> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > İslam gençliğine öğütler > Allah yolunda cihad
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Allah yolunda cihad  (Okunma Sayısı 7344 defa)
16 Ekim 2010, 13:14:47
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Ekim 2010, 13:14:47 »



Allah Yolunda Cihad
 

Cihad her müslümana vacibdir. Malile cihad in-fak etmek, beden ile cihad savaşmaktır. Ayrıca dil ve kalem ile cihadı savunmak ve cihada teşviktir.  ; Cihadın çeşitleri;                                 

1- Farz-ı ayn olan cihad: Müslüman ülkeleri iş­gal eden düşmana karşı yapılan cihadtır. Mesela: Fi­listin'i İşgal eden yahudilere karşı yapılan cihad gibi. Gücü yeten Müslümanların yahudileri malları ve canlarıyla mücadele ederek oradan çıkarmaları ge­rekir.

2- Farz-ı kifâye olan cihad: Bazı müslümanların yapmasıyla diğerlerinin üzerinden düşen cihad. Me­sela İslâm davetini başka ülkelere İslami hükümler yerleşene kadar cihad ederek yaymak gibi. Onlar­dan kim müslüman olursa kurtulur. Kim de reddede­rek karşı koyarsa Allah'ın sözü yükselinceye dek sa­vaş yapılır. Bu cihad kıyamete kadar devam eder ve birinci şıktan daha üstündür.

Müslümanlar dünyaya dalıp ziraat ve ticaretle uğraşıp cihadı terk edince zillete düştüler. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şu hadisi doğrulandı:

"Siz faizli alışveriş yapar, sabanı elinize alır, zi­raata razı olur ve Allah yolunda cihadı terk ederse­niz, Allah zilleti üzerinize bırakır. Bu durumdan da ancak dininize dönmekle kurtulursunuz."[164]

3- Müslüman idarecilere karşı cihad: Bu cihad, ancak onlara ve yardımcılarına nasihat etmekle olur. Zira Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle bu­yuruyor:

"Din nasihattir." Biz: "Kimin için yâ Rasûlul­lah?" dedik. O: "Allah için, Kitabı için, Rasulü için, müslüman idareciler ve onların hepsi için" dedi.[165]

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Cihadın en üstünü, zalim idarecinin yanında hakkı söylemektir."[166]

«Ht Başımızdaki zalim idarecilerin zulmünden kur­tulmanın tek yolu, onların idaresi altındaki müslü-manların günahlarından tevbe edip, itikadlannı dü­zeltmeleri, kendilerini ve çocuklarını gerçek İslâm üzerine eğitmeleridir. Müslüman yöneticilere onların günahkârlıklarını gerekçe göstererek isyan etmek kesinlikle caiz değildir. Bize emredilen husus dinle­mek ve itaat etmektir. Bu şekilde Allah Teâlâ'nın şu âyeti gerçekleşmiş olur:

"Allah bir kavmi, onlar kendilerini değiştirme­dikleri sürece değiştirmez,"

Ra'd: 11

Doğrusu binayı yapmadan önce onun temelini iyi atmak gerekir. O temel de toplumu oluşturmaktır. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Allah, sizlerden iman edip salih amellerde bu­lunanlara, kendilerinden öncekileri sahip ve hakim kıldığı gibi onları da yeryüzüne sahip ve hakim kılaca­ğını, onlar için beğenip seçtiği dini (İslâm'ı) onların iyiliğine yerleştirip koruyacağını ve geçirdikleri korku döneminden sonra, bunun yerine onlara güven sağla­yacağını vadetti. Çünkü onlar bana kulluk ederler, hiç-162

bir şeyi bana eş tutmazlar. Artık bundan sonra kim in­kâr ederse, işte bunlar asıl büyük günahkârlardır."

Nur: 55

4- Kâfir, komünist ve ehl-i kitaba karşı cihad: Bu cihad mal, can ve dil ile olmaktadır. Rasûlullah sal-îaîlahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Malınızla, canınızla ve dilinizle müşriklere karşı cihad ediniz."

Ahmed: Sahih hadis

5- Fasık ve günahkârlara karşı cihad: Bu cihad, el, dil ve kalp ile olmaktadır. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Sizden kim bir kötülük görürse onu eliyle dü­zeltsin. Eğer buna gücü yetmezse diliyle düzeltsin. Eğer buna da gücü yetmezse kalbiyle buğz etsin. İş­te bu, imanın en düşük derecesidir."[167]

6- Şeytana karşı cihad: Bu cihad şeytanın ves­veselerine uymamak ve ona karşı gelmekle olur. Al­lah Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Şeytan sizin düşmanınızdır, siz de onu düş-frıan sayın. O, kendisine uyanları ancak ateş ehlinden Cflmaya çağırır."

Fâtır: 6

7- Nefisle cihad: Bu cihad nefse uymamak ve onu Allah'a itaat ettirip, günahlardan kaçmaya yön­lendirmekle olur. Allah Teâlâ Yusuf (as)'a ilgi duyan vezirin hanımının ağzından şöyle diyor:

"Ben nefsimi temize çıkarmıyorum. Çünkü nefis aşırı şekilde kötülüğü emreder, ancak Rabbim'in acı­yıp koruduğu kişi başka. Şüphesiz Rabbim çok bağış­layan, pek esirgeyendir."

Yusuf: 53

Allah'ım, Sen bizi hakkıyla cihad eden ihlaslı rhücahidlerden eyle! [168]

 
Düşmana Karşı Galip Gelmenin Yolları
 

Mü'minlerin emiri Ömer b. Hattab radıyaliahu anh, İran'ı fethetmek için gönderdiği ordunun komu­tanı Sa'd b. Ebî Vakkas radıyaliahu anh'a şu ahitleş­meyi yazmıştır:

"1-Allah korkusu:

Ben, sana ve senin emrinde olan askerlere her halinizde Allah'a karşı takvalı olmanızı emrediyo­rum. Çünkü takva, düşmanın gücünü kırmada en üs­tün güç ve harp oyunlarının en güçlü tuzağıdır.

2- Günahları terk etmek:

Sana ve senin beraberinde olan askerlere, düşmana karşı kendinizi günahlardan korumanızı emrediyorum. Çünkü askerin günaha düşmesi, düş­mana nisbeten onlara daha endişe vericidir. Müslü­manlar zaferi ancak düşmanlarının, Allah'a isyanları ile kazanırlar. Eğer bu olmasaydı onlara galip gele­mezdik. Çünkü bizim sayımız, onların sayısı kadar değil, hazırlıklarımız da onların hazırlıkları kadar değildir. Eğer biz de günah işlersek, işte o zaman bu onların bizim üzerimizdeki güç üstünlüğü olur. eğer bizim onlara karşı iman üstünlüğümüz olmasa, biz onları kuvvetimizle yenemeyiz.

Unutmayınız ki, Allah yanında sizin her hal ve hareketinizi gözetleyen ve sizin işlediğiniz amelleri bilen melekler vardır. Onlardan utanın ve çekinin ve Allah yolunda olduğumuz halde O'na karşı günah iş­lemeyin. Sakın: "Bizim düşmanımız bizden kötü in­sanlardır, biz hata etsek de bize musallat olamazlar" demeyin. Günah işlemelerinden dolayı İsrailoğulla-rı'na, Mecusilerin galip geldiği gibi, nice kötü kavim­ler vardır ki, kendilerinden iyi olanlara galip gelmiş­lerdir.[169]

3- Allah'tan yardım dilemek:               

ısım. Düşmana karşı galip gelmeyi istediğiniz gibi, [170]kendi nefislerinizi yenmek için de Allah'tan yardım is­teyin. Allah bize de, size de bu zaferi göstersin." [171]

 
Her Müslümanın Bir Vasiyeti Olmalı
 

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Müslüman bir kişinin başının altında yazılı va­siyeti olmadan üst üste iki gece gecelemesi doğru olmaz." İbn Ömer diyor ki: "Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in bu hadisini duyduktan sonra, ya­nımda vasiyetim yazılı olmadan bir gece dahi geç­memiştir."[172]

1-  Ben  kadar parayla akrabalarıma, kom­şularıma ve fakirlere verilmesini ve dini kitap alınıp dağıtılmasını vasiyet ediyorum. (Bu para malın üçte birini geçemez ve mirasçılara da verilemez.)

2- Ölüm anımda benim yanımda dindar kişiler hazır bulundurulsun ki bana Allah'a karşı hayırlı dü­şüncelerde bulunmamı hatırlatsınlar.

3-  Ölürken bana kelime-i tevhidi söylememi telkin edin. Zira Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Ölmek üzere olanlara la ilahe illallah' deme­lerini telkin ediniz."[173]

"Kimin ölürken son sözü La ilahe illallah olursa cennete girer."[174]

4- Ben son nefesimi verdikten sonra başımda hazır bulunanlar bana: "Allah'ım, onu bağışla, onun derecesini yükselt, ona merhamet et..." gibi dualar etsinler.

5-  Akraba ve diğer İnsanlara ölüm haberimin duyurulması için haberciler gönderilsin. Cami imamı da cemaate benim için dua ve istiğfar etmelerini söy­lesin.

6- Borçlarım varsa hemen ödensin. Zira Rasû-lullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Mü'min kişinin ruhu borcu ödeninceye kadar bağlıdır.[175]

Akıllı Müslüman zor duruma düşmemek için borcunu hayatta iken öder.

7-  Cenazeyi taşırken sessiz olunması, namaz kılan cemaatin sayısının çok olması ve samimi ola­rak dua edilmesi.

8-  Defnedildikten sonra ölüye dua edilmesi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ölüyü defnet­tikten sonra başında durmuş ve şöyle demiştir:

"Kardeşinizin bağışlanması için dua ediniz, so­rulara doğru cevap vermesini dileyiniz, zira o şu an sorgulanmaktadır."

Hakim: Sahih hadis.

9-  Ölünün ailesine başsağlığı dilemek. Rasû­lullah sallallahu aleyhi ve sellem, ölenin ailesine şöy­le başsağlığı dilemiştir:

"Aldığı Allah'ındır, verdiği Allah'ındır. Her şey O'nun katında belli bir ecel iledir. Sabret ve karşılığı­nı Allah'tan bekle."[176]

Taziyenin belirli bir vakiti belirli bir zamanı yok­tur. Ölünün akrabaları sabretmeli ve Allah'ın kaderine rıza göstermelidir.   

10- Ölünün yakınları, komşuları ve arkaâaşla-rı ölü evine yemek hazırlamalıdır. Çünkü Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:   [177]

"Cafer ailesine yemek hazırlayın. Zira onların başında meşgul eden bir olay vardır." [178]

 
Dinen Yasak Olan Şeyler
 

1-  Varislerden birine mirastan bir şey vasiyet etmek. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Varise vasiyet yoktur."

Darekutnî rivayet etmiş, el-Elbânî Sahihu'l-Cami'de sahihlemiştir.

2- Ölünün arkasından çok sesli ağlamak, saç­ları yolup, üst baş yırtmak, yanakları dövmek ve si­yah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Allah yolunda cihad
« Posted on: 27 Nisan 2024, 06:45:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Allah yolunda cihad rüya tabiri,Allah yolunda cihad mekke canlı, Allah yolunda cihad kabe canlı yayın, Allah yolunda cihad Üç boyutlu kuran oku Allah yolunda cihad kuran ı kerim, Allah yolunda cihad peygamber kıssaları,Allah yolunda cihad ilitam ders soruları, Allah yolunda cihadönlisans arapça,
Logged
06 Mayıs 2015, 00:50:00
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2015, 00:50:00 »

Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Allah yolunda cihad etmek;nefsine hakim olmak ile,şeytana uymamak ile,idareciye karşı,din düşmanlarına karşı,Allaha şirk koşanlara karşı olur.Rabbim bu öğütlere uyan kullarından eylesin bizleri inşallah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

14 Ocak 2016, 00:53:10
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2016, 00:53:10 »

Cihad ne şekilde olursa olsun Rabbimizin rızası için olmalı..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
14 Ocak 2016, 07:18:02
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.958


« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2016, 07:18:02 »

  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Allah yolunda cihad etmek Allah'ın emir ve yasaklarına hakkıyla uyabilmek ile mümkün olur. İnşaAllah bizlerde Allah yolunda cihad edenlerden oluruz. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

28 Temmuz 2016, 03:20:43
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2016, 03:20:43 »

Nefse hakim olma  seytana uymama ibadetlerimizi istikrarlı yapma cihad hükmünde oluyor ..Rabbim ibadetlerimizi kabul eylesin ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes