> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Akaid Eserleri > İslam İnancının Temelleri Akaid > Akıl Nedir?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Akıl Nedir?  (Okunma Sayısı 4007 defa)
22 Ocak 2012, 11:00:12
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 22 Ocak 2012, 11:00:12 »



Akıl Nedir?


2 — Akıl: Akıl ile ilk bakışta hasıl olan bügi zarurî bilgidir. Bir şeyin tamamının, parçasından bü­yük olduğunu bilmek gibi. İstidlâlen sabit olan ilim ise, Iktisabîdir.

Akıl, insanı öteki canlı varlıklardan ayıran özelliklerin en önemlilerinden birisidir. Aklın ma­hiyetini bilemeyiz. Ancak, onun yaşayışımızdaki tesirlerini bilebiliriz. Bu bakımdan, aklın tarifi konusunda ihtilâflar vardır:

Filozoflara göre, «akıl latif bir cevherdir. Bil­gilerimizin doğru veya yanlış clduklan, bu cev­herle ayirdedilir.» Fakat, bu tarif doğru değildir. Çünkü; eğer akıl cevher olsa idi, onun kendi ba­şına ve aklın sahibi olan insan mevcut olmadan da, var olması gerekirdi. Böylece bir durum ise, ba­tıldır.

Bazıları da; «Aklın mânâsı ilimdir. Araların­da fark yoktur. Meselâ;'' şu şey biliniyor'' demekle,

''şu şey akla uygundur'' demek aynıdır» demişler­dir.

Hakikatte, bu fikir de yanlıştır. Zira Allah (C.C.), ilim ile vasıflanabilir, ama Allah'a akıl sı­fatı verilemez. Yani, Allah'a, âlim denilebilir; fa­kat âkil denilemez. Bazı kereler aklın ilim mânâ­sında kullanılması umuma teşmil edilemez.

Bazı alimler de,  aklı şöyle tarif etmişlerdir:

«Akıl, insanda bulunması gerekli olan bir kuv­vettir, însan bu kudretle eşyayı idrak eder. Kendi­sinde bu kuvvet mevcut olduğu için de, dinin emir ve yasaklarını yerine getirmek, insan üzerine bir va­zife olur.»

Şeyh Pezdevî, îmam Bakıllanî, Şemsü'1-Eim-mc ve bilumum Eş'arî âlimlerinin, akıl hakkında­ki görüşleri İse şudur:

Akıl bir nurdur. Bu nur İle, hakikate varma­nın yolu, din ve dünya meseleleri aydınlığa kavu­şur. Göz, nasıl, görülen şeyleri ışık sayesinde id­rak edebiliyorsa; insanın kalbi de, aklın nuru ile idrak eder.

Bir insanda aklın mevcut olup olmadığı, iyi ve kötü olan şeylerden birini seçmesi ile belli olur. Şöyle ki: İnsan neticesi iyi olacak bir işi yapar; sonu kötüye varacak bir işi de terkeder. Bir işi yapmak veya terketmek ise, iki maksatla olur. . ya hayır, menfaat ve iyi netice elde etmek­tir; yahut da, hayvanlarda olduğu gibi, herhangi haklı bir sebep yoktur. Akıl ise, hayrı, faydalı ola­nı ve iyi akıbeti seçer. Buradan çıkaracağımız ne­tice şudur ki; yapılan işin hayır ve iyi netic? üze­rine bina edilmiş olması, bu işi yapan kimsede ak­lın mevcut olduğunu gösterir.

Akıl, insanın yaratılışında  bilfiil mevcut değildir. Yeni doğan çocuk, mutlak mânâda akla sa­hip olmadığı gibi, akıllı hareketlerde de bulun­maz. Nitekim şu âyet-i kerime bu hükmü doğru­lamaktadır:

«Allah, sizi analarınızın karnından, kendiniz hiç bir şey bilmiyorken çıkardı. Size şükredesiniz diye kulaklar, gözler, gönüller verdi. Tâ ki şükredesi­niz.»[23]

Fakat, çocukta aklın mevcudiyetine istidat vardır. Bu istidada «lîilkııvve akıl», veya «tabiî akıl» denir. Akıl insanda azar azar ve yavaş yavaş ortaya çıkarak mükemmel hale gelir. Buna da «müstefâd», yani «kâmil akıl» adı verilir. İnsan­daki akıl, kemal derecesin çıkmazdan evvel, ek­siktir. Nitekim, çocuklardaki akıl böyledir. Akıl, zamanla gelişir ve meydana çıkar. Akıl, herkeste eşit seviyede olmayıp, kiminde az, kiminde İse bi­raz daha fazla olarak yaratılmıştır. Zamanla ge-îiş:n bu aklın bölümlerinin, nasıl ve ne zaman mükemmel hale geldiğini bilebilmek zordur. İn­sanoğlunun bilgisi, bunu anlamaya kâfi gelmez. Aklın hakikatini ve kemal derecesini ancak Allah (C.C.) bilir. Cenâb-i Hak, bizim bu husustaki bil­gimizi kolaylaştırmak için, akim zahirî sebebi olan bulûğ çağına gelmeyi, aklın mükemmel hale geldiğinin İşareti olarak bildirmiştir. Dinin emir ve yasaklarına uyma mecburiyeti de, âkıl-bâllğ olanlar için konulmuştur. Gerçekten de, ak­lın gelişmesi bulûğ çağında olmaktadır. Çünkü, nefsin kuvvetleri ve bu arada akıl, insan bünyesinin olgunlaşması ile beraber mükemmel hale gelirler. [24]


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Akıl Nedir?
« Posted on: 24 Nisan 2024, 14:44:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Akıl Nedir? rüya tabiri,Akıl Nedir? mekke canlı, Akıl Nedir? kabe canlı yayın, Akıl Nedir? Üç boyutlu kuran oku Akıl Nedir? kuran ı kerim, Akıl Nedir? peygamber kıssaları,Akıl Nedir? ilitam ders soruları, Akıl Nedir?önlisans arapça,
Logged
17 Mart 2015, 21:18:29
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2015, 21:18:29 »

esselamu aleykum;
Akıl denen nimet,bizlerin dünyada yanlış ile doğruyu ayırt etmemizi sağlamaktadır..Yani insanın Allah yoluna,doğru yola gitmek için bir rehberdir hem de karar verme organıdır...Akıl ,ilk başta çok bilgiye sahip değildir ama yıllar geçtikçe ,dünyada tanıdıkça gelişir..Aklın,en çok kullandığı dönem buluğ çağıdır..Rabbim aklını doğru kullananlardan etsin inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

29 Haziran 2015, 16:43:13
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 29 Haziran 2015, 16:43:13 »

Esselamu aleykum.İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özellik akıldır.İnsan aklı ile her şeyi ayırt eder,anlar ve yorumlar.Aklı ile Allahı tanır,bulur ve onun rızasına uygun yaşar.Rabbim razı olsun paylaşımdan Reyyan abla.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

29 Haziran 2015, 16:46:00
❣ Muhammed ❣

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3.112


« Yanıtla #3 : 29 Haziran 2015, 16:46:00 »

Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Akıl insana verilen en büyük nimetlerden birisidir.Rabbim aklımızı iman,islam üzerine hakkıyla kulanabilmeyi nasip eylesin İnşaAllah.Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 29 Haziran 2015, 16:46:21 Gönderen: [Muhammed] »
Kayıtlı

29 Kasım 2020, 17:37:35
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #4 : 29 Kasım 2020, 17:37:35 »

Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes