๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 16 Ekim 2010, 01:23:36



Konu Başlığı: Kuranda namaz üç vakit olarak mı geçiyor?
Gönderen: Zehibe üzerinde 16 Ekim 2010, 01:23:36
Kur'an'da namaz üç vakit olarak mı geçiyor?

(http://www.risalehaber.com/images/news/65668.jpg)

Kur'an'da namazın üç veya beş vakit olduğuna dair net bir ifade bulunmamaktadır. Ancak, Kur'an'da beş vakit namaza işaret eden ayetler vardır

Soru: "Bazı kimseler Kur'an'da namazın beş değil üç vakit olduğunu söyleyerek kafaları karıştırıyor. Ne dersiniz?"

Bu mesele zaman zaman gündeme özellikle getirilip kafalar karıştırılıyor. Öncelikle şunu ifade edelim ki, Kur'an'da namazın üç veya beş vakit olduğuna dair net bir ifade bulunmamaktadır. Ancak, Kur'an'da beş vakit namaza işaret eden ayetler vardır:

"Akşam ettiğinizde, sabaha çıkarken Allah'ı takdis ve tenzih edin, namaz kılın! Göklerde ve yerde hamd, güzel övgü O'na mahsustur. İkindi vaktinde de öğleye girerken de O'nu takdis ve tenzih edin, namaz kılın!" Bu ayetlerin ilkinde geçen "hîne tümsûne" yani "akşam ettiğinizde" ifadesi müfessirlerimizce akşam namazı ve akabinde gelen yatsı namazı olarak tefsir edilir. "Aşiyyen" yani akşamüstü kelimesini de ikindi namazı şeklinde izah ederler. (Elmalılı, Hak Dini Kur'an Dili, 6/3808)

PEYGAMBERİMİZ CANLI KUR'AN'DIR


Sabah ve öğlen vaktine ilişkin ifadeler zaten çok nettir. Böylece beş vakit namazın tamamı bu ayetin işaretiyle ifade edilmiştir. Bunun dışında İsra suresi 78. ayette sabah namazına, Kâf Suresi 39. ayette ikindi ve sabah namazlarına, İnsan (Dehr) suresi 25. ve 26. ayetlerde sabah ve akşam-yatsı namazlarına işaret söz konusudur.

Bununla birlikte namazın beş vakit olduğuna dair delil Peygamber Efendimizin uygulaması ve onun, "Ben nasıl namaz kılıyorsam siz de namazı öylece kılınız" (Buhari, Es-Sahîh, I/226) buyurmasıdır. Biz beş vakit namazı bu ayetlerin işaretiyle değil, Peygamber Efendimizin rehberliği ile eda ediyoruz. O bizim için canlı Kur'an'dır. O göstermeseydi biz, ne namaz vakitlerini, ne de namazı nasıl kılacağımızı bilemezdik.

Son söz; gerek ayetlerin işaret ve ifadeleri, gerekse Efendimiz'in uygulamalarıyla namaz, günlük beş vakittir. Ve o, dinde imandan sonra ikinci esastır.

Bugün