๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 17 Eylül 2009, 15:26:58



Konu Başlığı: Müslümanlardan medyaya eleştiri
Gönderen: Zehibe üzerinde 17 Eylül 2009, 15:26:58
(http://www.risalehaber.com/images/news/59841.jpg)

Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden Almanya, Fransa ve İngiltere'de yaşayan Müslümanların çoğu, medyanın kendileri hakkında abartılı şekilde olumsuz haberlere yer verdiğine inanıyor

Almanya'nın Potsdam kentinde düzenlenen Uluslararası Medya Konferansı'nda açıklanan araştırmaya göre Müslümanların yüzde 55'i ve gayrimüslimlerin yüzde 39'u söz konusu ülkelerdeki büyük medya kuruluşlarının kendileri hakkında olumsuz haberlere yer verdiğini düşünüyor. Araştırmaya katılanların yarısından çoğu, Müslümanlarla ilgili haberlerin çoğunda konunun terörizm olduğunu savunurken, üçte biri, haberlerde genelde köktendincilik konusunun ele alındığına, dörtte biri de haberlerde ağırlıklı olarak başörtüsü konusuna yer verildiğine inanıyor. Bu durumun Müslümanların daha çok Almanya'daki Metropol FM gibi etnik kökenli yerel radyo ve televizyon kuruluşlarına yönelmelerine neden olduğu belirtilen araştırmada, buna rağmen bu tür yayın kuruluşlarının Müslümanlar hakkında daha doğru haber verdiğine inananların oranının da yüzde 40 civarında kaldığı ifade edildi.

Sempozyuma Türkiye'den katılan Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, olayın Müslüman olup olmamakla alakasının olmadığını belirterek, "Olayın din mensubiyetinden çok mesleki ahlak ve ilkeleriyle ilgisi var." dedi. Araştırmayı gerçekleştiren Stratejik Diyalog Enstitüsü Başkanı Sir George Weidenfeld ise dünya tarihinin büyük kavşaklarından birinin kenarında durduklarını belirterek, "İslam dünyasında ılımlı seslerin dikkate alınmasını sağlamamız gerekiyor. Hem Doğu'da hem Batı'da sorumlu medyanın ana görevi budur." şeklinde konuştu. Araştırmaya katılan uzmanların çoğu, bu durumun büyük yayın kuruluşlarına daha fazla Müslüman kökenli insanın alınmasıyla değiştirilebileceği görüşüne de yer verdi. Uzmanlar, büyük yayın kuruluşlarının azınlıkların sahip olduğu medyalarla da işbirliği halinde olmasını tavsiye etti. Ayrıca hükümetlerin kriz dönemlerinde önyargılarla dolu sansasyon haberciliğini mümkün olduğu kadar önlemeleri önerildi.

"MÜSLÜMANLAR SEÇİM KAMPANYALARINDA İHMAL EDİLİYOR"

Almanya'da seçimler yaklaşırken 4 milyona yakın Müslüman, kendilerini unutulmuş hissediyor. Almanya'da ikinci sınıf muamelesi gören 2,8 milyon Türk de siyasete soğuk bakıyor. Duisburg'da yaşayan 19 yaşındaki İsmet Akgül, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ne işim var ne eşim var ama bu durum politikacıların umurunda değil." dedi. Türk genci ayrıca gönderdiği bütün başvuruların "isminin yabancı olmasından dolayı" çöpe atıldığını ve kendisine iş verilmediğini ifade etti. Duisburg'daki Merkez Camii'nin sorumlularından Zülfiye Kaykın da siyasete katılım için Türklerin bir motivasyonu olması gerektiğine dikkat çekti. Kaykın, "Alman ailesinin tam bir üyesi olarak görülmediğimiz için siyasete katılma yönünde düşük bir motivasyon var." dedi. Duisburg'lu muhafazakar vekil Thomas Mahlberg, göçmenleri uzun süredir dikkate almadıklarını kabul ederek, "Yeni uyandık ve onları kazanmaya çalışıyoruz." itirafında bulundu.
Zaman