> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Klimayla serinlerken hasta olmayın
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Klimayla serinlerken hasta olmayın  (Okunma Sayısı 1200 defa)
14 Ağustos 2012, 06:49:25
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 14 Ağustos 2012, 06:49:25 »



Klimayla serinlerken hasta olmayın



Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, "Klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler.

   Ödem ve yüz felci yapar. Kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir" dedi.
Medicana Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, klimaya bağlı hastalıklar, korunma yolları ve tedavisi konusunda bilgiler aktardı. Klimaya bağlı hastalıkların klimanın 2 etkisine bağlı olarak geliştiğini belirten Uzm. Dr. Salih Bilgin, "Birincisi klimanın fiziksel etkisine bağlıdır.

Bu etki klimanın ortamı aşırı soğutmasına bağlı etkidir. Burada ani ısı değişikliklerine bağlı olarak hastalık ortaya çıkar. Aşırı soğuk ve kuru havaya sürekli maruz kalınması, ani ısı değişiklikleri kişinin vücut direncinin düşmesine ve kolaylıkla üst solunum yolu hastalıklarına hatta zatürreye kadar giden akciğer hastalıklarına yakalanılmasına neden olur. Ayrıca klimaların üflediği soğuk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir kılıfını etkiler. Ödem ve yüz felci yapar. Kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir.

Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikler. Bu da astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklere neden olur. Alerjik bünyesi olanların ani ısı değişikliklerinden kaçınmaları gerekir. İkinci etkisi de klimanın rezervuar etkisine bağlıdır. Temizliği ve bakımı her yıl iyi yapılmayan klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda birtakım bakteriler birikir, çoğalırlar ve ortam havasına dağılırlar. Bu bakterilerin solunması ile ölümle de sonuçlanabilen hastalıklara neden olmaktadır" diye konuştu.

KLİMA HASTALIĞI(LEJYONELLA PNÖMONİSİ)


Lejyoner hastalığının, bakterinin neden olduğu pnömoni yani zatürre hastalığı olarak tanımlandığını belirten Bilgin, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "Bakteri nemli ortamlarda ve akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabilmektedir. Hastalığa halk arasında klima hastalığı denilmesinin sebebi de budur. Hastalığa neden olan bakteri büyük oteller ya da buna benzer kuruluşların su sistemlerine doğal kaynaklardan bulaşabilir ve bu sistemler içerisinde bakım ve dezenfeksiyon koşullarına uyulmadığı takdirde üreyebilir.

Su sisteminde üreyen bakteriler su boruları, banyo armatürleri gibi çeşitli ortamlarda üremelerin devam ederek suyun kullanımı sırasında oluşan damlacıkların solukla akciğere alınması sonucu hastalığa neden olur. Bu bakterinin hastalık yapma potansiyeli oldukça zayıftır. Bundan dolayı bakteriyi alan kişinin vücut direnci önemlidir. Hastalık kronik akciğer veya karaciğer hastalığı olanlarda, kanserli hastalarda, şeker hastalığı, alkolizm, yoğun sigara kullanımı neticesi savunma sisteminin zayıflayan kişilerde hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır. Hastalık tipik zatürre belirtilerine benzer belirtiler vermez. Akciğer ve solunum sistemine ait şikayetler ön planda değildir. İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır.

Daha sonra ateş ve ilk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları olabilir. Hastaların yüzde 20'sinde sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta koma görülebilir. Hastanın şikayetleri, fizik muayene bulguları ve akciğer filmleri ile diğer akciğer enfeksiyonlarından ayrılması mümkün değildir. Bunun için tanıda ilk koşul hastalığın akla getirilmesidir. Bir takım laboratuvar testler tanıya yardımcıdır. Tedavide 15-21 gün süreyle bu bakterilere yönelik antibiyotikler kullanılmalıdır. Uygun antibiyotik, uygun süre ve uygun dozda kullanılması ile hastalık tedavi edilir."

KORUNMA YOLLARI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, klimanın zararlarından korunma yollarını şöyle sıraladı:

"Klimaların bakım ve temizliği her yıl yapılmalıdır. Bakteri filtresi kullanılmalıdır. Ortam için en ideal sıcaklık 25 derece... Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Klima ve sulardan düzenli örnekler alınıp düzenli aralıklar ile laboratuarda incelenmelidir.

Zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Klimayla serinlerken hasta olmayın
« Posted on: 29 Mart 2024, 13:53:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Klimayla serinlerken hasta olmayın rüya tabiri,Klimayla serinlerken hasta olmayın mekke canlı, Klimayla serinlerken hasta olmayın kabe canlı yayın, Klimayla serinlerken hasta olmayın Üç boyutlu kuran oku Klimayla serinlerken hasta olmayın kuran ı kerim, Klimayla serinlerken hasta olmayın peygamber kıssaları,Klimayla serinlerken hasta olmayın ilitam ders soruları, Klimayla serinlerken hasta olmayınönlisans arapça,
Logged
14 Ağustos 2012, 07:57:59
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2012, 07:57:59 »

s.a.. ; yazin sicaklarinda serinlemek için hemen klimaya yöneliyoruz bu bilgileri tam anlamiyla öğrenmek iyi oldu inşaallah dikkat ederiz..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

14 Ağustos 2012, 10:13:16
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2012, 10:13:16 »

Ve aleykumusselam. Evet klimanın verdiği zararları öğrenmek iyi oldu daha dikkatli oluruz inş..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

14 Ağustos 2012, 12:46:49
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« Yanıtla #3 : 14 Ağustos 2012, 12:46:49 »

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh ; klima sıcak yerlerde olanlar için bir kurtuluş gibi gözüküyor ama dikkatli olunmazsa ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.

Bizde umrede yaşadık bu tecrübeyi. Tavaftan sonra ter içinde say alanına gidiliyor. Orda klimalar , pervaneler oldugu için çok serin bir ortam. Ohh ne güzel diyoruz. Say esnasında soğuk zemzemide içince şifayı kapıyorsun. Bir kaç gün sonra eklem ağrısı , halsizlik , boğaz ağrısı hep birden geliyor. O yüzden umre ya da hacca ilk defa gidenler mutlaka dikkat etmeliler. (:

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

14 Ağustos 2012, 14:43:12
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« Yanıtla #4 : 14 Ağustos 2012, 14:43:12 »



    Bu konu benim de dikkatimi çeken bir mevzuydu..Hacda hasta olmayan sanki yok gibi..Rabbim nasib ederse inşaallah dikkat etmeye çalışırız..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes