๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 20 Temmuz 2011, 01:23:45



Konu Başlığı: Uluslararası ticarette İslâmî dayanışma şart
Gönderen: Zehibe üzerinde 20 Temmuz 2011, 01:23:45
Uluslararası ticarette ‘İslâmî dayanışma’ şart

(http://www.risalehaber.com/images/news/79089.jpg)

En fakir ile en zengin İslâm ülkesi arasında 220 kat fark bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, neredeyse tamamı Batılı Hıristiyan ülkelerden olmak üzere yılda 155 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, 57 İslâm ülkesinin kendi aralarındaki ticaret hacmi ise sadece 421 dolar. İKÖ üyesi 22 ülke ise "Yüksek Borçlu Fakir Ülkeler" arasında yer alıyor. Tek başına Almanya, İKÖ üyesi ülkelerin tamamından daha fazla üretim yapıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İslâm ülkelerinin ekonomilerini masaya yatırdı. TOBB Avrupa Birliği Daire Başkanı Mustafa Bayburtlu’nun hazırladığı "İslâm Konferansı Örgütü Ülkeleri Arasında Ticarî İlişkiler ve Ekonomik Durum" başlıklı raporda, İKÖ üyesi ülkelerin üretim, ihracat ve ithalat ile birbirleriyle olan ticarî ilişkilerinin parlak bir görüntü çizmediği kaydedildi.

EN FAKİRLE EN ZENGİN ARASINDA 220 KAT FARK VAR
Birleşmiş Milletler’den (BM) sonra hükümetler arası ikinci büyük kuruluş olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi 57 ülkenin bulunduğu, bu ülkelerin dünya coğrafyasının 1/6’sını ve nüfusunun da 1/5’inden fazlasını oluşturduğu anlatılan raporda, şöyle denildi: "İKÖ üyesi ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzey ve performansları farklılık gösteriyor. 48 en az gelişmiş ülkeden 22’si İKÖ üyesi ve bu ülkelerin ekonomileri büyük çoğunlukla, madenler ve ağırlıklı olarak tarım ürünlerine dayanıyor. İKÖ üyesi ülkelerden 19’u petrol ihraç eden ülkeler sınıfında yer alıyor. Zengin ve fakir İKÖ üyesi ülkeler arasındaki gelişmişlik farkı adeta bir uçurum oluşturmuş durumda. Dünya Bankası tarafından yapılan sınıflandırmada; 22 İKÖ üyesi ülke düşük gelirli ülkeler (kişi başı millî geliri 975 dolar ve daha az) sınıfında gösteriliyor.  28 İKÖ üyesi ülke orta gelirli ülkeler sınıfında yer alıyor. Orta gelir sınıfındaki ülkelerin 20’si düşük orta gelir (kişi başı milli geliri 976 dolar ila 3 bin 855 dolar) grubunda, 8’i de üst orta gelir grubunda (kişi başı milli geliri 3 bin 856 dolar ile 11 bin 905 dolar) yer alıyor.  7 İKÖ üyesi ülke üst gelir grubu ülkeler (kişi başı milli geliri 11 bin 906 dolar üzerinde) arasında yer alıyor. En zengin İKÖ ülkesi ile en fakir İKÖ ülkesi arasında 220 kat fark var."

ALMANYA TEK BAŞINA 57 İSLAM ÜLKESİ KADAR ÜRETİYOR
İKÖ ülkelerine grup olarak bakıldığında, doğal kaynaklar, verimli tarım arazileri, enerji ve maden kaynakları açısından önemli ekonomik potansiyele sahip olduğu kaydedilen raporda, "Ancak bu durum birçok İKÖ ülkesinin ekonomik ve insan kaynağı gelişimine yansımamış durumda. 2009 yılında İKÖ ülkeleri dünya nüfusunun yüzde 22,5’ini oluştururken, dünya GSYİH’sının ise sadece yüzde 7,2’sini üretmiş ve dünya toplam ihracatının da yüzde 10,4’ünü gerçekleştirmiş bulunuyor" ifadesi kullanıldı. Karşılaştırmalı olarak ekonomik büyüklüklere bakıldığında iç açıcı bir tablo ortaya çıkmadığı ifade edilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Örneğin, 2009 yılında ABD’nin dünya ekonomisindeki payı yüzde 24,6; Japonya’nın yüzde 8,7; Almanya’nın yüzde 8,5 iken 57 İKÖ ülkesininki sadece yüzde 7,2’lik bir pay olarak belirlendi. 57 İKÖ ülkesinin sadece Almanya veya Japonya kadar dahi üretemediği görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin toplam GSYİH’larının da ancak yüzde 23,8’i İKÖ ülkeleri tarafından üretiliyor. Bir başka dikkat çekici husus da, 2009 yılında İKÖ ülkelerinin toplam üretiminin yüzde 70,9’unun sadece 10 İKÖ ülkesi tarafından gerçekleştiriliyor olması."

TOBB’un raporunda borçlar konusunda da kötü veriler olduğu belirtilerek, "İKÖ üyesi ülkelerin dış borçlarına bakınca durumun daha da kötü olduğu görülüyor. İKÖ üyesi ülkelerin dış borçları 836 milyar dolar. Dünya Bankası sınıflandırmasına göre 22 İKÖ üyesi ülke Yüksek Borçlu Fakir Ülkeler kategorisinde yer alıyor" denildi.

Raporda, İKÖ ülkelerinin toplam ihracat, ithalat ve birbirleriyle ticaretine ilişkin verilerin de iyi durumda olmadığı kaydedilerek, şöyle denildi: "En çok ihracat yapan 10 İKÖ ülkesi, tüm İKÖ ülkelerinin toplam ihracatının yüzde 73,5’ini gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan ve Malezya’nın her biri yaklaşık 175 milyar dolar ihracat yaparken (ilk iki sıra), Türkiye ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Endonezya’dan sonra beşinci sırada yer alıyor. İthalat rakamları açısından bakıldığında ise ithalat da yine aynı ülkeler arasında paylaşılıyor.

İthalatta, 2009 yılı itibariyle BAE 155 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, Türkiye, Malezya, Endonezya ve Suudi Arabistan bu ülkeyi takip ediyor. BAE, tek başına 155 milyar dolar ithalat gerçekleştirirken, İKÖ ülkeleri arasındaki ticaret ise 2009 yılında yalnızca 421 milyar dolar olarak gerçekleşti."

Yeni Akit