> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi  (Okunma Sayısı 804 defa)
25 Ağustos 2013, 14:47:19
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 25 Ağustos 2013, 14:47:19 »



Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi



Osmanlı tarihinin en önemli şeyhülislâmlarından, tefsir ve fıkıh âlimlerinden birisi olan Ebussuûd Efendi 23 Ağustos 1574 yılında vefat etti

ŞEYHÜLİSLAM EBUSUÛD EFENDİ KİMDİR?

Şeyhülislam Ebusuûd Efendi, 30 Aralık 1491 tarihinde Çorum'un İskilip ilçesinde doğdu. 'Hoca Çelebi' olarak da bilinir. Tam adı Mehmed Ebussuûd El-İmadi'dir. Önce babasından, sonra Müeyyedzade Abdurrahman Efendi ile Karamanlı Seyyid Süleyman'dan ders aldı. 1516'da İnegöl İshak Paşa Medresesi'ne müderris olarak atandı. 1520'de bu görevinden alındı. Kısa süre sonra Davud Paşa, 1522'de Mahmud Paşa, 1525'te Gebze, ertesi yıl Bursa ve 1528'de de İstanbul Fatih sahn-ı seman medreselerinin müderrisliklerine getirildi. 1533'te önce Bursa, sonra İstanbul kadısı oldu. 1537'de Rumeli kazaskerliğine yükseldi. 1545'te şeyhülislamlığa getirildi ve hayatı boyunca bu görevde kaldı. Osmanlı şeyhülislamları arasında daha çok verdiği fetvalarla tanınır. Şiirler de yazdı. 23 Ağustos 1574 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Ebussuûd Efendi'nin Türkçe, Farsça ve Arapça eserleri vardır. Bunların en ünlüsü İrşadü'l-Akli's-Selim ila Mezaya'l-Kurani'l-Azîm (1858-59, 2 cilt) adlı Arapça Kuran tefsiridir.


KANUNİ DÖNEMİNDE YAŞAMIŞTIR

Ebussuud Efendi'nin kanunlar hakkında verdiği fetvalar Kanuni'nin uygulama sırasında elini rahatlatmış, gelebilecek itirazlara önceden engellemiştir. Ebussuud Efendi, devlet nizamı, mem¬leket işlerinin idaresinde, vali, kadı ve hâkimler için "Mâruzât" yazmış ve göndermiştir. Molla Fenâri, Zembilli Ali ve Ebussuud efendiler zamanında, hele Kanuni Sultan Süleyman yönetimindeki Türk adaleti dünyaya örnek olacak mükemmeliyete erişmiş, saray¬la hükümetin görevleri ayrılmış, bakanların evleri halka açık tu¬tulmuş, vergi adaleti sağlanmış, savaş ve barış halinde verilecek cezalar ayır edilmiştir. Hak ve adalet konularında o kadar hassasiyet gösterilmiş ki, İngiltere Kralı 8. Henri, İngiliz adalet organının ıslahı için, Türkiye'ye bir heyet göndermiş ve Türk adalet ve yargı organı, İngiliz adalet ve yargı organına örnek olmuştur. Buna karşı Osmanlı ülkesindeki bütün Hristiyanların zorla ihtida ettirilmesine (müslümanlaştırılmasına) ilişkin teklife itiraz etmiş ve fetva vermemiştir.


TEK BAŞINA BİR ORDU... EBUSSUÛD EFENDİ

O gün Süleymaniye Camii cemaate dar gelir. Muazzam kalabalığın bir ucu Mercan yokuşundadır, bir ucu Vefa sokaklarında. Kolay değil bir devre mührünü vuran sultan, Muhteşem Süleyman yoktur artık. Ebussuûd Efendi "Allah için namaza" diye bağırır, Mübelliğler haykırırlar "Er kişi niyetine" Ses dalga dalga yayılır uzaklara.

Kanûni, Zembilli Ali Efendi, İbn-i Kemâlpaşa, İmam-ı Birgivî gibi zirvelerin sohbetinde yetişir. Yahya Efendi gibi bir derya ile süt kardeştir. Eh böylesi biri ölümü çok düşünse gerektir. Nitekim kabrini sağlığında kazdırır. Ölmeden toprağını avuçlar, fatihalar okur kendi mezarına.


SEN KENDİNİ KURTARDIN AMA...

Sultanın naaşı tam mezarına bırakılacaktır ki, elindeki çekmeceyi tabutun yanına sıkıştırmaya çalışan bir saray ağası Ebussuûd Efendi'nin dikkatini çeker, mübârek derhal müdahale eder "Dur bakayım!" der, "Neler oluyor orada?"

-Bu emaneti mezara bırakmam gerek.
-Olmaz! Böyle bir şey caiz değil.
-Sultanımız vasiyyet ettiler ama.
-Vasiyyet mi? İçinde ne var acaba?
-Bilmiyorum efendim.
-Ver bakayım şu çekmeceyi.

Adamcağız uzatır, Şeyhülislâm uzanır. Lâkin tam o sıra kalabalık dalgalanır, çekmece yere düşer. Ortalığa yüzlerce kâğıt yayılır. Ebussuûd Efendi bunlardan birini eline alır. Altında kendi mührünü görmez mi? Gözü kararır, rengi uçar. Benzinde tek damla kan kalmaz, bildiğiniz kül kesilir. Hemen oracığa çöker, yumruklarını şakaklarına dayar. Zor duyulan bir sesle "Ah Süleyman ah!" der, "Sen kendini kurtardın. Bakalım Ebussuûd ne yapacak?"


PAŞAZADE HAZRETLERİNİN GÖZDESİ

İbn-i Kemâlpaşa, Ebussuûd Efendiyi gördüğü gün bir kenara yazar. Onu genç yaşta İshâkpaşa Medreselerine müderris yapar. Sonra Bursa ve İstanbul kâdılığına getirir ki bunlar büyük makâmlardır. Zira o devrin kâdıları aynı zamanda belediye başkanıdırlar. Mübarek çok sıkı çalışır, ona ayak uydurmak çok zordur. Ancak öylesine ehil ve öylesine çalışkandır ki ara basamakları atlaya atlaya yükselir ve genç yaşta kadıasker olur. Kânuni ile Macaristan seferine katılır, askerle bıkıp usanmadan sohbet eder, onları zafere inandırır. Budin'de ilk hutbeyi o okur. Süleymaniye'nin temeline ilk taşı o koyar. Sultanı Kıbrıs'ın fethine ikna eder. Nitekim bir ilim adamının varacağı son noktaya getirilir ve tam 30 yıl (dile kolay) şeyhülislâmlık yapar.

Ebussuûd Efendi sade giyinir ama çok heybetlidir. Güler yüzlü ve tatlı dillidir. Üslubu latifelidir ve çocuklarla yakından ilgilenir. Arapça sorana arapça, farisi sorana farisi cevap verir. Şiirli suallere çok sanatlı karşılıklar hazırlar. Sıradan insanları bile ciddiye alır, basit sualleri dahi savuşturmaz, muhatap anlayıncaya kadar izah eder. Ebusuud efendi sadece insanların değil cinlerin de meseleleri ile ilgilenir. (Mübareğin cinlere yazdığı fetvalar Eyüp'de Yazılı Medresenin duvarlarında bulunuyordu. Ancak hem Hind, hem Arap harflerine benzeyen bu esrarlı yazılar okunamadı ve zamanla boyatılarak kapatıldı)

Ebusuud Efendi Sultan Süleyman'a "Kânuni" adını kazandıran kânunların mimarıdır. Özellikle o devirde şiddetle ihtiyaç olan ârazi kanunnamesini yazar, Tımar ve zâametleri sisteme sokar.


HIZI BAŞ DÖNDÜRÜR

Devlet işlerinde yanındakilerin tahâmmül edemiyeceği bir süratle çalışır. Kâtiplerin bir kısmı günün ilk yarısı kalem oynatırlar, bir kısmı ikinci yarısı yumulurlar kağıda. Mübarek çok prensiplidir. Yapılmasına karar verilen işleri asla unutmaz. Vakitli vakitsiz teftiş eder, eksiklikleri aksaklıkları gözüyle görür ve yerinde giderir. Ebussuûd Efendi 20 mükemmel kitap hazırlar ve zaman zaman içli ve mânâlı şiirler yazar.

Hepsi bir yana Mâlulzâde, Hoca Sadettin, Bostanzâde Mehmed ve Bostanzâde Mustafa, Şair Bâki, Kınalızâde, Fudayl bin Ali Cemali ve Ataullah Efendi gibi pırlantaları yetiştirir.

Eh elbette ibadet ehlidir. Uykusuz geçen geceler, onlar için meziyyet değildir. Belki de bu yüzden onu İmam-ı âzam Efendimize benzetirler.

Eğer yaptığı işleri, yaşadığı günlere bölerseniz şaşırırsınız. Bir insan hem halkla uğraşsın, hem sultanı yalnız bırakmasın. Seferlere çıksın, merasimlere katılsın, kitap yazsın, fetva versin, talebe yetiştirsin, devleti sisteme oturtsun, adli ve idari mes'uliyetleri olsun, müesseseleri kontrol etsin, fikir üretsin, tıkanan işleri yerinde düzeltsin. Hem de hiçbirini aksatmasın. Vallahi zor! Çok zor. Hoş onlar bu yüzden büyüktürler ya.

Eh, mimarı Sinan, kaptanı Barbaros, Şairi Baki, seyyahı Piri Reis, tarihçisi Hoca Saadettin, velisi Yahya Efendi olan bir devrin Şeyhülislâmı da böyle olmalıdır. Ebussuûd gibi. (Kuddise sirruh)

Ebussuûd Efendi bir sahabe aşığıdır ve Eyyûb Sultan civarına defnedilmeyi vasiyyet eder. Halid bin Zeyd'i (radıyallahu anh) ziyarete gelenler, büyük velinin önünden geçerler.

Ebussuûd Efendinin nurlu kabri Eyyûb Meydanı'nda adıyla anılan Darül Hadis'in bahçesindedir.

Kaynak: Serhaber

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi
« Posted on: 19 Nisan 2024, 16:37:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi rüya tabiri,Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi mekke canlı, Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi kabe canlı yayın, Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi Üç boyutlu kuran oku Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi kuran ı kerim, Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi peygamber kıssaları,Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendi ilitam ders soruları, Osmanlı Tarihinin En Önemli Şeyhülislâmlarından Ebussuûd Efendiönlisans arapça,
Logged
25 Ağustos 2013, 17:18:04
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #1 : 25 Ağustos 2013, 17:18:04 »

MaşaAllah. Böyle güzel ALLAH dostlarının ayak bastığı topraklarda yaşıyoruz çok şükür..Rabbim Ebussuud Efendi hz. gibi ALLAH dostlarının şefaatlerine nail eylesin ..Gönüllerimizden hiç çıkmasınlar inşaAllah..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2013, 17:18:40 Gönderen: Rüveyha »
Kayıtlı

28 Ağustos 2013, 04:22:16
Nurcan 8/F

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 753


« Yanıtla #2 : 28 Ağustos 2013, 04:22:16 »

Amin rüveyha kardeşim! Rabbim dualerına icabet etsin. Kanuni devrinde böyle alimler olursa onların dualarıyla ilmiyle beslenirse Elbette Muteşem Süleymanlar ıkar ortaya ... Rabbim bizleride muvaffak eylesin.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes