> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > İslam gençliğine öğütler > Önsöz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Önsöz  (Okunma Sayısı 1073 defa)
16 Ekim 2010, 14:06:33
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Ekim 2010, 14:06:33 »



Önsöz


Hamd, ancak Allah içindir. O'na hamd eder, O'ndan yardım ve bağışlanma dileriz. Nefislerimizin şerrinden, amellerimizin kötülüklerinden O'na sığını­rız. Allah kimi hidayete erdirirse onu saptıracak yok­tur. Kimi de saptırırsa onu hidayete erdirecek yoktur.

Tek olan ve hiçbir ortağı bulunmayan Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in O'nun kulu ve Rasûlü olduğuna şehadet ederim.

Bu kitap, Mekke ve Cidde'de birçok kereler ba­sılmıştır. Aynı zamanda Cezayir, Kuveyt ve Ürdün'de de basılmıştır. İnşallah Mısır ve Lübnan'da da bası­lacaktır. Bu kitap okuyucular tarafından çok beğenil­miştir. Nitekim onlardan bana gelen birçok mektup-

larda bu kitaptan istemektedirler. Çünkü kitabın için­de her Müslüman'ı ilgilendiren değişik konular genel ve özet olarak bulunmakta ve anlatımı da herkesin anlayacağı şekilde kolaydır.

Allah Teala'dan bu kitabı, kendi rızasına uygun olarak onu okuyan herkese faydalı kılmasını dilerim. O, duaları işiten ve karşılığını verendir.

Muhammed b. Cemil Ziynû[1]

 
İslâm'ın Başlıca Özellikleri
 

1- İslâm dini tevhid dinidir. Bu yüzden tek olan yaratıcının varlığına inanmak, aklı olan her insanın kabul edeceği şeydir. Bu yaratıcı ayrıca kurban, adak ve dua gibi ibadetlerin sadece kendisine yapıl­masını hak eden ilâhtır. Çünkü Rasululiah sallailahu aleyhi ve sellem: "Dua, ibadetin ta kendisidir" diye buyurmuştur.[2]

Bu yüzden Allah'tan başkasına dua edip yal­varmak asla caiz değildir.                                           

2- İslâm birleştirici bir dindir, ayrımcılık yap­maz. İslâm'a göre bütün peygamberler insanların hayatlarını düzenlemek ve onların kurtuluşu için gönderilmiştir. Muhammed sallaflahu aleyhi ve sel­lem de onların sonuncusudur. O'nun şeraiti Allah'ın emri ile kendinden önceki şeraitlerin (Yahudilik ve Hıristiyanlık) hükmünü yürürlükten kaldırmıştır. Allah O'nunla insanları, sonradan değiştirilmiş bozuk din-

lerden kurtarıp, hiçbir şekilde değişikliğe uğramayan ve herkese eşit muamelede bulunan İslâm dinine katması için göndermiştir.

3-  İslâm dinini öğrenmek çok kolaydır. Çünkü İslâm'da bozuk inanç ve hurafeler yoktur. Her zaman ve mekânda uygulanabilen tek din İslâm'dır.

4- İslâm madde ve ruhu tam olarak birbirinden ayırmaz. Aksine hayata bu ikisinden oluşan bir bütün olarak bakar ve birini alıp diğerini ihmal etmez.

5-  İslâm, Müslümanlar arasında kardeşlik ve ruh birliğini sağlamlaştırır. Irk ve bölge farklılığını ka-bui etmez. Nitekim Kur'an'da şöyle buyurulmuştur:

"Sizin Allah katında en değerli olanınız, O'ndan en çok korkanınızdır."

6- İslâm'da ne dini hakir gören diktatörlük, ne de kabullenilmesi zor görüşleri tasdik etmek yoktur. İslâm'da her insan Kur'an ve hadisleri okur, selefin görüşlerini alır ve sonra bunu hayatında uygular.

(Bu kısım Yusuf el-Kardavî'nin "İslâm'ın Başlıca Özellikleri" adlı kitabından alınmıştır.) [3]

 

İslâm, Hayatın Bütününü Kaplayan Bir Sistemdir              
 

1- İslâm, insan hayatının ekonomik, siyasi, kül­türel ve sosyal alanlarındaki bütün problemlerini çö­zerek ona doğru yolu gösteren bir sistemdir.

2- İslâm, insan hayatını düzene koyar. Bundaki temel unsur, vakti düzenlemesidir. Müslümani dünya ve ahiret hayatında başarılı kılan tek amil İslâm'dır.

3- İslâm, dini kanunları uygulamadan önce itika-dî düşünceye öncelik verir. Nitekim Rasûlullah salial-lahu aleyhi ve sellem Mekke'de önce tevhidî düşünce üzerinde durmuş, Medine'ye hicret ettikten sonra İs­lâm Devleti'ni kurarak dinî hükümleri uygulamıştır.

4- İslâm, ilim öğrenmeye davet eder ve fayda­lı ilmin gelişmesine destek verir. Nitekim Müslüman­lar daha Ortaçağ'da İbn Heysem, Beyrûnî ve diğer­leri gibi modern ilimlerde mütehassıs olmaya başla­mışlardı bile.

5- İslâm, dolandırıcılık ve fahiş fiyatla kazanılan malı değil, doğru yoldan kazanılan malı helal sa­yar ve helal yoldan kazanılan maldan fakirlere ver­meyi ve Allah yolunda harcamayı teşvik eder. Ka­nunlarını Allah'ın koyduğu şeraitten alan İslâm üm­meti içinde sosyal adalet ancak bu şekilde gerçekle­şir. Nitekim hadiste şöyle geçmektedir: "En iyi mal, kişinin helal yoldan kazandığı maldır."[4]

6-  İslâm, cihad ve özgürlük dinidir. İslâm, her müslumana malıyla ve maneviyatıyla dine yardımcı olmasını farz kılar. İslâm bir özgürlük dinidir ve her müslümanın İslâm gölgesinde hür ve mutlu olarak yaşamasını, bu dünyaya karşılık ahiret hayatını ter­cih etmesini ister.

7-  İslâm, sabit ve donuk fikri ortadan kaldırır. İslâm'da, dinî kurallara aykırı olmamak şartıyla hür düşünce yapısını geliştirme ve fikir üretme vardır. Bid'at, hurafe ve uydurma hadisler İslâm'ın temiz gü­zelliğini çirkinleştirmiş, Müslümanların yeni fikirler üreterek ilerlemelerine engel olmuştur.

(Bu kısım Yusuf el-Kardavî'nin "İslâm'ın Başlıca Özellikleri91 adlı kitabından alınmıştır.) [5]

 
İslâm'ın Şartları
 

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem-şöyle buyuruyor:

"İslâm beş şey üzerine bina olmuştur:

1-  Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muham-med'in O'nun rasulü olduğuna tanıklık etmek: Al­lah'tan başka hakkıyla ibadet edilen bir ilâh yoktur ve Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem O'nun dinini tebliğ etmek için gönderilmiştir.

2- Namaz kılmak: Şartlarını ve vaciplerini yeri­ne getirerek huşu içinde kılmak

3- Zekât vermek: 85 gram altın veya buna eş­değer paraya sahip olan her müslümanın, üzerinden bir yıl geçtikten sonra bunların % 2,5'unu vermesi. Bunun dışında nakit olmayan diğer mal çeşitlerinin değişik oranlarda zekatı vardır.

4- Haccetmek: Para, sağlık ve güvenlik açısın­dan oraya gitmeye yol bulan herkes içindir.[6]

5- Ramazan orucunu tutmak: İmsak vaktinde niyet ederek, güneş batmcaya kadar yemek ve iç­mekten, cinsi münasebetten ve bütün orucu bozan şeylerden kaçınmak." [7]

 
İmanın Şartları
 

1- Allah'a iman: İbadetinde, sıfat ve kanun ko-yuculuğunda O'nun tek olduğuna inanmak.

2- Meleklere iman:  Onlar nurdan yaratılmış var­lıklar olup Allah'ın emirlerini yerine getirirler.

3- Kitaplara iman:  Bu kitaplar, Tevrat, İncil, Ze­bur ve bunların en üstünü olan Kur'an'dır.

4- Rasûllere iman:  Onların ilki Nuh aleyhisse-lam, sonuncuları da Muhammed sallailahu aleyhi ve sellem'dir.[8]

5- Ahiret gününe iman: İnsanların hesaplarının görüleceği kıyamet günüdür.[9]

6- Hayır ve şerri ile kadere iman: Hayır ve şerri | ile kadere razı olmak. Çünkü bu, Allah'ın takdiri ve hikmeti ile olmuştur. [10]

 
"Dua, İbadetin Ta Kendisidir"
 

Tirmizî'nin rivayet ettiği bu sahih hadis, duanın sadece Allah'a yapılan önemli bir ibadet olduğunu gösterir. Bu anlamda Allah'tan ayrı olarak bir pey-f gambere veya bir evliyaya namaz kılmak caiz olma­dığı gibi yine bir peygamber veya evliyaya dua edi­lerek onlardan yardım istenmez.

1- Bir Müslüman'ın niyetinde Allah'ın yardım ettiğine inanarak: "Medet yâ Rasûlallah, yardım eyle ey evliya zat!" demesi, Allah'tan başkasına yapılan dua ve ibadettir. Bunun örneği Allah'a şirk koşan şu adamın sözüne benzer: "Benim niyetim Allah'ın tek bir ilâh olduğudur." Bu söz kabul edilemez. Çünkü onun bu sözü niyetine terstir. Niyet olan inanç ile ağızdan çıkan sözün birbirine uyması gerekir. Yoksa bu, şirk veya inkâr olur ki, bunu da Allah ancak tev-be ettikten sonra bağışlar.

2-  Eğer bir Müslüman:
"Benim niyetimde o peygamber veya evliya beni Allah'a ulaştıran birer aracıdır. Nasıl ki ben, bir padişahın huzuruna aracı olmaksızın çıkamıyorsam, aynı şekilde aracı olma­dan Allah'ın huzuruna da çıkamam" derse, yaratıcı olan Allah'ı, zalim olabilen bir padişaha benzetmiş olur ki bu benzetme de küfürdür. Zira Allah Teala za­tını, sıfatlarını ve fiillerini mahlukata benzetmekten beri kılarak şöyle buyurmaktadır:

"O'nun benzeri hiçbir şey yoktur. O işitendir, görendir.   

Şura: 11

Bu âyete göre Allah'ı mahlukata benzetmek şirk ve küfürdür. Peki nasıl oluyor da Allah'ı zalim olabilen bir insana benzetiyorlar? Allah o zalimlerin söyledikleri şeylerden münezzehtir, son derece yü­cedir ve uludur.

3- Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem za­manında yaşayan müşrikler de Allah'ın yaratıcı ve rı-zık veren olduğuna iman ediyor bununla birlikte, fa­kat Allah'a yaklaşmak için put şeklinde canlandırdık­ları evliyaları aracı kılıp onlara dua ediyor ve onlar­dan yardım istiyorlardı. Allah ise onların bu aracılığı­na razı olmuyor, aksine bunun küfür olduğunu onlara şöyle buyurarak belirtiyordu:

"O'nu bırakıp kendileri bir takım dostlar edinen­ler: 'Onlara sadece bizi Allah'a yakınlaştırsınlar diye kulluk ediyoruz' derler. Doğrusu Allah, ayrılığa düş­tükleri şeylerde aralarında hüküm verecektir. Şüphe­siz Allah, yalancı ve inkarcı kimseyi doğru yola ilet­mez."

Zümer: 3

Oysa Allah kullarına yakı...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Önsöz
« Posted on: 29 Mart 2024, 04:28:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Önsöz rüya tabiri,Önsöz mekke canlı, Önsöz kabe canlı yayın, Önsöz Üç boyutlu kuran oku Önsöz kuran ı kerim, Önsöz peygamber kıssaları,Önsöz ilitam ders soruları, Önsözönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes