> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında  (Okunma Sayısı 575 defa)
22 Mart 2012, 14:21:03
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 22 Mart 2012, 14:21:03 »



Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında


Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü dolayısıyla yayınlanan veriler Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeyi ortaya koydu.

Temiz su kaynaklarında yaşanan azalmayla birlikte dünyada hayatı boyunca temiz su kaynaklarına erişim imkanı olmayan milyonlarca insana yakında Türkiye'de yaşayanlar da katılabilir. 22 Mart Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü dolayısıyla yayınlanan veriler Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeyi gözler önüne serdi.

SU VARLIKLARI TEHDİT ALTINDA

Su varlığımız her geçen gün iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle tehdit altında. Su varlığı ve dolayısıyla ekosistem üzerinde en büyük baskıyı: İklim değişikliği, endüstriyel atıklar, kentleşme, maden, gaz ve petrol arama faaliyetleri, suyun boşa harcanması oluşturuyor, hatta iklim değişikliğine neden olan kömürlü termik santrallerin bacasından yayılan cıva bile suyumuzu kirletiyor.

BM Çevre Programı'na göre dünyadaki tatlı su varlığımızın yaklaşık 24 milyon km3'ü yani yüzde 70'i buz veya kalıcı kar tabakası şeklinde dağlık alanlarda, Antarktika ve Kuzey Kutup Bölgesi'nde yer alıyor. Bu hassas su kütlelerinin korunması geleceğimiz açısından son derece önemli.

ÖZESMİ: SU ÜZERİNDE BİZİM KADAR, DİĞER CANLILARIN DA HAKKI VAR

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gezegenimizin üçte ikisini kaplayan ve vücudumuzun yüzde 70'ini oluşturan su bir kaynak değil, bir varlıktır. Biz sudan bir canlıyız, hem de akan bir su içinde yaşıyoruz. Bizler sonsuz su döngüsünün bir parçasıyız. Su üzerinde bizim kadar, diğer canlıların da hakkı var. Oysa biz doğadan suyu çalarak ve kirleterek, çocuklarımızın geleceğini çalıyoruz. Bugün petrol ve kömür için kazıyoruz, deliyoruz, çıkarıyoruz ve sonra yakıyoruz. Yanan kömür ve petrol, iklim değişikliğine ve sonucunda da kuraklığa ve afetlere neden oluyor. Kuraklık olunca da başka havzaların suyunu kentler için borularla çekip çalıyoruz, verimli tarım arazilerini çöle çeviriyoruz. Oysa su, besinlerimiz ve hayat döngüsü için vazgeçilmez. Suyu çılgınca tüketmek yerine, suyu daha evde arıtarak tekrar ve tasarruf yaparak kullanmalı, endüstri ve tarımda da az ama verimli kullanmalı, arıtarak tekrar tekrar geri dönüştürmeli. Teknolojiyi daha fazla su tüketmek üzere değil, suyu az kullanma teknolojilerini geliştirmek üzere kurgulamalıyız. Etkili bir su yönetimi, ekonominin ve toplumun, iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık ve afet koşullarına uyum sağlamasında en önemli adım olacaktır" dedi.

GEZEGENİN TATLI SU KAYNAKLARI TÜKENİYOR

Geçtiğimiz günlerde de Marsilya'daki Dünya Alternatif Su Forumu'nda su aktivistleri tüm canlıların suya erişim hakkını korumak amacıyla bir araya geldiler. Forum'un hemen öncesinde UNESCO tarafından yeni açıklanan 700 sayfalık raporda dünya genelindeki temiz su sıkıntısına dikkat çekildi. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin 2030 yılına kadar, Asya ve Afrika'nın güneyindeki gıda üretimini vuracağına dair uyardı.

CIVA DA SU KAYNAKLARINI KİRLETİYOR

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) Dünya Bankası için yayınladığı su raporunda da iklim değişikliğinin en gözle görülür etkisinin gezegenin tatlı su kaynakları üzerindeki dramatik değişimi olduğu belirtildi. Burada iklim değişikliğine ve su rejiminin değişmesine neden olan kömürlü termik santrallerden çıkan, suyu ve besin ağını kirleten cıvaya da dikkat çekildi. Cıvanın su kaynaklarını kirlettiği, balıklarda biriktiği ve yiyen insanlarda sağlık sorunlarına neden olduğu hatırlatıldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE'Yİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Türkiye bulunduğu coğrafya itibariyle, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenecek ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Türkiye'nin su kaynaklarının azalacağı, afet olaylarının artacağı, tarımsal üretimde ve gıda güvenliğinde azalma olacağı, ekosistemlerde bozulma olacağı öngörülüyor.

İklim değişikliğinden olumsuz olarak etkilenecek olan Türkiye'de, iklim değişikliğinin su kaynakları, tarım ve gıda güvenliği, ekosistemler üzerine etkilerinin belirlenmesi konusunda bilimsel çalışmaların yapılması ve bu çalışmaların çıktıları esas alınarak politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda atması gereken en önemli adım enerji geleceğini fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji üzerine kurmak, ve enerji ve su verimliliği konusunda çalışarak arzı değil talebi yöneten politikalar oluşturmak.

KORKUTAN VERİLER

- UNESCO'ya göre, gelişmekte olan ülkelerin, kentsel nüfusunun yüzde 27'sinin evinde şebeke suyu yok.
- Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) verilerine göre ise, yeryüzündeki toplam su hacmi 1.4 milyar km3'tür. Bunun yüzde 2.5 kadarı yani 35 milyon km3'ü tatlı su kaynağıdır.
- Dünya Su Değerlendirme Programı'nın (WWAP) verilerine göre, gelişmiş ülkelerde, endüstriyel atıkların yüzde 70'i arıtılmadan kullanılabilir su kaynaklarına akıtılmaktadır.
- WWAP ayrıca, 2020 yılına kadar, yağmura bağımlı tarım verimliliğinin yüzde 50 düşeceğini öngörüyor.
- Dünya Tarım Örgütü (FAO) ise, iklim değişikliğine bağlı olarak, Asya'da yapılan tarıma büyük miktarda su sağlayan Himalayalar'daki kar ve buz oranının 2030'a kadar yüzde 20 azalacağını tahmin ediyor.

İnsanoğlu tarafından kullanılan suyun büyük bölümünün gıda maddelerine harcandığını belirten uzmanlara göre, insan günde ortalama 2 litre su içerken, bir kilo pirinç yetiştirmek için yaklaşık 2,5 litre su kullanılıyor. Bir kilo kırmızı etin su faturası ise yaklaşık 6 bin litre.

"SU YEMEK"

Dünyanın birçok yöresinde su bulunmadığını hatırlatan Su Vakfı yetkilileri en değerli hayat kaynağının su olduğunu hatırlatıyor ve su güvenliğini garanti altına almada hükümetlerin BM ile işbirliği yapmasının önemine dikkat çekiyor. Deutche Welle'nin haberine göre, BM Bölgesel Enformasyon Merkezi (UNRIC) önümüzdeki otuz yılda 7'den 9 milyara çıkacak olan dünya nüfusunun beslenmesinin su kaynaklarının geliştirilmesine bağlı olduğunu ve artan gıda ihtiyacının su tüketiminin katlanarak artması anlamına geldiğini duyurdu.

Su bilincinin arttırılmasına çalışan ‘We Are Water' adlı vakıf, akıllı telefonlar için ‘içtiğimizden fazla suyu yiyoruz' adlı bir aplikasyon geliştirmiş. Bu aplikasyonun yardımıyla, dünyadaki mahalli yemeklerin hazırlanmasında ve yemekte kullanılan malzemenin yetişmesi sırasında harcanan su miktarını öğrenmek mümkün.

Örneğin Çin mutfağının vazgeçilmezlerinden Van Tan çorbası için tam 5 bin 804 litre su sarf ediliyor. ‘Suyu Yiyoruz' aplikasyonunu 79 cent'lik sembolik fiyata akıllı telefonlara yüklemek mümkün. Toplanan parayla, UNICEF, Oxfam ve Sınır Tanımayan Eğitim adlı yardım kuruluşları tarafından çeşitli ülkelerdeki su projeleri finanse ediliyor.

‘We Are Water' vakfının öncelikli hedefleri kamuoyuna ve uluslar arası kuruluşlarla özel şirketlere su bilinci aşılamak, su kullanma alışkanlığını değiştirmek ve suyun adil dağılımına öncülük etmek. Vakıf aynı zamanda susuzluğun olumsuz sonuçlarını hafifletecek projeler uygulamak. Dünyanın en fakir ülkelerindeki altyapı, eğitim, sağlık hizmetleri ve araştırma projeleri de vakfın faaliyet kolları arasında yer alıyor.

Dünya Bülteni

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında
« Posted on: 25 Nisan 2024, 09:24:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında rüya tabiri,Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında mekke canlı, Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında kabe canlı yayın, Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında Üç boyutlu kuran oku Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında kuran ı kerim, Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında peygamber kıssaları,Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasında ilitam ders soruları, Türkiye en çok 'susayacak' ülkeler arasındaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes