> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Büyükleri > İmam-ı Şafi > Hariciler 2
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hariciler 2  (Okunma Sayısı 1111 defa)
14 Eylül 2010, 16:33:38
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 14 Eylül 2010, 16:33:38 »



Hariciler 2


74- Çok Îhtilâfçı Olmaları:


Haricîlerin ekserisinin benimsediği inançlar bunlardır. Bunların dı­şında aralarında anlaşamadıklan birçok ihtilâf noktalan vardır. Haricî­lerin kusurlanndan biri de çok ihtilâfçı, kavgacı olmalandır. En ufak ve ehemmiyetsiz bir mesele yüzünden aralannda hemen ihtilâf çıkar; kavga kopardı. Belki de onlann sık sık bozguna uğramalarının sebebi de budur. Emevîler zamanında Mühelleb b. Ebî Sufra, Müslüman halkı onların saldırganliklanndan korumak için bir kalkan vazifesini gördü. Onları bir­birinden ayırarak kuvvetlerini parçalamak, şiddetlerini azaltmak için aralanndaki bu ihtilâflan fırsat bilirdi. Aralannda ihtilâf çıkarmak için vesileler yaratırdı. Nehcü´I-Belâğa Şârihi îbn-i Ebî HadM´in nakline göre: Haricîlerin Ezânka kolundan bir demirci gayet zehirli oklar yapar, bun-lan Mühelleb´in adamlarına atarlar, öldürürlerdi. Bu durum Mühelîeb´e arz olundu. O da:

Ben bunun çaresini bulurum, inşaallah, dedi ve adamlanndan birine bir mektup ile bin dirhem para vererek onu Haricîlerin kumandam Katarî´nin bulunduğu yere gönderdi ve ona bu mektupla parayı gizlice oraya bırakmasın! tenbih etti. Mektupta demirciye hitaben şunlar yazılı

idi:

"Yapıp gönderdiğin oklan aldım. Sana bin dirhem gönderiyorum. Bunları al ve bize daha çok ok gönder."

Bu mektupla parayı bulanlar derhal kumandanları Katarî´ye koştu­lar ve işi haber verdiler. O da demirciyi çağırtarak:

Bu mektup ne? diye sordu.

Bilmiyorum, dedi.

Bu paralar ne?

Haberim yok, cevâbını verdi. Herifin hakikaten bir şeyden ha­beri yoktu. Fakat inkâr ediyorsun diyerek demirciyi öldürttü. Benî Kays b. Sa´lebenin reisi olan Abdürabbih gelerek Katarî´ye itiraz etti ve in­ceden inceye araştırmadan bir adamı öldürdün, dedi. Katarı de:

însanlann yararına, umumî maslahat uğrunda bir adamı öldür­mek kötü sayılmaz, imamın yararlı gördüğü şeyle hükmetmek hakkıdır. Teb´anın buna itiraza hakkı yoktur, dedi.

Bu cevabı Abdürabbih beğenmedi ve cemâatiyle ondan ayrılmak is­tediyse de adanılan buna yanaşmadılar. Mühelleb bunu haber alınca başka bir çare düşündü. Bir Hıristiyan kişi buldu. ona oldukça mühim bir para mükâfat va´dederek şu talimatı verdi:

Haricîlerin başı olan Katarî´yi gördüğün zaman ona secde et, se­ni bundan menetse de: Ben sana secde ediyorum, de!

Hıristiyan böylece yaptı. Katarî:

Secde ancak Allah´a yapılır, dediyse de o:

Ben sana secde ediyorum işte, dedi.

Orada bulunan Haricîlerden biri hemen ileri atıldı:

O Allah´ı bırakıp sana secde ediyor. Kur´ân: "Sizler ve Allah´-dan gayri taptıklarınız Cehennem odunudur." diyor. Sen de Cehennem odunlarından oldun, dedi.

Katarî şöyle müdafaa etmek istedi:

Hıristiyanlar, Hz. îsâ´ya taptılar, fakat bu îsâ´ya bir zarar verdi mi?

Diğer bir Haricî hemen ayaklandı ve Hıristiyanı derhal öldürdü. Ka­tarî bu işi hoş görmedi, diğer Haricîler de Katarî´nin bu hareketini hoş görmediler, inkâr ettiler. Bu vaziyeti Mühelleb duyunca onlara adam gönderdi ve şunu sordurdu:

Iki adam var, bunlar muhacir olarak size gelmek üzere yola çık­salar, bunlardan biri yolda ölse, diğeri sağ salim olarak size ulaşsa onu aınasalar, fakat muvaffak olamasa, bunlar hakkında ne dersiniz?

Bâzıları, yolda ölen kimse Cennetliktir, sınamada muvaffak olama­yan kâfirdir, dediler. Bâzıları ise: Her ikisi de kâfirdir, dediler. Böylece aralarında ihtilâf başladı. Bu ihtilâf üzerine Katarî lstahar hududuna git­ti, bir ay orada kaldı, adamları ihtilâfta hep devam ettiler[13]

Görülüyor ki Mühelleb, bu büyük kumandan, onların kinlerini, taas­suplarını körükleyerek basit görüşlerinden nasıl istifade etmeğe çalışı-yor. O zayıf düşünceli kimseler arasında düşmanlığı alevlendiriyor, ihtilâ­fı körüklüyor. Böylelikle onların kinlerini birbirine musallat ediyor, Müs­lümanlara saldırmağa takatları kalmasın diye onları birbiriyle uğraştı­rıyor. Zaten Haricîlerin kendi aralarında ihtilâfları pek çoktu. Hâriçten aralarına ihtilâf tohumu saçmağa lüzum kalmaksızın birbirleriyle ihtilâf hâlinde idiler. Onun için birçok fırkalara bölündüler. Başlıca fırkaların­dan ve başlarından biraz bahsedelim. [14]



75- Haricîlerin Ayrıldıkları Fırkalar:

Ezârika:



Bunlar Ezrak oğlu Nâfi´a uyanlardır. Nâfi´, Arapların Rabîa kabi­lelerinden Benî Hanîfedendir. Haricîlerin en kuvvetli kabilesi bunlardır. Sayıca çok, kuvvetçe üstündür. Nâfi´in kumandası altında, Emevîlerin kumandanları ile ve Abdullah îbn-i Zübeyr iîe 19 sene savaştılar. Bu Nâ­fi´ döğüş meydanında öldürülünce onun yerine Nâfi´ b. Abdullah geldi, sonra da Katarî başa geçti. Bunun zamanında kuvvetleri çöktü. Çünkü bu kültürsüz ve kaba insanlar kan dökmekle nam almışlardı, Müslüman­lar onlardan nefret ediyordu. Aralarında da ihtilâf hiç eksik olmazdı. Bu sebeple her yerde bozguna uğradılar. Katarî´den sonra hezimetleri de­vam etti. Nihayet dağılıp gittiler.

Bunlar Haricîlerin yukarıda saydığmuz prensiplerine kail olmakla beraber üstelik onlara şunları da ilâve ediyorlardı:

a) Kendilerine muhalif olan bütün Müslümanlar, kendilerinin gö­rüşlerini kabul etmeyen Haricîler, döğüşe katılmayan Haricîler hepsi Müşriktirler.

b) Muhaliflerinin küçük çocukları da Müşriktirler. Bu masum sa-bîler de Cehennemde ebedî kalacakmış!

c) Muhaliflerinin memleketi, harb hâlinde olan kâfirler memleketi­dir, çocuklarını, kadınlarım öldürmek, esir etmek caizdir.

ç) Zânî recm edilmez, çünkü Kur´ân´da bu zikrolunmamıştır. Na­muslu erkeklere şerefsizlik isnad eden kimseye had vurmak yoktur. Fa­kat iffetli ve namuslu kadınlara kazf eden, iffetsizlik isnadı yapanlara had vurulur. Çünkü bu Kur´ân´da vardır.

d) Peygamberlerden büyük, küçük günahların sudûru caizdir[15]



76- Necdat:


Bunlar da Necdet b. Uveymir´e tabi olanlardır. Bu da aynı kabîle dendir. Bunlar döğüşe katılmayan Haricîleri tekfir ile çocukların[16] öldü­rülmesinin helâl sayılması meselelerinde Ezârika´ya muhaliftirler. Fakat bunlar aralarında muahede olan ve zimmet ile bağlı bulunan kimselerin canım, malını helâl sayarlar. Zimmet ve ahid tanımazlar. Bunlar Yemâ-me´de bulunuyorlardı. Baştan Ebû Tâlût Haricî ile beraber idiler. Son­ra 66 senesinde Necdet´e bîat ettiler. Bunlar işi birdenbire büyüttüler. Bahreyn, Umman, Hadramut, Yemen, Tâif hep onların eline geçti. Son­ra Necdet ile aralarında ihtüâf çıktı. Ona kin bağladılar´. Meselâ: Nec­det kendi oğlunu orduyla göndermişti. Kadınları esir aldılar. Taksimden önce ganîmet malından yemişlerdi. Necdet bunları affedince kızdılar... Bunlar ihtilâf yüzünden üçe ayrıldılar. Bir bölüğü Atiyye b. Esved ile Sicistâne gittiler. Bir bölüğü Ebî Fudeyk ile Necdet´e isyan ettiler ve onu Öldürdüler. Bir bölüğü Necdet´i ma´zur gördüler. Necdât denen bun­lardır. Necdet´ten sonra Ebû Fudeyk kaldı. Etmevîlerden Abdulmelik b. Mervan´ın gönderdiği ordu bunları dağıttı. Reislerini öldürerek kellesini Halîfeye gönderdi. Böylece bunların işi de bitmiş oldu. [17]



77- Sufriye Fırkası:


Bunlar Ziyâd b. Asfere tabi´ olanlardır. Bunlar Ezârika´dan daha az mutaassibdırlar ve fakat diğer fırkalardan daha şiddetli davranırlar. Bü­yük günah işleyeni kâfir sayma hususunda Ezrakîlerin fikrine katılmaz­lar, onu kâfir saymazlar. Hakkında hadd-i şer´î tâyin edilmiş olan gü­nahları işleyenleri tekfir etmezler. Onları Kur´ân´da Allah´ın verdiği isim­le yâdederler.´ Zînâ yapana zâni, çalana hırsız denir. Hakkında had olmıyan günahları işleyen kâfirdir. Bâzıları, had vurulan günahı işleyene ka­dı had vurmadıkça tekfîr etmezler.

Sufriye´den olan Ebû Bilâl Mirdâs, zâhid ve sofî bir adamdı. Yezid b. Muaviye zamanında Basra´da hükümete karşı ayaklandı. Fakat halka dokunmazdı. Eline geçirdiği hükümet malından ihtiyacına kadar alırdı. Savaş ve döğüş yapmak istemezdi. Ubeydullah b. Ziyâd bir ordu gönde­rerek onun işini bitirdi. Sonra bu fırka Ebû Bilâl´in yerine îmrân b. Hat-tân´ı imam seçtiler; o da şâir, zâhid bir adamdı. Kendi adamlariyle İs­lâm diyarında dolaştı durdu. [18]



78- Acârîde:


Bunlar, Atiyye b. Bsved´in etbâından Abdulkerim b. Acred nâmın-da&i şahsa uydular. Bunlar görüş itibariyle Necdât fırkasına yakındılar. Lüzumunda savaşa katılmayanlar, diyanetle mâruf iseler mazur görülürler. Hicreti farz değil, bir fazilet sayarlar. Kendilerine muhalif olan kimse öldürülmedikçe malı ganimet malı sayılmaz.

Bunlar da aralarında muhtelif fırkalara bölünmüşlerdir. Kader ve kulun kudreti, muhaliflerin çocukları meselelerinde görüşleri ayrı ayrı­dır. En cüz´î bir meselede ihtilâfa düşerler ve bu yüzden umumî kaideler kurmağa kalkışırlar. İhtilâf ederler, başka başka fırkalara ayrılırlardı. En önemsiz meseleleri bu işe karıştırmaktan çekinmezlerdi. Meselâ, Şuayb isminde birisinin Meymûn adında bir kişiye borcu vardı. Meymûn borcunu isteyince Şuayb ona:

 İnşaallah, Allah dilerse borcumu veririm, dedi. Meymûn:

 Allah şimdi Ödemeni diledi, dedi.

 Allah şimdi ödememi dileseydi, onu vermemek benim elimden gelmezdi.

 Allah borcunu Ödemeni emrediyor. Allah emir ettiği her geyi di­lemiş demektir. Dilemediği bir şeyi emretmez.

îşte bu borç münakaşası yüzünden bunlar münakaşayı yapanların adlarına göre: Meymûniye ve Şuaybiye kollarına ayrıldı. Reisleri olan Abdulkerim´e bunu yazarak sordular. O da şu cevab...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hariciler 2
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:33:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hariciler 2 rüya tabiri,Hariciler 2 mekke canlı, Hariciler 2 kabe canlı yayın, Hariciler 2 Üç boyutlu kuran oku Hariciler 2 kuran ı kerim, Hariciler 2 peygamber kıssaları,Hariciler 2 ilitam ders soruları, Hariciler 2önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes