeki bu görevi ona devretmek zorunda kaldı. Abbâs kuru üzümleri Zemzem suyuna bandırıp, daha sonra bu içkiyi hacılara ikram ederdi.



258 İbn Sa’d, I/1, s. 141.

259 Ebû Nu’aym, Delâ’ilu’n-Nubuvve, 20. bölüm, s. 90.

260 İslam Peygamberinin karşılaşmış olduğu her türlü güçlüğe rağmen mücadeleye devamdaki kararlılığı, Matta (27/46) ve Markos (15/34) İncillerindeki “Eli Eli (ya da Eloi, Eloi) lama sabaktanî”: (ALLAHım, ALLAHım! Niçin beni terk edip yalnız bıraktın?) şeklindeki ifadelerle tamamen çelişmekte ve ilâhî ödülü hak eden bir durum oluşturmaktadır. Öyleyse, ALLAH’ın, Resulullah (AS)’ı Miraç için gökyüzüne davet ederek onurlandırmasına hiç hayret etmemeliyiz. Bu iki kavramı birbirinden farklı görenlerin öne sürdüğü nedenler inandırıcı olmadığı için, Miraç ve İsra sözcüklerini aynı anlamda değerlendirmiş olduğumu ilave edeyim.

261 Bk. Cin: 72/1 vd, 46/29-32.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2011, 13:20:49 Gönderen: Hadice »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Siyasal toplumsal düzen
« Posted on: 28 Mart 2024, 14:49:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Siyasal toplumsal düzen rüya tabiri,Siyasal toplumsal düzen mekke canlı, Siyasal toplumsal düzen kabe canlı yayın, Siyasal toplumsal düzen Üç boyutlu kuran oku Siyasal toplumsal düzen kuran ı kerim, Siyasal toplumsal düzen peygamber kıssaları,Siyasal toplumsal düzen ilitam ders soruları, Siyasal toplumsal düzenönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes