> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Büyükleri > İmam-ı Ahmed Bin Hanbel > Siyasete dair görüşleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Siyasete dair görüşleri  (Okunma Sayısı 811 defa)
16 Eylül 2010, 19:37:52
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Eylül 2010, 19:37:52 »



SİYASETE DAİR GÖRÜŞLERİ

26- İsyana Cevaz Vermezdi:


İmam Ahmed, bazı siyasetle ilgili çalışmalarında esere uyan, itidal mesleğinden ayrılmıyan bir tutum içindedir. Ashab ile ilgili görüşle­rinde menkul eserlere bakar, sahabe ve Tabiinin (Allah onlardan razı olsun) ekserisinin sözüne uyardı. Her çalışmasında olduğu gibi bu hususta da âsâra uyar.

Hilâfet ve Halife mes´elesinde, kim seçildi ve nasıl seçtiler, bun­larda fitneden kaçınan olumlu bir tutumu vardı. Müslümanların birliğini korumaya gayret ederdi. Mütegallibeden olan bir İmam-Halife zalim dahi olsa- ona karşı isyan etmektense, itaat etmeği tercih ederdi. Çünkü isyan, milleti parçalar.

Siyaset mes´elesinde İmam Ahmed in görüşü ile İmam Mâ-lik´in görüşü birbirine benzer. Ashabın mertebelerini sıralamada birle­şirler, Halife intihabında birleşirler, ikisi de, zâlim dahi olsa, Halifeye karşı isyanı caiz görmezler. Çünkü zulüm dolayısıyla çıkacak isyandaki fitnelerde, müstebit hükümdarın yapacağı kötülüklerden, daha çok zulüm işlenir.

Bu konuda, bu iki imam arasında bir fark varsa, oda: İmam Malik Haricilerin isyan fitneleri içinde yaşadı, inkilablar zamanındaki çalkantıları gözüyle gördü. Çağı fitneler çağıydı. İmam Ahmed ise, böyle çok fitneler görmedi, isyanlar zamanı geride kalmıştı. Sadece Emin ile Me´mun, bu iki kardeş arasındaki isyanı gördü. Onun da hayırla değil, şerle bittiğine şahit oldu. Çnükü, İran nüfuzu hâkim oldu, muhtelif dini cereyanlar baş gösterdi, dinde bid´atlar türedi.

Hükümdarlar kendini bid´atlere kaptırdı. O kendisi böyle bir zalim hükmün kurbanı oldu. Bu yüzden dayak yedi, hapse atıldı, şiddetli baskıya uğradı. Öyle ki, bu, her aklıbaşında olanı gayrete getirir, kalb-lere kin tohumu eker, intikam hissi doğurur, bu bakımdan onun zalime karşı isyanı destekleme yanlısı olması gerekirken, o, duygularına ka­pılmadı. Hal böyle iken nefsinin hevesinin esiri olmadı. Çağındaki hü­kümdarlara karşı olanlara katılmadı, hilâfet ve zalim olana karşı isyanda görüşünü, selefin amellerinden ve cemiyetin umumunun maslahatını düşünerek ona göre belirledi, bunları gözönünde tutardı. Devlete is­yandan nehyetti,Baştakininhali ne olursa olsun,ona karşı isyanı Bagıy saydı, haksız yere ayaklanma addetti, baştaki onu öldürse, üzerine azap ateşi dökse, işkence yağmuru yağdırsa da, isyana cevaz vermedi.


27- Türlü Konularda Görüşleri:


Onun bu görüşünü biraz açıklamak istiyoruz: Hz. Peygamberin ashabı? onların derecelerine göre sıralanması, hangisinin daha üstün olduğu, bunları beyan edeceğiz. Sonra ashabdan birine dil uzatan hakkında-hükmü nedir? Halifenin seçimi nasıl olacak, ona karşı isyan etmek, onu halife tanıyıp tanımamak, bunlar hakkındaki görüşlerini öğrenelim.


28- Ashab-ı Kiram´a Saygılı Olmayanlar:



O, bütün ashaba son derece saygılıdır, Ashabdan birine dil uzatan; söven kimsenin İslâmından şüphelidir veya onu ehli İslâmdan saymaz. Oğlu Abdullah diyor ki: «Babama Rafızi kimdir? dedim. Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer´e şovendir, dedi. Ona ashabdan birine söven hakkında ne dersin? diye sordum. Onu müslüman sayamam, cevabını verdi.»[1] onun şöyle dediği rivayet olunur: «Ashabdan birini kötülükle anan bir kimse görürsen, onun müslümanhğı töhmet altındadır.»[2] Ona göre, sahabilere söven kimsenin dini töhmet altındadır. Sa-habinin mânasını geniş tutar: Bir yıl, bir ay, bir gün, bir saat Hz. Pey­gamberle görüşen kimse sahabidir. Onunla ne kadar görüşüp ondan ne dinlerse, onu bir defa görse yine sahabidir. Şahabının en ednası, ondan sonra gelenlerin en sevaplısından daha faziletlidir. Hz. Peygam­berin sohbetinde bulunanlar, bütün hayırları işlemiş olan tabiinden daha efdaldırlar. Ashabdan birini kusurlu gören, bir sebepten dolayı ona kin besleyen, veya onu kötülükle anan kimse, bid´atcıdır, Bütün ashabı, rahmetle anmak gerekir, kalbi onlara karşı saygılı olmalı.»[3] Görülüyor ki, ona göre ashaba karşı kalbinde ihlas bulunmayan, onlara dil uzatan kimse bid´atcıdır, bid´atct ise dininde töhmet içindedir.


29- Ashabın Dereceleri, Ulemaya Bağlılığı:


Ashab-ı Kiram´fn faziletlerine göre derecelerine gelince, bu hu­susta yine selefe uymakta, sahabe ve tabiinin görüşlerini almaktadır. Fazilet derecelerine göre sıra şöyledir: Hz. Peygamber Aleyhisse-lâm´dan sonra bu ümmetin efdalı, Hz. Ebu Bekir, sonra Hz. Ömer, sonra Hz. Osman´dır. Bu üçten sonra gelenler şûraya ayrılan beş sahabidir: Hz. Ali, Zübeyr, Talha, Abdurrahman b. Avf ve Sa ´d. bunların hepsi de Halife ve İmam olmaya lâyıktırlar.»

Onun bu sözüne İbni Cevzi şunu ekliyor: «O, bu hususta İbni Ömer´in sözüne uymuş, o der ki: Hz. Peygamber sağken biz efdal olarak Ebû Bekir´i ve Osman´ı sayardık, sonra susardık .»[4]

Şuraya ayrılan beşsahabedensonra:Bedir harbinde bulunan Mu­hacirleri, sonra Ensar´ı, İslama ilk önce girenleri, hicretteki derecelerine göre mertebelere ayırırdı.

Bunları, onun esere, selefe uymadaki tutumunu göstermek için yazdık, bunların amelî bir faydası yok, ancak tarihi bir araştırma niteli­ğindedir.

Bu hususta o, Hulefâyi Raşid´in dereceleri hakkında iki imamın görüşü arasında orta bir görüştedir. Ebû Hanife, sağlam rivayete göre, Hz. Ali´yi,Hz. Osman´dan üstün tutmaktadır. Bunu, onun hakkın­daki Ebû Hanife kitabımızda açıkladık. İmam Mâlik ise: Ebû Bekir, Ömer ve Osman´ı (Allah onlardan razı olsun) ilk başta sayar ve bundan sonrakiler müsavidir, der. imam Ahmed ise, geri kalanları İslama hiz­mette müsavi tutmuyor, Hz. Osman´dan sonra şûra ehli olan beş saha-biyi faziletli sayıyor, onlardan sonra gelenler de derecelerine göre yer alıyor.

59) 60) 180

Sonra görüyoruz ki, İmam Ahmed, Hz. Ali Efendimizi Hilâfete daha lâyık görüyor, bunu açıkça söylüyor: «Her kim ki, Hilâfeti Ali´ye lâyık görmezse, o eşekten daha sapıktır... Sübhanallah, o şer´i hadleri tatbik ediyor, sadaka ve zekâtı topluyor... Onları haksız surette mi dağıtıyor, bu sözden Allah´a sığınırız. Evet o hak Halifedir. Hz. Peygamber Aley-hisselâmın ashabı onun halifeliğine razı oldular, arkasında namaz kıldı­lar, onunla gazaya gittiler, cihad yaptılar, haccı ifa ettiler, ona Emîr´ül-Mü´minin dediler, hepsi ondan razı idiler, hiçbir şeyi inkâr etmediler. Biz onlara tâbi olmaktayız,» (61)

Böylece onu savunmaktadır. Bir kimse Hz. Ali´ye veya onun Halife­liği aleyhinde birşey söyleyecek olursa, o zaman daha şiddetle müda­faa etmektedir. Mütevekkii´in devrinde, Islâmın kılıcı ve arslanı olan bu âdil Halifeye dil uzatanlar çoğaldı.Çünkü Mütevekkil Ali´ye düşmanlık besleyen Nâsibi´ler dendi. İmam Ahmed onların sözlerini reddeder, Hz. Ali´yi ve onun hilâfetini överdi. Şöyle derdi: «Hilâfet Ali´ye şeref vermedi, Ali Hilâfete şeref verdi. Hz. Ali Ehli Beyttendir, onlarla hiç kimse mukayese olunamaz. Hz. Ali´nin fazileti hakkında olduğu kadar, hiç bir sahabi için sahih senetle öyle rivayet yoktur.» (62)

Görüldüğü üzere o, Hz. Ali´nin faziletini çok iyi biliyor. Hz. Ebû Bekir, Ömer ve Osman´ı anmakla beraber, Ali´nin fazileti hakkında sahih rivayetleri naklediyor. Tertibe gelince, bu hususta sahabenin koyduğu sıraya uyuyor, onu aşmıyor. Bu hususta üstadı İmam Şafiî gibi davranıyor. O da Hz. Ali´nin faziletlerini, menkıbelerini nakleder, onu sever. Fazilet derecesine gelince Ebû Bekir´i başa geçirir ve şöyle der: «İş sevgiye göre değil.»

Hz. Ali´ye bunca bağlı olduğu halde, sahabeden Hz. Ali´ye düşman olanlara dil uzatmaz, Hz. Ali´nin haklı olduğu inancındadır, fakat sahabi diye kimsenin aleyhinde bulunmaz, bir defa Hz. Ali ile Muaviye ara­sında olanlar soruldu. «Ben onlar hakkında iyilik söylerim... Allah cüm­lesine rahmet eylesin. Muâviye, Amr b. As, Ebû Musa El-Eş´ari. Hepsi sahabi. Allah onları Kur´an´da şöyle vasfeder: «onların yüzlerinde sec­delerin izinden nişanları vardır.» (Fetih: 29)

Hangisinin daha haklı olduğunu tartışmaya müsaade etmezdi. Hâşimılerdenbiri onajıangisinin hak üzere olduğunu sordu,cevap ver­medi, onun Hâşimile.rden olduğunu anlayınca, ona döndü ve şu ayeti

61) İbni Cevzi, Menâkıb, 161.

62) Aynı kaynak, 162
.

oku dedi. «Onlar bir ümmetti, gelip geçti, onların kazandıkları kendileri­ne, sizin kazandaklarınız da sizindir. Siz onların yaptıklarından sorumlu değilsiniz.» (Bakara: 134)

Bu da gösteriyor ki, o, Ali´yi seviyor, büyük tanıyor, fakat Muavi-yeye de dil uzatmıyor, Fakat fıkhî yönden hüküm gereğince, Hz. Ali´nin Maklı olduğunu söylüyor. İmam Şafiî, devlete karşı gelenler hakkında ki hükümleri, Muaviye ile Haricilerin, Hz, Ali ile olan savaşlarından aldı. Onları, bağı saymış oluyor diye Şafiî´ye Şiî dediler, bu hususta İmam Ahmed şunları söyler: Hz. Ali kendisine karşı ilk isyan edilen sahabi Halifedir.» Demek ona karşı gelenler âsi olmuş oluyor. Asiler hükmünü, Muâviye´nin Ali ile savaşından almakta, İmam Şafiîyi tenkit edecek bir şey yok. Bunda zımnen Muâviye´nin âsi olduğu hükmü yatıyor. Hz. Peygamber Efendimiz Ammar b. Yasire, «Seni âsi bir taife öldürecek!» demiştir. Gerçekten onu, Muâviye taifesi öldürdü. Hz. Peygamberin Hadisi ile âsi taraf belli olmuştur.

Onun inancı böyle olmakla beraber, baktı ki, ashabdan bir kısmı, Muâviye taraftndadır. Onun için ona dair konuşmadı ve münakaşadan kaçındı. Çünkü daima ashabın yolundan gitti, başka yöne sapmadı.


30- Halife Seçimine Dair Görüşleri:


Ashabın dereceleri ve tertibi hakkında İmam Ahmed´in görüşleri işte bunlardır. Görüyoruz ki, o her şeyde olduğu gibi bu hususta da esere ve nakle dayanıyor, ashabın yolunu tutuyor. Şimdi de Halife seçimi hakkındaki görüşünü görelim.

Bu hususta Halife seçimi nasıl olacak, H...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Siyasete dair görüşleri
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:52:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Siyasete dair görüşleri rüya tabiri,Siyasete dair görüşleri mekke canlı, Siyasete dair görüşleri kabe canlı yayın, Siyasete dair görüşleri Üç boyutlu kuran oku Siyasete dair görüşleri kuran ı kerim, Siyasete dair görüşleri peygamber kıssaları,Siyasete dair görüşleri ilitam ders soruları, Siyasete dair görüşleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes