> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Büyükleri > İmam-ı Zeyd > İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2  (Okunma Sayısı 1102 defa)
15 Eylül 2010, 18:11:31
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 15 Eylül 2010, 18:11:31 »



İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2

f) Ebü Halid´in El-Mecmu´u Yalnız Başına Rivayet Etmesi.


210- El Mecmu ile ilgili olarak, böyle bir kitabın İmam zeyd´e ait olamayacağı tar-nda suçlamada bulunulmuştur, çünkü İmam Zeyd´in birçok öğrencileri vardır. Zira nun kendini ilme adadığı zamandan tutun da, ilim mihrabından ayrılıp cihada yöneldi­ği ve hatta ALLAH Teala´nın onun ruhunu teslim aldu ana kadar fakih ve muhaddislerden oluşan birçok taraftarları mevcuttu. O halde böyle bir adamın kitabını nasıl sadece bir kişi rivayet eder ve rivayeti konusunda yalnız başına kalır? Sadece bir cemaat tarafın­dan rivayet edilmesi imkanı bulunan hadis hakkında tek kişininyalnız başına rivayette bulunması kabul edilmez. Daha doğrusu bir rivayet konusunda büyük bir sayı içerisin­den tek kişi nasıl sivrilir? Şüphesiz büyükbir öğrenci kalabalığının elindeki kitabın te´H-fî, kitabın tamamını veya büyük bir bölümünü içlerinden yalnız birisinin değil de, öğ­rencilerin çoğunluğunun bilmesi icabettirir.

Şüphesiz bu tar düşünce, ilk bakışta yerinde bir itiraz olarak görünür. Ancak Zey-diyye sözü edilen itirazı birçok cevaplarla reddetmiştir.

Birincisi: İmam Zeyd´in öğrencileri .imamlarının katledilişiden sonra dağılmışlar ve katledilişinin hemen akabinde bir araya gelmemeşlerdir. Tibatiyle bu dağılış, onun gö­rüşlerini tümüyle nakledcmemelerini zorunlu kılar. Nitekim İmam Zeyd´in fıkhı alanın­daki rivayetleri, emin bir elin muhafazasındaydı. İşte o, öğrencilerinden en samimi dav­ranan birisinin eliydi. Bu mirası da o el korumuştur. İmamlarının ve önderlerinin katle­dilmesi olayı ile başlarına gelen bu panikten sonra darmadağın oluşları, onun rivayetle­rini topluca bir araya getirip çoğaltma konusundaki gücü kendilerine sağlamıyordu. Ni-hayetçilerinden birisi bu hususta sivrildi ve diğerleri de onu onayladılar. Diğerlerinin bu öğrencinin yaptığı rivayetlere rıza göstermeleri ve kitabının içeriğini kabullenmeleri, tasdik anlamını taşır. Dolayisiyle her ne kadar çoğaltılmasive kitap haline getirilmesi bir kişi tarafından gerekleştirilmiş ise de bu kitap, bütün öğrencilerinin rivayeti hükmünde­dir. Onların bu durumu olumlu karşılamaları, şu iki durumu gündeme getirir:

a) Raviyi Tasdik Etmeleri

b) Onun hakkındaki suçlamanın hepsi hakkında yapılan bir suçlama sayılacağı nedeniyle zımnen de olsa rivayetin ağır yükünü onunla paylaşmalarıdır. Çünkü suçlama, bu suçlamanın kapsamını kabullenen herkes hakkındadır.

Ikinicsi: İmam Zeyd´in evladı Ebu Halid´in yaptığı rivayeti kabul etmişlerdir. Nite­kim imam Şehid Yahya b. Zeyd´in, Ebu Halid´in rivayet ettiği el-Mecmu´u dinlediği nakledilir. Ayrıca Al-i Beyt´in bir kısım sülalesinin, sadece Al-i Beyt imamları tarikiyle gelen rivayetleri kabullendikleri aktarılır, diğer evladına da AI-i Beyt imamlarından ol­madığı halde Ebu Halid´in rivayetini neden kabullendiği sorulduğunda, ben Zeyd´in nak-letmesindensonra kabul ediiyorum demeştir. Böylece Ebu Halid´in el-Mecmu rivayetini aynı zarnand? ^um zeyd-´in oğlu İsa´nın da kabullendiği anlaşılıyor.

Üçüncüsü: Alimler, İmam zeyd´le çok fazla haşir-neşir olduğu için Ebu Haüd´i ri­vayetini kabul ederek benimsemesi erdir. Nitekim Irak´a göç etmesinden önce Medine´de beş yıl sohbetinde bulunmuş ve Zeyd (r.a) öldürülünceye kadar yanından ayrılmamıştır.

Dördüncüsü: Tek başına bir rivayette bulunarak suçlama nedeni sayılmaz, çünkü yalnız başına rivayette bulunma işi aşağılanma nedeni olamaz. Nitekim sahebe ile içli­dışlı olan tabiî sahabeden allığı rivayeti tek başına neklediyordu. Bu durum, sahebeyle yakın ilişkide bulunmaları ve yanlarından ayrılmamaları yüzündendir. Bu ise tek başına rivayet işine zarar vermez.

Besincisi: Diğer öğrencilerin o rivayetlere itiraz etmemeleri ve çoğunluunun sükut etme anlamında değil, onaylama anlamında bir kabullenme ile benimsememiş olmaları, yalnız başına rivayeti gerçekliştirm ediğinin delilidir.

Altıncısı: Ebu Halid´in, İmamın yanından ayrılmayan ve en uzun süre sohbetlerin­de bulunan öğrencilerden birisi oluşudur. Öğrencilerinin hiç birisi Ebu Halid kadar İma­mın yanından ayrılmayan bir kimseyitanıınamaktadır. Öyleyse en makul olan, onların bilmedikleri rivayetleri Öncelikle Ebu Halid´in yalnız başına nakletmesidtir. İşte Ebu Hureyre, kendisinden başka hiç kimsenin nakletmediği bir yığın hadisi rivayet aetmişitr. Bunun nedeni, her ne kadar Ebu Halid´in zeyd´le olan beraberliğinden daha kısa ise de, Ebu Hureyre´nin Nebi ile belirli bir süre beraber bulunmasıdır. Diğer sahebe ise ya tica­retle, ya hayatım kazanmakla veya seriyye ve gazvelere katılmakla meşgul idiler. [18]



g) Hz. Ali´den Rivayet Edilenlere Muhalefeti


211- el-Mecmu´u genel yapısıyla eleştirenler, Hz. Ali (k.v)´ye İsnad edilen görüşle­rin ve Nebi (s.a.v)´den nakledilen bir kısım hadislerin Hz. Ali´nin bazı rivayetlerine ters düştüğünü iddia etmişlerdir. Bu tartışma iki bölümde incelenir:

Birincisi: Muhakkik derecesine ulaşan rivayet ashabına ait Sıhah, Sünen, Müsned-ler gibi cumhura göre tutarlıkılan sabit olan Ehl-i Sünnet kitaplarındaki Hz . Ali´den naklen rivayet edilenlere aykırı düşmesidir. İkinci grup Hz.Ali´den naklen rivayet edilenlere aykırı düşmesidir. İmamlarına ters düşmesidir. Muhalefet ettiği bu imamlar arasında bu mezhebin imamlarından birisi hatta mezhebin ikinci İmamı sayılan biri bu­lunmaktadır. Bu zat yüzyılın ikinci yarısında yaşıyan İmam Hadi üe´1-Hakk Yahya b. el-Hüseyin´dir. [19]

O, Zeydiyye Fıkhını Yemen´e nakleden, daha sonraları orandan da şarka ve garba taşıyan kimsedir. Şüphe yok ik böyle bir eleştiri eğer doğruysa el-Mecmu´a. yönetilen en güçlü eleştiridir. Şimdi bu iki bölüm üzerinde bir miktar duralım:

2l2- Birinci grup üzerinde duracak olursak: Ebu Halid´in İmam zeyd´den ders aldığı üshamn Hz. Ali (r.a)´den yapılan rivayetlere ters düştüğünü iddia etmişlerdir. Nitekim Zeydiyye bu konuda verilecek yargının, e!-Mecmu´da Hz. Ali´den rivayet edilenlere Elh-i Sünnet alimleri tarafından Cumhurun görüşüne uygun olarak hazırlanan müsned-lerde ve sünenlcrde Hz. Âli´den rivayet olunanlar arasında mutabakatbulunup-bulunma-dığı noktasında düğümlendiğini benimsemişlerdir. Buna göre, eğer ikisi arasında muva­fakat varsa el-Mecmu sahih sayılır. Eğer birçok konuda iki rivayetarasında aykınlı varsa o zaman da cl-Mennu´ şüpheli sayılır, uydurulmuş addedilmesi sözkonusu olmaz. Nite­kim ei-Mecmu´ yorumcuları aykırılık lezninın batıl olduğunu benimsemişlerdir. Bir bö­lümü bu hususta şöyle der: "Her kim onu (yani Ebu Halid´i) uydurma bir nüshası bulun­makla mahkum ederse, bilsin ki biz o nüshayı didik didik ettik; onu bir kısım sünen ve müsnedlere müracaat ettirdik. Neticede o nüshanın başka yollardan Sahih veya Hasen olarak bir senede dayanmakta olduğunu gördük. İnşALLAH bu konu üzerinde duracağız. Artık bukadar bilgiden sonra Ebu Ilalid´i yudurmacilıkla yaralamak, bir kimseyi falan kişiyi dülşmanlık ve zulüm nedeniyle öldürmekle suçlayıp, sonra da öldürüldüğü iddin edilen bu şahsı hayatta görmemiz durumundaki kimse gibidir.[20]

Şüphe yok ki yukarıdaki dengelenmeyi yapmak, en güvenli bir ölçekti. Biz, Cum­hur nazdindeki rivayetlere kendisini arzedip, onlarla Hz. Ali (r.a)´den rivayet edilenlerin arasını dengeleyen el-Mecmu´un şerhine da başvurduk. Neticede el-Mecmu´da Hz. Ali´den rivayet edilenlerle Müsnedler içerisindeki Hz. Ali´den rivayet edilenler arasında ana çizgiileriyle biraz muhalefet etmiş olsa da birçok zamanlar gerek Hz. peygamberin koyduğu Sünnete ve gerek dört mezhep imamları nezdinde meşhur olan hususlarla uyum sağlamaktadır.

Böyle bir dengeleme de nisbetin sağlamlık ve sakatlığının veya en azından sıhhatin mi tercihe şayatr veya zayıflığın mı tercihe layık olduğunun en güvenli ölçeğini teşkil etmektedir.

213- İtirazda bulunmanın veya suçlamanın ikinci bölümüne gelince o da, İmam ei-Hadi´nin el-Mecmu´da geçenlerin bir kısmına ters düşmesidir. Zaten Zeydiyye bu gerçe­ğe başından teslim olmaktadır. Ancak onlarbu gerçeği, el-mecmu´unsağlamhğınailişkin

birsuçlamanoktası olarak görmemektedirler. Bu husus da üçe ana nedene dayanmakta­dır:

a) imam Hadi ile´l-Hakk´m kendineait seçmeleri ve içtihatları vardır. EI-Baki de İmam "hadis seçmelerini ve içtihadını yaparken İmam Zeyd´in görüşleri dışındaki başka bir görüşün seçimini yapmıştır. Zeydiyye mezhebsininbu gibi görüşlere gönlü açıktır.

Nitekim Zeydiyye Mezhebi fakihlerinin tamamı İmam el-Hadi´nin kendine özgü seçmeleri, içtihatları ve kendine has tercihleri bulunduğu noktasında birleşmişlerdir.

b) İmam el-Hadi, el-Mecmu´dâ rivayet edilenlerin bir kısmına muhalif davranmakla birlikte el-Mecmu´un içeriğinden olan birçok hadisleri huccat edinmiştir. Şeyate onun nazarında el-Mecmu´daki\enn tamamı benimsemnmiş ve ravisi de zayıf olsaydı, içer­diklerinin bir bölümünü hüccet kabul etmezdi.

c) Kuşkusuz el-Hadi sika bir şehsiyettir. Ebu Halid´in de sika olmadığı isbatlanma-mıştır. Sika şahsiyetlerin rivayetlerininbirbiriyle çelişkilik arzetmesine Ehl-i Sünnet ki­taplarında da sıkça rastlanmaktadır. Muhakkiklerin bu konudaki örnek davranışı, bir ri­vayetle hüküm verip, diğerleri ile hüküm vermemesi şeklinde olmadan ve ravinini güve­nilirliğinde hiçbir suçlamada bulunmadan rivayetler arasında tercihler yapmaktır. Sün­netin rivayet edilişinde değişmez gelenek haline gelen bu kuralı uygulamak suretiyle, ravilerin getirdiklerinin bir bölümüne muhalefet ediyor diye. el-Mecmu´un tamamım saf dışı etmenin doğru olmayacağı kuralını kabullenmek zorundayız.

214- Bunun ötesinde, Hz. Ali´den el-Mecmıı´ tariki dışından rivayette bulunan sika raviler, el-Mecmu´âa geçenleri benimsemekte ve bu karşılıklı uyum nedeniyle el-...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2010, 18:14:09 Gönderen: Sidretül Münteha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:00:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 rüya tabiri,İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 mekke canlı, İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 kabe canlı yayın, İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 Üç boyutlu kuran oku İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 kuran ı kerim, İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 peygamber kıssaları,İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2 ilitam ders soruları, İmam Zeyd in fıkıh anlayışı 2önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes