> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı  (Okunma Sayısı 865 defa)
08 Şubat 2015, 20:12:30
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 08 Şubat 2015, 20:12:30 »



Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı



Koku eksperi ve sosyolog Ergül: "Osmanlı hanedanının önemli temsilcilerinde etkili olan koku kültürü İslamiyet'le bize ulaşmış

Koku eksperi ve sosyolog Bihter Türkan Ergül, "Osmanlı hanedanının önemli temsilcilerinde etkili olan koku kültürü İslamiyet'le bize ulaşmış. Zamanla birçok maneviyatımızı geride bırakmışız ama şimdi bu maneviyatlarımızı yeniden gün ışığına çıkartıyoruz" dedi.

Dolmabahçe Sarayı Saray Koleksiyonları Müzesi'nde düzenlenen "Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü Konferansı"nda konuşan Ergül, dünyanın yeniden Osmanlı kokularını kullanmaya ve konuşmaya başlayacağına inandığını söyledi.

Ergül, Kanuni Sultan Süleyman'dan Hürrem Sultan'a, IV. Murat'tan Kösem Sultan'a, Fatih Sultan Mehmet'ten Nurbanu Sultan'a kadar yüzyıllarca hüküm süren Osmanlı kokularının yeniden gün yüzüne çıktığını aktardı.

Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonrası Osmanlı hanedanının kullandığı kokuları yeniden yapmaya başladıklarını belirten Ergül, şöyle konuştu:

"Orta Çağ'da İslam dünyasında koku ve esanslar Müslümanların hayatında öyle yer tutmaktaydı ki onlarla ilgili övgüler, formüller, sağlık reçeteleri, hadisler, sözler, darb-ı meseller ve şiirler dile getirilmekteydi. Hz. Muhammed'in güzel kokulara ve özellikle miske çok düşkün olması nedeniyle İslam dini güzel kokuların kullanımını sünnet olarak kabul eder. Peygamber Efendimiz, günlük hayatında, yanında 'sükke' tabir edilen bir koku kutusu bulundurur ve ondan sürünürdü. Özellikle yolculuklarında birlikte götürülmesi gereken eşyası arasında bir de koku şişesi yer almaktaydı."

Ergül, Osmanlı'da her şeyin kayıt altına alındığını ve yaptığı araştırmalara göre o dönemlerde gündelik hayatta en çok kullanılan kokuların gül, misk ve amber olduğunu söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde hastaların tedavisinde bile kokuların kullanıldığını vurgulayan Ergül, kokuların sırları hakkında programa katılanlara kısa bilgiler verdi.

Yeniden yapmaya başladıkları Osmanlı kokularının tarihçesini çok iyi araştırdıklarını dile getiren Ergül, şöyle devam etti:

"O dönemlerden Osmanlı saraylarına kadar uzanan koku, aslında bizim kültürümüzün önemli bir parçasıdır. Tanzimat'tan evvel İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda, fetihten beri devam eden bir gelenek olarak, her yıl ramazanın 15'inci günü geçtikten sonra padişaha bir koku takdim olunurdu. Enderun'da Seferli Odası'nda imal edilen bu kokunun imalatı ve dağıtımı büyük bir ciddiyetle yürütülür, kayıt altına alınırdı. Osmanlı hanedanının önemli temsilcilerinde etkili olan koku kültürü İslamiyet'le bize ulaşmış. Zamanla birçok maneviyatımızı geride bırakmışız ama şimdi bu maneviyatlarımızı yeniden gün ışığına çıkartıyoruz."

Konferansın sonunda Ergül, salonda bulunan Sultan 2. Abdülhamid Han'ın torunu Şehzade Abdülkerim Harun Osmanoğlu'na, Abdülhamid Han'ın kullandığı kokuyu takdim etti.

Ergül, yeniden ortaya çıkartılan Abdülhamid Han'ın kullandığı kokunun manevi değeri olduğunu ve piyasaya sürülmeyeceğini söyledi.

aa

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı
« Posted on: 23 Nisan 2024, 15:11:51 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı rüya tabiri,Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı mekke canlı, Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı kabe canlı yayın, Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı Üç boyutlu kuran oku Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı kuran ı kerim, Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı peygamber kıssaları,Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştı ilitam ders soruları, Osmanlı'da Güzel Koku Kültürü İslamiyetten ulaştıönlisans arapça,
Logged
09 Şubat 2015, 02:28:02
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2015, 02:28:02 »

s.a.. , temizlik imandandir..Güzel koku kullanmak hostur fakat bayanlarin her zaman dedigimiz gibi dikkat etmeleri gerekir bu konuda..Kullanilacagi yerleri bilmektedirler zaten..Disarida agir ve dikkat çekici kokular sürmemek gerekir..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

09 Şubat 2015, 08:18:12
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #2 : 09 Şubat 2015, 08:18:12 »

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Sümeyye kardeşim de belirttiği gibi bayanların bu konuda dikkatli olması gerekli. Kokuyu sürerken bile biter önemli.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

09 Şubat 2015, 09:38:53
❣ Muhammed ❣

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3.112


« Yanıtla #3 : 09 Şubat 2015, 09:38:53 »

Ve aleykumselam...
miss kokuları gerçektende çok güzel alkol içermez,namazı bozmaz ve insannı gül gibi kokutur buda diğer insanların hoşuna gider beygamber efendimiz hep sürermiş İnşaAllah bizlerde sürecez...
Rabbim razı olsun paylaşımdan dolayı İnşaAllah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes