๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 27 Aralık 2010, 01:35:27



Konu Başlığı: Kütüphanelerden CD rafına Safahat
Gönderen: Zehibe üzerinde 27 Aralık 2010, 01:35:27
Kütüphanelerden CD rafına Safahat

(http://www.risalehaber.com/images/news/61823.jpg)

İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif'in vefatının 74. yılı. Bu vesile ile Eyüp Belediyesi ve Akustik Müzik'in ortak hazırladığı, Ertuğrul Erkişi'nin besteleyip seslendirdiği 12 parçadan oluşan "Safahat'tan Şarkılar"


İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif'in vefatının 74. yılı. Bu vesile ile Eyüp Belediyesi ve Akustik Müzik'in ortak hazırladığı, Ertuğrul Erkişi'nin besteleyip seslendirdiği 12 parçadan oluşan "Safahat'tan Şarkılar" albümü vatan şairimizin şiirlerini kulaklarımızdan kalbimize taşıyacak.

İstiklal Marşı'mızın güftekârı, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 74. yılında bütün Türkiye'de rahmetle ve minnetle anılıyor, adına düzenlenen etkinliklerde yâd ediliyor. Ancak yarın Feshane'de galası yapılacak bir proje var ki, Akif'in ölümsüz şiirlerini kulağımızdan kalbimize taşımaya aday görünüyor. Eyüp Belediyesi'nin imza attığı ve Akustik Müzik'in projesi ile hayata geçirilen "Mehmet Akif Ersoy'un Vefatının 74. Yıldönümü Anısına Safahat'tan Şarkılar" isimli müzik albümü vatan şairimizin eserinde yer alan 12 şiirin bestesini bir CD ve kitapçıkta buluşturuyor. İçerisinde yer alan eserlerin çoğunu sanatçı Ertuğrul Erkişi'nin besteledi ve seslendirdi. "Eyüp, tarih, kültür ve sanatımıza unutulmaz hizmetler veren binlerce değerin son istirahatgâhıdır. Bu değerli misafirlerimizden biri de milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'dur. Bu büyük şairimizi bu projemizle anmak ve gelecek nesillere onun eserlerini daha iyi tanıtmak istedik." diyen Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, edebiyatımızdan Akif'in şiirlerinin çıkarılması durumunda bir ülkeyi gönül birliği ile kurtaran milli şahlanışının layıkıyla anlatılamayacağı görüşünde.

Eyüp Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkan albümünün yapımcılığını üstlenen Akustik Müzik'in prodüktörü Metin Gım, Safahattan Şarkılar albümünün bu arayışın bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Gım, "Birçok yönüyle bir ilk olan bu çalışma Safahat'ın daha geniş bir kitleye, özellikle genç nesile ulaşmasında etkili olacaktır. 12 besteden oluşan bu çalışmanın 9 bestesi ilk defa bu albümle ortaya çıktı. Bu proje müzikal zenginliği ile Safahat'ın hüznünü ve coşkusunu yansıtan bir çalışma oldu. Safahat, kütüphanelerden sonra artık CD raflarında da yerini alıyor." diyerek bu çalışmanın ayrıca yaşayan bestekârların Safahat'a ilgilerini artıracağını ifade ediyor.

Ülkesine ve milli kültürüne karşı tarih önünde üstlendiği vazifeyi son nefesine kadar yerine getirmek için büyük çileler çeken ve ölümsüz eserler bırakan Mehmet Akif Ersoy'un mücadelesini kulağımıza ve ruhumuza taşıyan Safahat'tan Şarkılar albümünde yer alan eserler ve makamları şunlar: Safahat Okuyucusuna (Hüseyni), Bir Zamanlar (Hakkın Sesleri), Gönülle Başbaşa (Nihavend), Zulmü Alkışlayamam (Kürdi), Bülbül (Nihavend), Ya Rab Bizi Kahretme (Uşşak), Hüsran (Zirguleli Hicaz), Ezelden Aşinanım (Hüseyni), Bir Gece, Ordunun Duası (Nihavend), Gitme Ey Yolcu (Hüseyni), Çanakkale Şehitlerine (Hicaz).

Besteciler, Mehmet Akif'in mana ağırlığından ürktüler

Ertuğrul Erkişi: "Bu eserin bana nasip olması noktasında kendimi mutlu ve ayrıcalıklı hissediyorum. Yahya Kemal gibi milletimizin gönlünde taht kurmuş büyük şairlerin eserlerinden birçok besteler yapılmış olmasına karşın içlerinden özellikle Mehmet Akif'in bu konuda mahzun olduğunu fark ettim. Zannediyorum besteciler Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerindeki doluluk ve mana ağırlığından ürkmüş ve bu sorumluluğu almak istememişler veya gizli ambargolarına maruz bırakılmış. Safahat'ı elime alarak bestelenmeye uygun şiirleri bir bir işaretlemeye başladım. Her gördüğüm şiirle heyecanım bir kat daha arttı diyebilirim. Akif'in şiirlerinin bestesinin zor olduğu zannının yanlış olduğunu bu eserlerin dinleyiciyle buluşması gereğini fark ettim. Bu konuda en sabıkalı eserin İstiklal Marşı'mızın kullanılan bu bestesi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Prozodi yani; söz, ritim, müzik cümlesi, ritim tartımı gibi genel geçer kurallara uyumsuzluğu, akılda kalıcı olmaması ve zor söylenmesi çok büyük handikap oluşturuyor. İlk vesile olduğumuz beste Akif'in Efendimiz (sas)'in dünyaya gelişi ve hayatını nefis ifadelerle anlattığı "Bir Gece" şiiri oldu.. " Ama zannediyorum "Zulmü Alkışlayamam" biraz daha ön plana çıkacak ve dillere düşecek.

Nazım Hikmet'in o kadar şiiri bestelenerek dinleyiciye ulaşmışken, Mehmet Akif'in bu durumu biz Türk müzik camiası için yeterince utanç vesilesidir. Biz bu utancı üzerimizden atmak ve kültürümüze bir hizmet olsun niyetiyle "Safa-hat'tan Şarkılar"ı hazırladık.

Zaman