๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 05 Eylül 2010, 02:07:35



Konu Başlığı: Selam en katı kalpleri bile yumuşatır
Gönderen: Zehibe üzerinde 05 Eylül 2010, 02:07:35
(http://www.risalehaber.com/images/news/71202.jpg)

Ribat Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Abdullah Büyük, Allah Resulü'nün 'selam' sünnetine dikkat çekti.

Abdullah Büyük, "Efendimiz (sas) 'Aranızda selamı yayınız' buyuruyor. İçten ve samimi verilen selam, en katı kalpleri yumuşatır, açılmaz denilen kapıları açar. Selam kulaktan kalbe tesir eder. Selam insanlar arasındaki potansiyel düşmanlığı yok eden panzehirdir." dedi.

O'nun devrinde yaşasaydınız ne yapmak isterdiniz?

Sevgili Peygamber Efendimiz zamanında yaşamış olsaydım, Allah'ın lütfu inayeti ile önce O'na tabi olurdum, üye olurdum. O'nun için kalkan olurdum. O'na yönelen her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kendimi siper ederdim. Çünkü o alemlere rahmet olarak gönderilen bir Peygamber'dir. İnsanlığın cehaletin karanlığından kurtulması için verdiği mücadelede, O'nunla etle tırnak gibi olmak isterdim.

O'nu hatırlama adına ne yapıyorsunuz?

O'nu hatırlama adına, Allah'ın (cc) 'Biz seni ancak alemlere rahmet olasın diye gönderdik' ayetini tekrar ediyorum. Rabbimiz, Peygamber Efendimiz'i (sas) gözümüzün gördüğü-aklımızın erdiği ve göremediğimiz-bilemediğimiz bütün alemlere rahmet olarak göndermiş. Bu onun rahmet ve merhamet timsali olduğunun apaçık delilidir. Biz O'na tabi mü'minler olarak kendimize öncelikle O'nun bu vasfını örnek almalıyız. Onun açtığı rahmet ve merhamet yolunda O'nu izlemeliyiz.

Ramazan deyince hatırınıza neler geliyor?

Ramazan Müslümanlara özel tahsis edilmiş bir aydır. Efendimiz'in (sas) ifadesiyle Recep Rabb'imizin, Şaban Peygamberimiz'in, Ramazan da ümmetin ayıdır. Halkımız Ramazan ayına rahmet ayı diyor. Müminler, bu zaman diliminde din kardeşlerine, bütün insanlığa, diğer canlılara ve içinde yaşadığı çevreye karşı merhamet duygularını zirve noktalara çıkarıyor. Ramazan ayı hac hariç bütün ibadetleri kapsıyor: Şehadet, oruç, namaz, zekat. İnsan bu ayda kulluğunu yeniden hatırlıyor. Oruç insanın nefsini terbiye ve Rabbine kul ediyor. Namaz ise Rabbe kulluğu pekiştiriyor, perçinliyor. Ramazan denilince bir de insana bütün iyi hasletleri hatırlatan, emreden; kötülükleri yasaklayan Kur'an akla geliyor. Rabb'imizin bizlere mesajı Kur'an bu ayda bizi çepeçevre kuşatıyor. Kur'an bizi bu dünyadan alıp başka alemlere taşıyor. Ramazan ayı bir takva, bir diriliş mektebidir. Bu okulun rahmet, mağfiret ve cehennem azabından kurtuluş olmak üzere üç sınıfı vardır. Dileğimiz ve duamız her Müslüman bu sınıfları başarıyla geçsin.

Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz sünneti hangisidir?

Efendimiz'in (sas) sünnetinin tümüne ihtiyacımız var. Bu soruya selam sünneti diye cevap vermek istiyorum. Efendimiz, 'Aranızda selamı yayınız' buyuruyor. İçten ve samimi verilen selam, en katı kalpleri yumuşatır, açılmaz denilen kapıları açar. Selam kulaktan kalbe tesir eder. Müslüman bütün insanların elinden ve dilinden selamette olduğu insandır. Selamsa Müslüman'ın ilk kelamıdır ve karşısındakine hem emanet telkin eder hem dua eder. Selam insanlar arasındaki potansiyel düşmanlığı yok eden panzehirdir. Bu sebeple günümüzde en çok ihtiyaç duyulan sünnet, selamın yaygınlaştırılması sünnetidir.

Kendinizi yakın hissettiğiniz sahabeler hangileridir?

Kendimi en çok Abdullah ibni Mesud ile Peygamber Efendimiz'in en yakın arkadaşlarından Hz. Ömer'in oğlu Abdullah ibni Ömer (ra) ile benzeştiriyorum. Bu iki sahabi, çok hassas iki güzel insan. Hele de Peygamber Efendimiz'in emir ve tavsiyelerine son derece titizlik göstermişler. Peygamberimiz bir gün mescidin kapılarından birinin kadınlara ayrılmasını ve o kapıyı erkeklerin kullanmamasını istiyor. İbni Ömer (ra) Efendimiz'e karşı o kadar hassastır ki, bu direktifin sonrasında ölünceye kadar bir daha o kapıyı kullanmamıştır. İbni Ömer'in (ra) Efendimiz'e olan hassasiyeti o derece ileriydi ki, neredeyse O'nun (sas) attığı adımların izine ayağını koyarak yürümek isterdi. Biz o güzel insanların yaptıklarının aynısını yapamayız elbette. Bu yüzden, biz ancak onları kendimize örnek alıyoruz...

Zaman