๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İman ve Hayat => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 20 Ocak 2011, 17:12:58



Konu Başlığı: İlim verileri takribidir kesin değildir
Gönderen: Hadice üzerinde 20 Ocak 2011, 17:12:58
İLMİN VERİLERİ TAKRİBİDİR; KESİN DEĞİLDİR:


İkinci olarak: İlmin elde ettiği sonuçlar -öyle bazılarının zannettiği gibi- kesin ve kat’i değildir, sürekli ve yüzde yüz (% 100) değildir. Çünkü ilmin verilerinde şüphe ve ihtimal olasılığı daima mevcuttur. Zira ilmin temeli de hisdir (duyudur). Duyularsa çoğu zaman aldanır. Bunu gerçek ilim adamları da itiraf ediyorlar.

Amerikalı çağdaş alim Profesör Mariette Stanley birmakalesinde diyor ki: “İlim deneylerle elde edilmiş gerçeklerdir. Fakat bununla beraber bu gerçkeler, insan hayalinin, insan evham ve dalgınlığının etkisi altındadır... İlmin vardığı sonuçlara bu sınırlar dahilinde makbuldür. Bununla beraber keyfiyet değli de, kemiyet sahasında kalmağa mecburdir. İlim ihtimalle başlar, ihtimalle biter; binaenaleyh ilimde kesinlikle yoktur. İlmin verileri takribidir (yaklaşıktır); çünkü ölçü ve mikyaslarında yanılgılara maruzdur... Bu sonuçlar çalışma ile elde edilmiştir; değişmesi artıp eksilmesi mümkündür. Binaenaleyh sonuçlar kesin değildir” (*)

(*) “İlim Asrında Allah Tecelli Ediyor” kitabından, (Gül Fidanının Verdiği Ders) başlığı.   
   
İlimler tarihi bize gösteriyor ki, bir zamanlar, şek ve şüphe kabul etmez ilmi gerçekler olarak kabul edilen birçok fikirler, devrini tamamlamış ve sonraki zamanlarda hiçbir delile dayanmayan yanlış ve batıl şeyler olduğu anlaşılmıştır.

Dahası var; bazı ilimler temelinden sarsılmış ve iyice değişmiştir; nitekim bunu zamanımızda, yirminci asırda görmekteyiz.

Türk Yazarı Üstat Peyami Safa “İnsanın Yeni Manası”113adlı bir araştırmadan şöyle diyor:

(113) “el-Müslimun” Dergisi, S. 820, c. 8, Sayı: 8, Zilhicce 1383 Mayıs 1964. Üstat Orhan Mehmet Ali Tercemesi. Makalenin orijinali için bkz. 1000 Temel Eser, Sayı 42. S. 19. Mütercim.

“Yirminci asrın insanı, ortaçağların sonlarından beri insanlığın, üzerine aldığı şu mananın hatasını anladığı andan itibaren bunalım içinde yaşamaktadır. Bu hata da insanın, kendini ilahlaştırmasıdır. Çağımızdaki bu reform hareketi o manaya yönelik nefretin başlangıcından başka bir şey değildir.

Böylece insan dinin ve manevi değer ölçülerinin yerine koymak istediği ilmin yetersiz olduğunu anlamıştır artık. İlim de temellerinden ikisinin çöktüğünü görmüştür. O temellerki geçen asrın sonlarına kadar bedihi (apaçık) kabul ediliyorlardı. Nitekem Profesör Ortegay Gasset, Cenova toplantısında: Batı medeniyetinin iki temeli sayılan fizik ile mantığın, kendi kendilerini yok ettiklerini söylemiştir: “Dramın fecaati her göze görünmeyebilir; çünkü mütehassısı olmayan bir insanın gözü mikroskop altındaki bir damla kanda öldürücü hastalık emarelerini göremez. Fakat bilgili olan herkes takdir eder ki, bugün mantık ile fiziğin içine düştüğü bunalım, medeniyetimizin, acılarını çektiği siyaset ve savaş facialarının hepsinden daha şiddetlidir. Çünkü bu iki ilim, Batılıların, geleceklerini garanti etmek için içinde altın faizlerini sakladıkları sandık gibi idi (emniyet sandığı)”.

Ünlü bilgin; Russel, Whitehead ve Hibert’in araştırmaları sonucunda elli yıl içerisinde fizik ile mantığın nasıl değiştiğini açıkladıktan sonra konuşmasına şöyle devam ediyor: Fakat herhangi bir medeniyetin sırf bir şüphe yüzünden yıkılması mümkün değildir. Aksine, benim kanaatime göre medeniyetler, ancka inançların katılaşmasından ve taşlaşmasından yıkılır. Bütün bunlar gösteriyor ki, medeniyetimiz yahut daha doğru bir deyişle Batının tebcil ettiği medeniyet artık kurumuş ve tükenmiştir”.

 


Konu Başlığı: Ynt: İlim verileri takribidir kesin değildir
Gönderen: Hadice üzerinde 20 Ocak 2011, 17:14:29
takrip: yaklaşık
Gerçek değeri ve miktarı değil, ondan az fazla veya eksik bir niceliği gösteren, aşağı yukarı bir değerlendirme yapılarak bulunan


Konu Başlığı: Ynt: İlim verileri takribidir kesin değildir
Gönderen: Sevgi. üzerinde 03 Nisan 2023, 05:33:09
Rabbim ilmimizi artırsın inşaAllah