๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 19 Eylül 2009, 15:04:06



Konu Başlığı: İtikâfta zihnim ve kalbim dinleniyor
Gönderen: Zehibe üzerinde 19 Eylül 2009, 15:04:06
(http://www.risalehaber.com/images/news/60922.jpg)

Asırlardır kadim bir kulluk geleneği olarak devam ettirilen itikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete yönlendirir

İtikâf, hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf, bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kabul edilir.

Nefis muhasebesine insanı mecbur eden, bu ayı senenin dönüm noktası haline getirebilecek bu ibadet, Kadir Gecesi'ni aramanın da en güzel şeklidir. Hz. Âişe'nin bildirdiğine göre Resûlullah, Ramazan'ın son on günü girince geceleri ihya eder, ailesini ibadet için uyandırır, diğer vakitlere nispetle daha çok ibadette bulunur ve Müslümanlara da bunu tavsiye ederdi.

İnşaat mühendisi Orhan Başkaya, Kadir Gecesi'ni yakalamak isteyenlerden biri. Nişancı Mustafapaşa Camii'nin ikinci katında itikâfa giren Başkaya, 40 yaşında olmasına rağmen on beş kez itikâfa girmiş. Gönül dünyasını yoğun ve karmaşık ortamda dinlendiremediğini söyleyen Başkaya, burada zihnini ve kalbini dinlendirdiğini vurguluyor. Başkaya, gündelik hayatın manevî arzuları kırdığını ve istediği manevî ortamı yakalayamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Ama bu on gün içerisinde bol zaman olduğunu ifade eden Başkaya, gündelik hayatın kendisini yorduğunu ve bir senenin yorgunluğunu bu on gün içerisinde attığını söylüyor. Başkaya, itikâfta Kur'an ile daha fazla birlikte olduğunu ve hatim indirdiğini belirtiyor. Normal günlere oranla daha az yemek yiyor. Az yemek yemekle de ibadetleri daha sağlıklı, daha huzurlu bir şekilde yaptığını söylüyor. Geceleri çok az uyuyor. Çünkü o saatler manevî duyguların en üst noktaya çıktığını ve Allah ile daha fazla beraber olduğunu vurguluyor. İtikâfa girecek olanlara da bir tavsiyesi var Başkaya'nın; "Ben işi gücü bırakıp buraya geldim. Önceden karar vermek lazım. İnsan nasıl ki hacca ve umreye niyet ediyor. İşte itikâfa girmeden de bunun gibi bir niyet yapmalı, yoksa fırsat bulamazsınız."

Sıngapur'da da itikâfa girdim

Kadir Gecesi'ni itikâfla yakalamak isteyenlerden biri de 65 yaşındaki İsmail Cem. İlkokul, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi'nde tamamlamış ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olmuş. Cem, işi gereği dünyanın birçok yerini görme imkânı bulmuş. Bugüne kadar 9 kez itikâfa girdiğini belirten Cem, bunların üçünü Singapur'da, diğerlerini ise başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinde tamamlamış. Kadir Gecesi'nin feyzinden en iyi şekilde yararlanmak için itikâfa girdiğini dile getiren İsmail Cem, bir seferinde Kadir Gecesi'ni yakaladığı hissine kapıldığını dile getiriyor. O gece havanın farklı bir renge büründüğünü söylüyor. Herkesin hayatı boyunca en az bir kez itikâf ibadetini ihya etmesini öneren İsmail Cem, itikâf ibadetinden duyduğu hazzı şöyle anlatıyor: "İbadet süresi boyunca kendimi daha önce hiç hissetmediğim kadar huzurlu hissediyorum. Dünya hayatından uzak, Allah'a yakın."

Kur'an okuyunca zaman çabuk geçiyor

Bir başka itikâf âşığı da serbest meslekle uğraşan Süleyman Tepe. Peygamber Efendimiz'in itikâfı hiç terk etmediğini hatırlatan Tepe, bunun için itikâfa girdiğini anlatıyor. Süleyman Tepe de bugüne kadar 10 kez itikâfı ihya etmiş. Kimi zaman sahur ve iftarı bir pideyle geçirmiş. İtikâfa Nişancı'daki Eyüp Münzevi Camii'nde giren Tepe'nin yanına çoğu kez dua almak için gelenler oluyor. Camiye ait özel odada ibadet yapan Tepe, itikâfı boyunca yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Yalnız kalma fırsatını buluyorsunuz ilk önce. Zamanımın önemli bir kısmını Kur'an okuyarak geçiriyorum. Vakit namazlarını cemaatle kılıyorum. Kur'an okuyunca zaman çok çabuk geçiyor. Geceyi de teheccütle taçlandırmaya çalışıyorum."
Zaman