๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslam Kavramları A-L => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2010, 17:22:12



Konu Başlığı: Hablullah
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2010, 17:22:12
HABLULLAH




Allah´ın ipi, zimmeti. Hablullah tâbiri Kur´ân´da Allah´a izafe edilerek yalnız bir yerde geçmektedir. Habl; ip mânâsınadır. Aynı zamanda bu kelime Allah´a verilen söz, zimmet, güvenme, ağırlık, ulaşma, ulaştırma ve sebep anlamlarına gelir.

Cenâb-ı Hak, Hz. Peygamber´e bir takım emirler vermekle, Ehl-i Kitaba karşı tavrını koymasını istemekte ve onlara cevap vermesini emir buyurmaktadır. Sonra Allah (c.c) mü´minleri ele almakta, onların ehl-i kitab´tan bir gruba uydukları takdirde tekrar küfre dönebilecekleri tehlikesine dikkat çekmekte.... Söz ehli kitabı ve mü´minleri hedef almakta ve neticede, "Hep birlikte Allah´ın ipine (Kur´an´a, İslâm´a) sımsıkı yapışın, parçalanmayın" (Âlu İmrân, 3/103) denilmektedir. Bu âyetten açıkça anlaşılmaktadır ki, "hablullah"tan kasıt evvelemirde Kur´ân ve onun, teklif ettiği din olan İslâm´dır. İnsanlar ancak Kur´ân´a ve İslâm´a sımsıkı sarıldıkları takdirde parçalanmaktan uzak durabilirler.

Dar bir yolda, bir patikada yürüyen kimsenin ayağının kaymasından korkulur. Ama ö kişi, iki tarafı sâbitleştirilmiş bir ipe (bağa) tutunarak yürürse korkusuzca yoluna devam eder.

İşte aynı şekilde Hakk´ın yolu da çok ince bir yoldur. Birçokları o yolda yürürken kayabilirler. Hak yolda yürümek için de Allah´ın açıklamasına ve O´nun rehberliğine ihtiyaç vardır. Öyleyse burada bağ (habl) kavramı, din yolunu takip ederek kendisiyle amaçlanan yere ulaşmamız imkânını bahşeden herşey için kullanılır. "Meğer ki Allah´ın ahdine ve mü minlerin ahdine sığınmış olsunlar" (Âlu İmrân, 3/112) âyetinde geçen "habl", ahd (söz), bağ olarak tefsir edilmiştir. Çünkü ahd, bağ gibi amaçlanan yere giderken kişiden korkuyu gidermektedir (Fahreddin er-Razî, Mefatihu´l-Gayb, 8/162).

Buradaki (habl) kelimesi bazılarına göre Allah´ın insanlara gönderdiği din anlamına gelmektedir (Tefsîru´l-Celâleyn).

Bundan başka, âyette "hablullah" ile kasdedilen şeyin Kur´ân-ı Kerîm olduğu birçok müfessir tarafından beyan edilmiştir. Bu müfessirler görüşlerine delil olarak şu hadîsleri zikrederler:

1- Zeyd b. Erkâm´dan gelen bir rivâyete göre Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurdu: "Dikkat edin, ben sizin aranızda iki ağır yük bırakıyorum. Bunların biri Allah´ın kitâbdır. O, Allah´ın ipidir. Her kim ona tâbi olur sa doğru yolda ve kim de onu terkederse dalâlette (sapıklıkta) olur" (Müslim, Faadailü´s-ashab, 37).

2- Peygamberimiz (s.a.s) Kur´ân hakkında; "Bu Kur´an hablullahtır, nurdur ve faydalı bir şifadır. Kendisine yapışanı korur; ona uyanı kurtuluşa götürür..." buyurmuştur (Dârımî, Fezailü´l-Kur´an, I).

3- Diğer bir rivâyette de yine Kur´ân-ı Kerîm´in Allah´ın ipi olduğu vurgulanarak şöyle denilmektedir: "Allah´ın kitâbı (Kur´ân) gökten yere uzatılmış bir iptir, yani hablullahtır" (Ahmed b. Hanbel, II/17, 26). Zemahşerî, âyetin anlamını, "Allah´a güveniniz de ve O´ndan yardım isteğinizde bir olunuz, ayrılıp dağılmayınız veya, Allah´ın kullarına olan ahdine sarılmada bir olunuz, ki, bu ahd iman ve tâattir" şeklinde tefsir eder. Veya Hz. Peygamber, "Kur´ân Allah´ın sağlam bir bağıdır" dediği için buradaki habl´den maksat "Allah´ın kitabıdır, yani Kur´an dır" (Zemahşerî, Keşşâf, I, 191).

Üstad Mevdûdî de hablullah´ı, Allah tarafından belirlenen bir hayat tarzı olarak ele almakta ve onun sayesinde insanların Allah´la olan ilişkilerinin sağlam olacağını ve aynı zamanda onları birbirine bağlayacağını açıklamaktadır (Mevdûdî, Tefhim´ul-Kur´an, I, 218).