๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslam İnancının Temelleri Akaid => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 14 Ocak 2012, 21:12:23



Konu Başlığı: Hislerin Noksanlığı
Gönderen: Ekvan üzerinde 14 Ocak 2012, 21:12:23
Hislerin Noksanlığı
 




Akıl zail olmuş ise ve aklın zevali devamlı tse, veya delilik arız olmuş da dsvam ediyorsa, ya­hut deli olduğu zamanlar, ayık ve akıllı olduğu zamanlardan daha çoksa, bu kimse hemen ima­metten çıkarılır.

Gözleri tamamen görmeyen kimse de İma­metten çıkarılır. Eğer gözlerde zayıflık var da gündüzleri görüp geceleri görmüyorsa bu hal imam seçilmeye ve İmamete devama mani değildir!

Burnun koku almaması ve dilin lezzet duyma­ması, hem imam seçilmeye, hem de imamete de­vama mâni haller değildir. Zira, bu noksanlıklar karar vermeye ve harekete tesir etmezler.

Sağırlık ve dilsizlik gibi noksanlıklar, başlan­gıçta imam seçilmeye mâni hallerdir. Fakat imam ssçildikten sonra arız olurlarsa; bir kısım âlimle­re göre bu kimse imametten çıkarılır. Âlimler­den bir kısmı ise; «Bu kimse İmametten çıkarıl­maz. Zira işaretle muameleleri yürütebilir» der­ler. Diğer bir kısmı ise, bu hale düşen imamın, güzel yası bildiği halde imametten çıkarılmayaca­ğı, yazı bilmezse çıkarılacağı kanaatindedirler. Bu meselede sahih olan, birinci gurubun görüşü­dür. [322]

 

Organların Noksanlığı
 

Bu noksanlıklar, karar vermeye ve harekete tesir etmez, görünüşte de çirkin olmazsa ve ta­mamen ayıp görünmezse imam seçilmeye ve ima-mste devama mâni değildir. İğdiş olmak, kulak­ların kesik olması gibi.

İki elin veya iki ayağın noksan olması hare­kete ve iş yapmaya mâni olacağı için hem imam seçilmeye hem de imametin devamına mânidir. Bir elin veya bir ayağın yok olması, başlangıçta imam seçilmeye mâni İse de, bu hal sonradan anz olmuş ise, imametin devamına mâni olup olma­yacağı hususunda ihtilâf edilmiştir.

Tasarrufta meydana gelen güllüdür: noksanlık ise iki

1. Hıcr: İmamın yardımcılarından birisinin,  İşleri müstebidce yürüterek imama tama-

 hâkim olması halidir. Eğer, imamı tesiri altına alan bu kimse, dinin hükümlerine göre ha­reket ediyorsa ve adaletle iş görüyorsa, bu kimse­nin valiliğini ikrar ile verdiği hükümleri imza et-rriek caiz olur. İmamı tesiri aitına alan bu kimse, dinin hükümlerinden çıkmış ve adaleti birakmış-sa, İmamın yardımcılarını toplayıp, bu kimssnin hâkimiyetini izale etmesi lâzımdır.

Hıcr hali, imametin devamına mâni değildir.

2. Kahr: İmamın,    düşmanlar    veya asiler elinde esir olmasıdır. Eğer esir olan imamın kur­tulma ümitleri     mevcutsa, imamet    devam eder. Kurtuluş  ümidi  kesilmişse, seçim ehli,    yeni  bir imam    seçer. Yeni İmam   seçildikten sonra, eski imam esaretten   kurtulmuş olsa,  imamte tekrar dönemez. [323]

 



Konu Başlığı: Ynt: Hislerin Noksanlığı
Gönderen: Mehmed. üzerinde 03 Aralık 2020, 13:40:37
Rabim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Hislerin Noksanlığı
Gönderen: Sevgi. üzerinde 04 Aralık 2020, 04:59:13
Esselâmü Aleyküm. Rabbimizin vermiş olduğu tüm nimetler için şükür olsun
Bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Hislerin Noksanlığı
Gönderen: Ceren üzerinde 23 Aralık 2020, 02:12:50
Esselamu aleyküm.vucud bütünlüğü ile ruhu ile eşsiz güzellikte bizleri yaratan rabbe binler kez sübhanallah...