๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 10 Ocak 2012, 13:40:24



Konu Başlığı: Şiiri tazeleyen ilk kitaplar
Gönderen: Ekvan üzerinde 10 Ocak 2012, 13:40:24
Şiiri tazeleyen ilk kitaplar

(http://medya.zaman.com.tr/2012/01/10/kultur.jpg)

İlk kitap, ilk göz ağrısıdır. Tarifsiz bir heyecanı vardır ve unutulmaz. Mustafa Köneçoğlu, Emel Özkan, İbrahim Gökburun ve Nadir Aşçı geçtiğimiz günlerde ilk kitaplarını yayımlayan dört şair. Şairlerin sesine kulak verdik. Görüp duyduklarımız, Türk şiiri adına sevindirici..

Söz Hakkı, Mustafa Köneçoğlu'nun ilk şiir kitabı. Uzun yıllardır şiirlerini Dergah, Hece, Yedi İklim gibi dergilerde yayımlayan Köneçoğlu, 1973 doğumlu bir şair-öğretmen.

Kahramanmaraş'ta yaşıyor. "Söz Hakkı" için ilk kitabın acemiliklerini taşımıyor diyebiliriz. Dizenin öne çıktığı lirik şiirler söylüyor Köneçoğlu. Kitabın sayfalarında şiir üzerine kafa yormuş bir şairle karşılaşıyoruz. "Şairler kendinden bahsedecek kadar yalnızlar", "şiir yazıyorum evet hayatı öğelerine ayırır gibi" "Şairler kendine çöldür başkasına su" ya da "şiirler yazarım yarasını öper gibi bir geyiğin"... Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel gibi ustalarla aşık atmak tehlikeli olsa da o şiir yazıyor, çünkü "böyle hafifliyor ancak şu yampiri yaşamak"... "Biliyorum dünyaya kısa gelir şairlerin ceketi" diyecek kadar farkında olan bitenin. Mustafa Köneçoğlu hayat üzerine çok sözü olan bir şair. "Ve yaşayamadığını sırtında taşır her kaplumbağa" dizesini söylüyor. Söz Hakkı'nda hemen ezberimize yerleşecek birçok dize var. "Saate bakmayı öğrenince herkes yaşlanır" "ölmek de bir dil alışkanlığı sevmek gibi"... Hece Yayınları'ndan çıkan Söz Hakkı için geçen yılın en iyi şiir kitaplarından biri diyebiliriz. 80 sayfalık kitapta 34 şiir yer alıyor.

KÂİNATA HİKMETLİ BAKIŞ...

Geçen yılın iyi ve ilk kitaplarından biri de Emel Özkan imzalı "Dar Zaman"... Özkan, 1979 doğumlu, ilahiyat mezunu. Edebiyat serüvenine Kırklar dergisinde başladı, Dergah ve İtibar dergilerinde şiir yayımlamayı sürdürüyor. İçine, kalbine bakarak söylüyor şiirini Emel Özkan. Ama bir gözü hep dışarıda; mevsimlerde, ağaçlarda, börtü böcekte; otobüste, durakta... Kitabın en iyi şiirlerinden biri 'Kuvvetler Ayrılığı'. Bu şiirde yaşadığımız günleri bir şair rikkatiyle dile getiriliyor. "Kavgaya karıştı ekmeğin adı.../ etrafı sarılmış helal lokmanın." Aynı şiirde geçen şu dizeleri de not edelim: "Turist topluyor ancak eskitme bir hayat" "Doymasın kimse diye bunca dükkan". İbrahim Tenekeci şiirlerine aşina olanlara yabancı gelmeyecek bir sesi duyarız Emel Özkan'ın şiirlerinde. Sıkı dize söylemenin sırrına vakıf bir şairle karşılaşırız. Emel Özkan'ın şiirlerinde üç günlüktür dünya, "bir ağaç altı, dünyada mekân"dır. "Kapalı mekânlarda şehrin/sıkışıyor (dur) kalbi." Hem "papatya... Almaz güzelliği kimsenin vaktini"... Profil Yayınları'ndan çıkan "Dar Zaman", 63 sayfa ve 32 şiirden oluşuyor. Kitabın iyi şiirlerinden biri de İyi Gün Dostları: "Gülümseriz nasıl da / Çekip gidecek olan fotoğrafçıya / Uzatmak mıdır hatıra / Bir anın ömrünü? / Oysa sıcaktır bir dostun yeri / Erken kalsa da. / Fotoğraflar.../ İyi bilir hep bizi / Anlamaz biçilen nedir / İçimizdeki tezgahta."

ŞİİRDE 'ÜZGÜN' BİR SES

"Devleti sevmekten beni sevmeye vakit bulamamış babam". Kitaptaki en dikkat çeken dizelerinden biri. Şairi İbrahim Gökburun, yazarı ve sanatkârı bol bir memleketten, Kahramanmaraş'tan... 1980 doğumlu. İlk kitabı "Kesik Dil" Profil Yayınları'ndan çıktı. Kitap yılın başında açıklanan Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) ödülüne layık görüldü. İbrahim Gökburun, şiirini kendi 'ben'i üzerine kurmuyor. Onun için Üzgün Ülke'nin şairi diyebiliriz. Kitapta en çok kullandığı kelime "üzüntü/üzgün". Ama bu üzgünlük kişisel değildir, çünkü "herkes üzgündür" ve "üzülmeyi öğrenmişiz (dir) birbirimiz için". Kitapta iki şiir farklı bir yerde duruyor. Biri, şehit polis Semih Balaban için kaleme alınmış, diğeri iki yıl önce motolofkokteylli saldırıda ağır yaralanan 17 yaşındaki Serap Eser için. Burada da üzgünlük karşımıza çıkar: "Şimdi dünyanın her yerinde üzgün melekler". İbrahim Gökburun'un kısa şiirlerde daha başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim. 64 sayfalık kitapta 27 şiir yer alıyor.

SAĞLAM BİR LİRİZMİN ŞAİRİ

"Gölgede Kırk", Nadir Aşçı'nın ilk kitabı. Serander Yayınları'ndan çıktı. Aşçı 1977 doğumlu, öğretmen. Onu Dergâh, Ada, Türk Edebiyatı gibi dergilerden tanıyoruz. Kitap "hüzzam" bir sayfayla açılıyor. "Suretler çarşısında hüzünler kaç okka" diyen şairin nidasını duyuyoruz. Aşçı'nın şiiri hakkında kanaate varmak için şiiri ithaf ettiği isimlere bakmak gerekli: Şeyh Galip, Hilmi Yavuz, Ali Çolak ve Ercan Yılmaz... Dağlarca'ya uzaktan selam gönderen, fakat daha çok Hilmi Yavuz'un izinde bir şiir yazıyor Nadir Aşçı, ama kendi sesiyle... Şiirindeki lirizm ve söyleyiş rahatlığı onun avantajları. 'Ataerkil', kitabın en başarılı şiirlerinden, son kıtası şöyle: "Nedamet ablası bile değil bir günahın / gölgeler kabuğundan hiç soyulmaz sanırım / ara sıra bir uyku güzelliği ver bana / ah Tanrım! Şimdi ben yüzümü nasıl tanırım".



ZAMAN