> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi  (Okunma Sayısı 726 defa)
06 Ağustos 2014, 22:11:10
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 06 Ağustos 2014, 22:11:10 »



Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi



Avrupa Uzay Ajansı'nın uzay aracı Rosetta, on yıllık yolculuğun ardından 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yörüngesine girdi
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uzay aracı Rosetta, on yıllık yolculuğun ardından 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yörüngesine girdi.
 
67P'ye demirlemek için 6,5 dakika boyunca zıpkın atan Rosetta, bir kuyruklu yıldıza bu kadar yaklaşarak inceleme yapan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti.
 
ESA Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain, uzay aracının 22 dakika sonra Dünya'ya "Kuyruklu yıldızdayız!" mesajını gönderdiğini açıkladı.
 
Rosetta'nın yolculuğunu "şimdiye kadarki en karmaşık ve ilginç yörünge" olarak niteleyen Dordain, "Bu, muhteşem bir şey. Biliyorum basit görünüyor çünkü arkasında olağanüstü bir çaba yatıyor" dedi.
 
-Uzayın karanlığında 10 yıllık yolculuk-
 
Adını Mısır hiyerogliflerinin çözülmesinde önemli rol oynayan Rosetta kaya tabletinden alan uzay aracı, Mart 2004'te Ariane roketiyle uzaya fırlatılmış ve 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını yakalayana dek Güneş Sistemi'nde uzun bir yolculuğa çıkmıştı.
 
Rosetta, 6 milyar kilometrelik yolculuğu sırasında hızını artırmak için Dünya ve Mars'ın yer çekiminden yararlanmıştı. Uzay aracı, 2011'de Dünya’ya 800 milyon kilometre uzaklıkta ve Jüpiter gezegeni yörüngesi yakınlarındayken çevresinde güneş pillerini şarj edecek güneş ışını bulunmaması nedeniyle uyku moduna geçirilmişti.
 
Güneş’in 673 milyon kilometre yakınına gelen Rosetta, 2,5  yıl süren uykusundan 21 Ocak'ta Almanya'nın Darmstadt kentindeki ESA Uzay Operasyonları Merkezi'nden gönderilen sinyallerle uyandırılmıştı.
 
Rosetta'nın sonunda demir attığı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı, saatte 55 bin kilometre hızla hareket ediyor. Uzay aracının hızı, kuyruklu yıldızın yanı sıra uçması için yeniden ayarlandı.
 
Kuyruklu yıldızın yer çekimi zayıf olduğu için Rosetta'nın, taşın 100 kilometre üzerindeki üçgen yörüngesini korumak için birkaç günde bir zıpkın atması gerekecek.
 
Şimdiye kadar ESA'ya 1,3 milyar avroya mal olan Rosetta, 15 ay boyunca kuyruklu yıldızın çevresinde yolculuk ederek bilgi toplayacak ve fotoğraf çekecek.
 
Dünyadan 550 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Rosetta'nın gönderdiği mesajlar, yeryüzüne 22 dakikada ulaşıyor.
 
Güneş'e yaklaştığı sırada daha da ısınacak ve çevresindeki gaz ve toz halesi artacak kuyruklu yıldız, Rosetta'ya daha ayrıntılı çalışmalar yapma olanağı tanıyacak.
 
Elektrik gücü sağlamak için 14 metre uzunluğunda iki güneş enerjisi paneline sahip olan Rosetta'nın taşıdığı Philae inceleme aracı, kasım ayında kuyruklu yıldıza gönderilecek.
 
Rosetta’nın göndereceği 100 kilogram ağırlığındaki Philae, taşıdığı zıpkınla 3,9 kilometre genişliğindeki kuyruklu yıldıza demirleyecek. Bir kuyruklu yıldıza iniş yaparak incelemede bulunacak ilk uzay aracı olacak Philae, üzerindeki 10 bilimsel aygıtı ve  kuyruklu yıldızın yüzeyinin 20 santimetre altından örnekler toplamasına imkan veren matkabıyla bu gizemli yapılar hakkındaki sorulara yanıt arayacak.
 
Güneş Sistemi’nin gelişmemiş yapı taşlarından kuyruklu yıldızların, Dünya’daki su ve belki de hayatın oluşmasına imkan sağlayan içerik maddelerinin kaynağı olduğu düşünülüyor.
 
Asteroitlerden farklı olarak buz kütlesinden oluşan kuyruklu yıldızların sürekli toz ve gaz püskürtmeleri, üzerine iniş yapacak uzay araçları için tehlike yaratıyor. Bu nedenle şimdiye kadar hiçbir uzay aracı, bir kuyruklu yıldızının üzerine iniş yaparak, yakından inceleme fırsatı bulamadı.
 
aa

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:42:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi rüya tabiri,Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi mekke canlı, Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi kabe canlı yayın, Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi Üç boyutlu kuran oku Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi kuran ı kerim, Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi peygamber kıssaları,Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi ilitam ders soruları, Uzay aracı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdiönlisans arapça,
Logged
06 Ağustos 2014, 23:00:15
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 06 Ağustos 2014, 23:00:15 »

Esselamu aleyküm.Subhanallah.Astronomi alanı çok farklı ve değişik.Bununla ilgilenmek de bunları okumak da çok farklı.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

20 Ağustos 2014, 19:18:07
❣ Muhammed ❣

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3.112


« Yanıtla #2 : 20 Ağustos 2014, 19:18:07 »

ve aleykümselam...
hayatta çok merak etmişimdir halada merak ediyom bazen gökyüzüne bakıyom sonu varmı diye uzay çok farklı gerçekten sizler sayesinde bilgi alıyoruz
Rabim razı olsun sizlerden...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes