๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslam İnancının Temelleri Akaid => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 16 Ocak 2012, 00:57:58



Konu Başlığı: Aklî Delillere Göre Keramet
Gönderen: Ekvan üzerinde 16 Ocak 2012, 00:57:58
Aklî Delillere Göre Keramet


a) Kul, Allah (C.C)'ın velîsidlr. Nitekim Al­lah (C.C), şöyle buyurmuştur:

«Allah'ın velî kulları için hiç bir korku yoktur.»[238]

Allah (C.C) da kulun velîsidir. Bu hususta da Allah (C.C) şöyle buyurmuştur.

''Allah mü'minlerin velîsidir...''[239]

Bu gerçeklerden anlaşılır ki, Allah (C.C), kulun; kul da Allah (C.C.)'m velisidir. Yani kul, Allah (C.C.)'a itaatla, O'na (C.C.) yakın olunca; Allah (C.C.) da yardımı ile kula yakın olur. Aynı şekilde kul, Allah'ı severse; Allah (C.C.) da kulu sever. Nitekim, bir âyeti kerimede şöyle buyurulmuştur:

«...Allah onları sever; onlar da Allah'ı severler...»[240]

Bu hususta daha pek çok âyet vardır:

«...İman  edenlerin  Allah'a sevgisi (her  şeyden) sağlamdır...»[241]

«...Muhakkak ki Allah' hemh çok tevbe edenleri sever, hem de çok temizlenenleri sever.»[242]

Kul İle Allah (C.C.) arasındaki bu karşılıklı muhabbetler, âyetlerle sabit olunca, denilebilir ki; bir kul, Allah (C.C.)'in emrettiği ve razı oldu­ğu şeylerin hepsini ihlâsla yaparak taatm en yükssk derecesine erişince, Allah (C.C.)'in yasak kıldığı küçük ve büyük şeylerin hepsini terkedince, Rahîm ve Kerîm olan Allah (C.C.)'in kuluna istediği bir şeyi vermesi, imkânsız değildir.

b) Bir hadis-i kutside Allah (C.C), şöyle bu­yurmuştur:

«Bir kulum, kendisine farz kıldığım şeylerden da­ha sevimli bir amel ve ibadetle bana yaklaşamaz. Ku­lum bana, yaptığı nafile ibadetlerle de yaklaşır. Niha­yet, onu severim. Bir kere de onu sevdim mi; artık ben, o kulumun işttiği kulağı, göreceği gözü, şiddetle kavrayacağı eli ve yürüyeceği ayağı olurum. Eğer benden bir şey dilerse, onu verir: bana sığınırsa, mu­hakkak onu himaye ederim.» [243]

Bu haber gösteriyor ki, böyle kulların kulak­larında, gözlerinde, dillerinde ve diğer azalarında Allah  (C.C.)'dan gayrisi  İçin nasip yoktur.    Her şeyi Allah için dinler, Allah için görür, Allah için yürür ve Allah İçin tutar.

Bu kutsî hadisin te'vilinde Şeyhülislâm Ah-med İbnü Yahya İbni Muhanımed şöyle der:

«Kul, bütün varlığıyla Allah (C.C.)'a yönelir. Ku­lun kulakları, ancak Allah'ın razı olacağı şeyleri din­ler. Gözü, ancak Allah'ın emrettiği şeyleri görür. Hü­lâsa kulunb ütün azalan ancak Allah'ın yolunda ve ' Allah rızası için hareket eder. Kulun bütün azalan Hak için ve Hak ile amel eder.» [244]

İşte bu makam, bir yılanın veya bir aslanın, bir insana boyun eğmesinden yahut bir insana hiç yoktan çeşitli nimetlerin verilmesinden daha şe­reflidir. Allah (C.C.), bir kulunu, rahmetiyle böy­le yüksek bir dereceye ulaştırınca, hangi şey, bu kula Allah (C.C.) tarafından harikulade keramet­lerin ihsan edilmesine mâni olabilir?

c) Şüphe yok ki, bütün fiillerde hâkim olan kuvvet, ruhtur; beden değildir. Allah (C.C.)'ı bil­mek de ruh iledir. Bunun içindir ki, gayp âlemini (Allah'ın bildirdiği kadarıyla) bilenlerin kalbi kuv­vetli olur. Bu sebepten, pekçok insanın beraberce kaldıramıyacaklan Hayber kalesinin kapısını tsk başına kaldırıp kâfirlerin suratına fırlatan Hz. Ali (R.A.); «Hayber'in kapısını bedenî kuvvetimle de­ğil, ancak, Rabbani kuvvetle söküp attım.» demiş­tir.

Müfessirlerin izahlarına göre; o anda Hz. Âli­nin nazarı ceset âleminden ayrılmış, kibriya âle­minin nurlarıyla mslekler panldamış, Hz. Ali kuv­vet kazanmış, ve başkalarının güç yetiremiyeceği şeye gücü yetmiştir.

Bunun gibi bir kul, Allah'a ibadet ve tâat süzere devam edince, Allahü Teâlâ'nm, «onun işiten kulağı gören gözü olurum» buyurarak taltif ettiği makamlara çıkar. Allah (C.C.)'in cMâl nur­ları onun için kulak olunca; o kul, yakını da uza­ğı da işitir. Bu nur, kul için göz olunca; yakını da uzağı da görür. El olunca; zor ve kolay olan şey­lerde tasarruf yapabilir.[245]

 

Harikuladelikler

 

Harikalar; âdetlere ve tabiat kanunlarma muhalif, tabiat ve bsşer gücünün üstünde mey­dana gelen hallerdir.

Harikalar altı kısımdır :

1. Mucize,

2. Keramet,

3. İrhasat,

4. Meunet,

5. İhanet,

6. İctidrac.[246]



Konu Başlığı: Ynt: Aklî Delillere Göre Keramet
Gönderen: Sevgi. üzerinde 09 Aralık 2020, 06:29:59
Esselâmü Aleyküm. Faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Aklî Delillere Göre Keramet
Gönderen: Mehmed. üzerinde 11 Aralık 2020, 15:09:33
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Aklî Delillere Göre Keramet
Gönderen: Ceren üzerinde 20 Aralık 2020, 01:20:18
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...