> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > İslam gençliğine öğütler > Oruç ve faydası
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oruç ve faydası  (Okunma Sayısı 6101 defa)
16 Ekim 2010, 13:46:10
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Ekim 2010, 13:46:10 »



Oruç Ve Faydâsı
 

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Ey iman edenleri Oruç sizden önce gelip geç­miş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz."

Bakara: 183 Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Oruç kalkandır." (Cehennem ateşinden korur.)[79]

Ey müslüman kardeşim! Ramazan orucunu tutmak bir ibadettir ve pek çok faydaları vardır. Bu faydalar şunlardır:

- Oruç, mideyi uzun ve devamlı olan görevin­den rahata kavuşturarak hazmı kolaylaştırır. Fazla ki-bları eritir ve vücudu güçlendirir. Ayrıca bir çok hasta-ık için de faydalıdır. Oruç, sigara alışkanlığı olanları sigaradan uzaklaştırır ve terk etmelerine sebep olur.

-  Oruç ruhu güzelleştirir. Onu hayır işlerrjeye, düzene, itaate ve sabra alıştırır.                         '

-  Oruçlu kişi, kendisi ile diğer oruç tutan kar­deşleri arasında eşitliği hisseder. Çünkü onlarla bir­likte oruç tutmakta ve onlarla birlikte iftar etmektedir. Böylece İslami birliğin bir bütün olduğunu hisseder. Açlığın ne demek olduğunu, aç ve muhtaç olan kar­deşlerinin ne durumda olduğunu anlar.

-  Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

1-  "Her kim inanarak ve sevabını umarak, Ra­mazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."[80]

2- "Her kim Ramazan orucunun tutar, ardından Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa, bütün sene oruç tutmuş gibi olur."[81]

3- Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan uma­rak, Ramazan ayını kıyamla [82](teravih namazlarını kı­larak) geçirirse geçmiş günahları bağışlanır. [83]

 

Ramazanda Yapman Gereken Vazifeler
 

Müslüman kardeşim, her şeyden önce şunu bilmemiz gerekir: Allah"Teâlâ kendisine ibadet etme­miz için Ramazan orucunu bize farz kılmıştır. Öyley­se aşağıda gelen şu şeyleri yap ki tuttuğun oruç ka­bul ve faydalı olsun.

-  Namazını bırakmadan devam et. Çünkü bir­çok oruç tutan kişi dinin direği ve terki küfür olan na­mazı ihmal etmektedir.

-  Güzel ahlâk sahibi ol. Oruçlu olduğunu göz önünde tutarak, küfretmekten, küfre götüren amel­lerden ve insanlara kötü davranmaktan sakın. Zira :oruç ruhu güzelleştirip asla ahlâkı kötüleştirmez. Kü-,für amelleri ise müslümanı dinden çıkarır.

- Orucunun bozulmamasını istiyorsan şaka dahi olsa boş ve kötü söz söyleme. Rasûlullah sal-lallahu aleyhi ve sellem'in şu hadisini unutma:

"Sizden biriniz oruçlu olduğu gün kötü söz söy­lemesin ve bağırıp çağırmasın. Eğer bir kimse ona  söver veya onunla kavga ederse ona: "Ben oruçlu­yum, ben oruçluyum" desin."[84]

-  Kanser ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara sebep olan sigarayı bırakma konusunda oruç tutma­yı fırsat bil. Kuvvetli irade sahibi ol. Gündüz oruçlu iken sigarayı nasıl bırakıyorsan, gece de bırakmaya çalış. Böylece sağlığın düzelecek. Paran da çoğala­caktır.

-  İftar ederken çok yemek hazırlayarak israfta bulunma. Bu senin hem sağlığını bozar, hem de oruçtan alacağın faydayı yok eder.

-  Oruç ile bağdaşmayan ve ahlâkını bozma­ması için sinemaya gitme ve televizyon seyretme.

-  Sahuru ve sabah namazını kaçırmamak için geç vakitlere kadar geceleme. Sabahleyin erkenden işe gitmen gerekir. Nitekim Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bu hususta şöyle buyurmaktadır:

"Allah'ım, ümmetimden erken kalkanları bere­ketli kıl."[85]

-  Yakın akrabana ve ihtiyaç sahiplerine verdi­ğin sadakayı artır. Akrabalarını ziyaret et, küskünleri barıştır.

-  Allah'ı zikretmeyi, Kur'an okumayı ve dinle­meyi,   onun   mânâsını   iyi   anlamayı   fazlalaştır. Kur'an'la amel et. Ramazan vaazlarını dinlemek için camide hazır bulun. Ayrıca Ramazan'm son on günü camide itikafa girmek sünnettir.

-  Hükümlerini öğrenmek için oruçtan bahse­den bir kitap oku. Böylece unutarak yiyip içmenin orucu bozmadığını, geceleyin cünüb olmanın oruca engel olmadığını, ama namaz kılmak ve temiz olmak için mutlaka gusül etmenin gerekli olduğunu öğren­miş olursun.

- Orucunu muhafaza et. Gücü yeten çocukları­nı da oruca alıştır. Özürsüz olarak oruç bozmamaya dikkat et. Kim kasıtlı olarak bir günlük orucunu bd-zarsa, o gün için kaza orucu tutar ve samimi bir tevbe eder.

Kim Ramazan'da oruçlu iken hanımıyla cinsel münasebette bulunursa, gücüne göre sırayla yap­ması gereken kefareti verir. Kefaret ise, köle.âzâd etmesi gücü yetmezse iki ay aralıksız oruç tutması gücü yetmezse altmış fakiri duyurmasıdır.

- Müslüman kardeşim! Ramazan orucunu tut­mamaktan veya insanların önünde açıktan yiyip iç­mekten sakın. Zira oruç tutmamak, açıkça Allah'a karşı gelmek, İslâm'ı hafife almak ve insanlar arasın­da utanmaz olmak demektir.

Şunu bil ki, oruç tutmayanın bayram yapmaya hakkı yoktur. Çünkü bayram, orucun tamamlanması ve bu ibadetin kabulü sebebiyle duyulan büyük bir sevinçtir. [86]

 

Hac Ve Umrehakkında Bilgiler
 

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:"

"Yoluna güç yetirenlerin o evi (Kabe) haccetme-si, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır."

Âli İmran: 97

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Bir umre, İkinci umreye kadar aralarında olan günahlara kefarettir. Kabul olunan haccın mü­kâfatı ise ancak cennettir."[87]

-  Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Kim hac yapar ve onda kadına yaklaş­maz ve günah da işlemezse, anasından yeni doğ­muş gibi günahsız döner."[88]

-  Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Hac ibadetini benden alınız."

-  Seni getirip götürecek kadar paran olursa hac ibadetini yapmak için yapacağın masrafların hac için gerekli olan harcamalarla ilgisi yoktur. Allah bu­nu bir özür olarak kabul etmez. Hastalanmadan ve­ya fakirleşmeden ya da Allah'a günahkâr olarak öl­meden önce hac ibadetini yapmak için acele et. Çünkü hac, İslâm'ın şartlarından olup onun dünyada ve ahirette pek çok faydalan vardır.

-  Umre ve hac için harcanan paranın helal ol­ması gerekir.  Yoksa Allah Teâlâ o ibadeti kabul et­mez.

-  Kadının hac veya başka bir yere yanında mahremi  olmadan gitmesi  Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şu hadisinden dolayı haramdır: "Kadın, yanında mahremi olmadan yolculuğa çıka­maz."[89]

-  Dargın olduğun kişi ile barış, borcun varsa öde. Ailene; süs, araba, yiyecek ve kesilen hayvan­lar hakkında fazla israf etmemelerini vasiyet et. Nite­kim Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:[90]

"Yiyihİz, içiniz, ama israf etmeyiniz.

A'raf: 31

- Hac müslümanlar için adeta büyük bir konfe­ranstır. Birbirleri ile tanışıp sevinirler. Problemlerini halletmek için yardımlaşırlar. Haccin dinî ve dünyevî yararlarını görürler.

-   Sorun ve dertlerin çözümünde yalnız Al­lah'tan yardım istenilebileceğini ve yalnız O'na dua edilip başkasına asla dua edilmeyeceği bilmen gere­ken önemli meseledir. Nitekim Allah Teâlâ şöyle bu­yuruyor:

"De ki: Ben ancak Rabbime yalvarırım ve O'na kimseyi ortak koşmam."

Cin: 20

-  Umre yapmak senenin her vaktinde caizdir. Ancak özellikle Ramazan ayında yapmak daha iyi­dir. Çünkü Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Ramazan'da yapılan umre, hacca denktir."[91]

-  Kabe'de kılınan namaz, başka yerde kılınan namazdan yüzbin kat daha değerlidir. Nitekim Rasû­lullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram ha­riç, diğer mescidlerde kılınan bin namaza eşittir."[92]

Yine şöyle buyuruyor: "Mescid-i Haram'de kılı­nan bir namaz, benim mescidimde kılınan yüz na­maza eşittir."[93]

Bu ecrin matematiksel hesabı ise şöyledir: 1000 x 100 = 100 000 (yüzbin) namaz[94]

- Temettü haccını yapman senin için daha iyi­dir. O da önce umre yapıp ihramdan çıkman, hac za­manı tekrar ihrama girmendir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor: "Ey Muhammed ailesi! Sizden kim hac yaparsa temettü haccına niyet etsin." [95]

 

Umrede Yapılacâk Ameller
 

1- İhrama girmek: Mikat[96] yerine gelindiğinde ih-] ram elbisesini giy ve şöyie niyet et: "Lebbeyk Alla-I hümme bi-umre". Sonra sesini telbiye getirerek yük-j selt: Lebbeyk Aliahümme lebbeyk...

2- Tavaf etmek:
Mekke'ye varınca Kabe'ye git.; Haceru'l-Esved'den: "Bismillah! Allahu ekber" diye-; rek başla ve Kabe'yi 7 kere tavaf et. Eğer gücün ye-; terse Haceru'l-Esved'i öp veya sağ elinle ona işaret et. Her dönüşte, eğer gücün yeterse öpmeden ve işaret etmeden Rüknü'l-Yemânî ve Haceru'l-Esved arasında şu duayı oku: "Rabbena âtinâ fi'd-dünya haseneten ve fi'l-âhirati haseneten ve kına azâbe'n-nâr." Tavafını bitirdikten sonra Makam-ı İbrahim'in arkasında iki rekat namaz kıl. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlâs Sûrelerini oku.

3- Sa'y yapmak: Safa tepesine çık, kıbleye dön ve ellerini semaya açarak şu âyeti oku: "İnne's-Sa^â veİ-Mervete min şeâirillâh." Peşinden: "Ebdeu bimâ bedee'llâh" hadisini söyle. Üç kere tekbir getirip işa­ret etmeden üç kere şöyie söyle: "Lâ ilahe illallâhu vahdehû lâ şerike leh, lehu'l-mülkü ve lehu'l-hamdu ve Hüve alâ külli şey'in kadîr. Lâ ilahe illallâhu vah-deh, enceze va'deh ve nasara abdeh ve hezime'l-ahzâbe vahdeh."

Bu sözü Safa ile Merve arasında başka du­alarla birlikte devamlı tekrarla. İki yeşil çizgi arasına geldiğinde koşar adımla yürü. Sa'y...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Oruç ve faydası
« Posted on: 25 Nisan 2024, 09:49:12 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Oruç ve faydası rüya tabiri,Oruç ve faydası mekke canlı, Oruç ve faydası kabe canlı yayın, Oruç ve faydası Üç boyutlu kuran oku Oruç ve faydası kuran ı kerim, Oruç ve faydası peygamber kıssaları,Oruç ve faydası ilitam ders soruları, Oruç ve faydasıönlisans arapça,
Logged
06 Mayıs 2015, 00:54:45
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2015, 00:54:45 »

Esselamu aleyküm.Oruç insanın nefsine hakim olmasını öğretir.İbadet etmeye teşvik eder.Sabrı öğretir.Rabbim hakkıyla oruç tutan kullarından eylesin bizleri inşallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

06 Mayıs 2015, 06:02:54
Kevser 9
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.730



« Yanıtla #2 : 06 Mayıs 2015, 06:02:54 »

Ve aleykumus selam ve rahmetullah...
Ramazan ayının bize yalnizca manevi değil dünyevi getirileri de var Örneğin sağlığımız açisindan önemli kötü alışkanlıklardan uzak kalmak icin de cok önemli...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
25 Ocak 2016, 16:59:21
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2016, 16:59:21 »

Oruç tutmanın hem manevi hemde vücudumuza gözle görülür şifası vardır.. Farz olan ramazan orucumuzu sağlıgımız yerinde ise hakkıyla tutanlardan oluruz.. Ayrıca efendimizin güzel ahlakını, edebini tekrardan hatırlamama vesile oldunuz.. Yine hac ve umrede dikkat edilmesı gereken konularıda hatırlamama vesıle oldunuz Allah razı olsun..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
25 Ocak 2016, 17:18:34
Yağmur Gmş

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.554



« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2016, 17:18:34 »

Bismillah...
Oruç insana hem bedenen hem de ruhen faydalı olan bir ibadettir. Ve insana her şekilde yani sabır, dayanma, kıymetini bilme ve şükretme açısından çok faydalıdır. İnsana çok şey öğretir.
Allah cc. razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İnsanın büyüdükçe mi artıyor dertleri,
Yoksa insan büyüdükçe mi anlıyor gerçekleri...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes