> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Ramazan: Bir İsveç geleneği
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ramazan: Bir İsveç geleneği  (Okunma Sayısı 866 defa)
21 Ağustos 2009, 12:50:52
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 21 Ağustos 2009, 12:50:52 »





İsveç'te ilk kez İsveçli akademisyenler tarafından Ramazan ayını anlatan bir kitap yazıldı

İki İsveçli akademisyence yazılan ve "İsveç'te Ramazanları anlatan ilk kitap" olma özelliğini de taşıyan eserin tanıtımı dün Stockholm'de yapıldı. "Ramadan: en svensk tradition" (Ramazan: bir İsveç Geleneği) isimli kitap, Arcus yayınlarında çıktı ve 175 sayfadan oluşuyor.

Stockholm'deki Medborgaplatsen'deki kültür binasında yapılan tanıtımda sonradan İslam'ı seçmiş bir İsveçli tarafından da aperatif yiyecekler dağıtıldı. Programın organizatörleri arasında, İsveçli Müslümanların kurduğu İbn-i Rüşd Vakfı da yer aldı. Tanıtım programında Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan da bir konuşma yaptı.

RAMAZAN'I ARAŞTIRIRKEN MEVLANA İLE TANIŞTI, YAKINDA KONYA'YA GELECEK


Programın başında kitabın yazarları akademisyenler Simon Sorgenfrei ve Jenny Berglund birer konuşma yaptılar. Kitaplarının içeriği ve oluşum aşamaları hakkında bilgi veren yazarlar, dinleyici ve katılımcıların sorularını da cevaplandırdılar. Çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğu yaklaşık 60 kişilik davetliler arasında İsveç kilisesinden temsilciler de iştirak etti. Kitabın yazarlarından Simon Sorgenfrei, çalışmaları esnasında Mevlana Hazretlerine büyük ilgi duymaya başladığını ve önümüzdeki hafta içinde Mevlana'yı ziyaret için Konya'ya gitmeye karar verdiğini belirtti.

Kitabın tanıtımına katılan milletvekili Mehmet Kaplan, tanıtım sonrasında Cihan Haber Ajansı'nın program ve kitap hakkındaki sorularını cevaplandırdı. İsveçli Yeşiller Partisi'nin MKYK üyeliği görevini de yürütmekte olan Kaplan, kitap hakkındaki düşüncelerini "Bir kere ismi dikkat çekici; Ramazan, bir İsveç geleneği. Bu çok manidar. Çünkü artık İslam'ın ve Ramazan'ın burada, İsveç'te tartışmasız bir gerçek olduğunu ve Ramazan'ın buranın bir geleneği olduğunu gösteriyor." diye belirtti. İki akademisyenin yazdığı bu kitabın çok önemli olduğunu vurgulayan Kaplan, "Müslümanların İsveç'e gelmesi bir 40 yıl olmuş ve buranın bir parçası haline gelmişler. Artık bu tür kitapların burada kaynak olarak ortaya çıkması çok önemli. Ben de bu tanıtımda konuşmacı olarak yer aldım, bundan dolayı da sevinçliyim." dedi.

TÜRK MİLLETVEKİLİ KAPLAN: ÜMİDİM, BU ESERİN HOLLANDA, ALMANYA, İNGİLTERE'DE DE OKUYUCU BULMASI


Kitabın içeriği ve İslam'ı doğru anlatması açısından yorumları sorulduğunda ise Kaplan, "Kaynaklardan yola çıkılarak kitap hazırlanmış. Bu ekibin içinde bir de Müslüman var. Daha çok oruç tutan Müslümanlarla görüşerek bunu hazırlamışlar. Müslümanlar İsveç'te Ramazan'ı nasıl idrak ediyorlar ve İsveçliler de bunu nasıl görüyorlar, kapsamlı bir şekilde bu ele alınmış." şeklinde konuştu.

"İslam'ın doğru anlaşılması adına bu tür kitaplar bir önayak olabilir mi?" şeklindeki soruyu ise Kaplan şöyle cevapladı: "İslam'ın doğru anlaşılması adına önemli adımlardan birisi. Müslümanlar artık bu toplumun vazgeçilmez bir gerçeği. Bu eser de bu realiteye ayrı bir boyut kazandırıyor. Yazılı çalışmalar sonraki nesillere kalan eserlerdir. Ümidim, bu eserin çevrilerek Hollanda, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde de okuyucu bulmasıdır. Çünkü İsveç modeli, saydığım ülkelere göre biraz daha değişik bir yol çiziyor. İsveç, Müslümanları benimseye çalışıyor ve benimsiyor da. Bu çerçevede de ciddi bir uyum ve diyalog sağlanmış oluyor."

"RAMAZAN'IN VARLIĞINI BİRÇOK KİMSE BİLİYOR AMA PEK ÇOK KİMSE İÇERİĞİNİ BİLMİYOR"

Yazarlardan Simon Sorgenfrei, Götoborg Üniversitesi'nde Din Bilimleri Doktoru olarak görev yapıyor. Mevleviliği ve Sufizmi araştıran Sorgenfrei, Amerika'da da eğitim almış.

Kitabı hakkında bilgi veren Sorgenfrei, kitap projesinin nasıl doğduğunu şöyle aktardı: "İlk fikir aslında yıllar önce oluşmuştu. Ben yıllar öncesinden beri Ramazan'ı merak ediyordum. Yabancıların yoğunluklu yaşadığı Rinkeby kütüphanesinde çalışırken ilk dikkatimi çekti. Orada her yıl Noel ile ilgili programlar yapılıyordu. 'Neden burada Ramazan ile ilgili de etkinlikler olmuyor' diye aklıma geliyordu. Hem Ramazan ayı, hem de Ramazan Bayramı hakkında. Çünkü Ramazan'ın varlığını birçok kimse biliyor ama pek çok kimse içeriğini bilmiyor. Dolayısıyla da böyle bir kitap fikri oluştu. İsveç'te Ramazan nasıl oluyor, nasıl geçiyor, burada nasıl adet haline gelmiş, bunu kitaplaştırmak istedik."

"İSVEÇLİLER MÜSLÜMANLARI DAHA İYİ TANISIN DİYE BÖYLE BİR KİTABI YAZDIK"

"Bu konuda bir kitap yazdınız ama diğer İsveçliler, İslam ve Müslümanlar hakkında yeterince bir bilgi sahibi mi, değil mi?" şeklindeki bir soruya ise yazar Sorgenfrei "Herkes bir şekilde Müslümanları, Ramazan'ı duyuyor ama tam olarak bilmeleri çok zor. İsveçliler, burada büyük bir Müslüman topluluğu olduğunu biliyor ama onları buradaki günlük hayatları nasıldır, ibadetleri, gelenekleri, bayramları nasıldır tam bilinmiyor. O yüzden de zaten, İsveçliler Müslümanları daha iyi tanısın diye böyle bir kitabı yazdık." şeklinde cevap verdi.

Böyle bir kitabın İsveçlilerin Müslümanları daha iyi tanımasına vesile olmasının yanında onları daha iyi anlamalarına yardımcı olup olmayacağı konusunda ise yazar "E tabii ki, insanlar birilerini, bir şeyleri daha iyi tanıdıkça, konuşmaya başlayacaktır. Özellikle de işyerlerinde ve okullarda. Dolayısıyla da Müslümanlar ile Müslüman olmayanlar arasında daha iyi bir birliktelik oluşur." dedi.

İSVEÇLİ ÇOCUKLAR, RAMAZAN DEYİNCE NOEL AĞACINI HATILIYORLAR


Kitabın diğer yazarlarından akademisyen Jenny Berglund ise Södertörn Üniversitesi'nde araştırmacı ve öğretim görevlisi olarak görev yapıyor. Bu kitabı Simon ile birlikte, başka uzmanların da görüşlerini alarak ortaya koyduklarını, kendisinin bir araştırmacı olarak olaya yaklaştığını söyleyen Berglund, özellikle İslam okullarındaki İslam derslerini araştırdığını, Ramazan aylarında bu çalışmalarını yoğunlaştırdığını, okul içerisinde de Ramazan'ın artık bir İsveç geleneği haline geldiğini gördüğünü aktardı. Berglund, "Çocuklar Ramazan bayramlarında kutlamalar için çizimler yapıyordu; ama buradaki Noellerdeki gibi çam ağaçları çiziyorlardı." şeklindeki bir tespitini de aktardı.

"İsveçliler, Müslümanları yeterince tanıyor mu?" sorusuna ise Berglund, "Çok farklılıklar arz ediyor. Yani oturulan muhite ve çevreye göre değişir. Çevresinde de bir Müslüman yaşıyorsa eğer. Mesela çoğu Ramazan'ı duymuştur ama içeriğini bilmiyordur. Güneş doğup batıncaya kadar yenilip içilmediğini biliyorlar; ama bunların etrafında gelişen durumları bilmiyorlar. Örneğin yiyemediği için elindekilere şükretmeyi bilmiyorlar. Özellikle Ramazan'larda fakirlere çokça yardım edildiğini, sadakalar verildiğini bilmiyorlardır. Ama yine de diyorum, Müslümanları tanıma duruma, yerine göre değişir." şeklinde bir cevap verdi.

"Kitap, anlamalarına yardımcı olur mu, bakış açılarını değiştirir mi?" sorusuna ise Berglund, "Umudumuz bu tabii ki. Okullarda, işyerlerinde yardımcı olmasını umuyoruz. Vurgulamak istediğimiz; Ramazan her aileye göre, gruplara göre farklılıklar gösteriyor. Bu farklılıklar görülmesi açısından kaleme aldık, çünkü İslam'da tam bir kalıp da yok." cevabını verdi. Batı kültüründe oruç kavramı olup olmadığı sorulan akademisyen, "Ortodokslarda oruç olduğunu söyleyebilirim. Ama onları daha farklı, mesela onlar etten uzak dururlar, içmeye devam ediyorlar. İsveç'te de eskiden Paskalya öncesinde bir çeşit oruç vardı. Onlarda da etten uzak durma vardı. Tabii ki Hıristiyanlar arasında da çok farklılar var. Mesela Protestanlarda oruç neredeyse hiç yok, kalmadı." şeklinde cevap verdi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ramazan: Bir İsveç geleneği
« Posted on: 16 Nisan 2024, 07:57:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ramazan: Bir İsveç geleneği rüya tabiri,Ramazan: Bir İsveç geleneği mekke canlı, Ramazan: Bir İsveç geleneği kabe canlı yayın, Ramazan: Bir İsveç geleneği Üç boyutlu kuran oku Ramazan: Bir İsveç geleneği kuran ı kerim, Ramazan: Bir İsveç geleneği peygamber kıssaları,Ramazan: Bir İsveç geleneği ilitam ders soruları, Ramazan: Bir İsveç geleneğiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes