> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii  (Okunma Sayısı 723 defa)
23 Aralık 2010, 12:01:26
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 23 Aralık 2010, 12:01:26 »



Fatih vakıflarından: Kalenderhâne Camii



İstanbul'un Fethi sonrası Fatih Sultan Mehmed'in vakıfları arasına katılmış Akataleptos Manastırı camiiye çevrilerek Kalenderhâne Camii adını almıştı.

Kalenderhâne Camii, Fatih İlçesi'nde, Vezneciler'in Onaltı Mart Şehitleri Caddesi'ndedir. Bizans devrine ait Akataleptos Manastırı ( Christ Acataliptos) ya da Kriotissa Manastırı olduğu tahmin edilen bu günkü Kalenderhâne Camii, Bozdoğan (Valens) Kemeri'ne bitişik bir vaziyettedir.  9-12.yüzyıllar arasında inşa edildiği söylenir. 1204-1261 yıllarında meşhur Katolik- Latin istilası sonrasında Katolik Kilisesi olarak kullanılmıştır. İstanbul'un Fethi sonrası Fatih Sultan Mehmed'in vakıfları arasına katılmış ve sultan tarafından kuşatmadaki hizmetlerinden dolayı Kalenderî Tarikatı dervişlerine zaviye olarak tahsis edilmiş, bu sebeple Kalenderhâne olarak anılmıştır.



Fatih Sultan Mehmed, bu cami'yi, fukara ve mesâkin için vakfeylemiş, burada ihtiyacı olanlar için yemekler dağıtılmıştır. Manastırın keşiş odaları, 15.yy.'da zaviye olarak hizmet vermiş, harim kısmı da tevhidhâne - semahâne olarak kullanılmıştır. Bu sebeple İstanbul'un fethinden sonraki ilk Mevlevîhâne sayılmaktadır. Kitabesinde H.1160 / M.1747'de Darüssaade Ağası Beşir Ağa'nın, camiyi esaslı şekilde tamir ettirdiği, vakfını genişletip, hünkâr mahfili de yaptırdığı yazmaktadır. Narteks kısmı da caminin şimdiki son cemaat yeridir. Cami'ye daha sonra bir medrese ve mektep de eklenmiştir. Kilisenin planı haç şeklinde ve tek kubbesi sütunlarla desteklidir. Ortada ise pencereli kasnaklı bir kubbe vardır. Yapının duvarları taş ve tuğladandır.



1718 ve 1727'de geçirdiği yangın sonrası caminin ahşap kısımları yok olmuştur.  Zarar gören minberi de 1844'te yıkılıp tekrar yapılmıştır. Ayrıca eskiden bir de medresesi vardır ama 1935 yılına doğru tamamen yıktırılıp ortadan kaldırılmıştır. Şimdi ise medresenin yerinde örenci yurdu bulunmaktadır. 1930 yılında minaresine yıldırım düşmüş ve minare de yenilenmiştir.



1966-75 yıllarında gerçekleştirilen Bizans eserleri kazılarında Kalenderhâne Camii'de onarılmış ve çevresinde daha önce yapılmış başka binaların da kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Mesela, Assisili Aziz Francis'in hayatını resmeden freskler de 1960'larda İstanbul Üniversitesi ve Dumbarton Oaks kurumunun yürütüğü arkeolojik çalışmalar neticesi ortaya çıkarılmıştır. İçini gezdiğinizde, orijinalitesini bozmadan bir kilisenin nasıl camiye dönüştürülebileceğini göreceksiniz.



İstanbul'da Bizans Kilisesi'nden camiye çevrilen diğer yapılar da şunlardır:

AYASOFYA MÜZESİ  (AYASOFYA KİLİSESİ-AYASOFYA CAMİİ )

KARİYE MÜZESİ  (HORA MANASTIR KİLİSESİ- KARİYE CAMİİ)

ARAP CAMİİ  (AZİZ DOMİNİK KATEDRALİ)

GÜL CAMİİ (AYA TEODOSİA KİLİSESİ)

KOCA MUSTAFA PAŞA CAMİİ (ANDREİ-KRİSEİ KİLİSESİ)

İMRAHOR CAMİİ (STUDION MANASTIRI-IONNES PRODROMOS KİLİSESİ)

ESKİ İMARET CAMİİ (PENTEPOPTES KİLİSESİ)

VEFA KİLİSE-CAMİİ / MOLLA GÜRANİ CAMİİ (AYA TEODOROS KİLİSESİ)

KEFELİ CAMİİ (AYA NİKOLA KİLİSESİ)

BODRUM MESİH PAŞA CAMİİ (AYA MİRELAİON KİLİSESİ)

MUSTAFA ÇAVUŞ CAMİİ (TOPKAPI MANASTIR MESCİDİ- AYA KYRA MARTA veya AYA ROMANOS KİLİSESİ)

SANCAKTAR CAMİİ (GASTRIA KİLİSESİ)

HIRAMİ AHMET PAŞA CAMİİ (IOANNES BAPTİST-TURULLO KİLİSESİ)

KÜÇÜK AYASOFYA CAMİİ (SERGİOS-BAKHOS KİLİSESİ)

ATİK MUSTAFA PAŞA CAMİİ (Hz.CÂBİR CAMİİ- PETRUS MARKUS KİLİSESİ

FENARÎ İSÂ CAMİİ (KONSTANTİNOS LİPS MANASTIRI)

FETHİYE CAMİİ (PAMMAKARISTOS KİLİSESİ)

ZEYREK CAMİSİ (PANTOKRATOR KİLİSESİ)

ESEKAPI CAMİSİ (MANASTIR)

ŞEYHÜLİSLAM CAMİSİ (PANTOKRATOR'A AİT OKTAGON)


KAYNAKLAR:

TDİA, c.24, s.251-252

Ayvansarâyî Hüseyîn Efendi/Alî  Sâtı'  Efendi/ Süleymân Besîm Efendi, Hadîkatü'l-cevâmi, s.228, İşaret  yay.

Murat Belge, İstanbul Gezi Rehberi,s.135


Dünya Bülteni

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:59:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii rüya tabiri,Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii mekke canlı, Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii kabe canlı yayın, Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii Üç boyutlu kuran oku Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii kuran ı kerim, Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii peygamber kıssaları,Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camii ilitam ders soruları, Fatih vakıflarından Kalenderhâne Camiiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes