๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 07 Ekim 2010, 03:00:21



Konu Başlığı: İslam hattının şaheserleri görünür oldu
Gönderen: Zehibe üzerinde 07 Ekim 2010, 03:00:21
İslam hattının şaheserleri görünür oldu

(http://www.risalehaber.com/images/news/70758.jpg)

Kur'an-ı Kerim'in nazil olan ilk ayetlerinde insana yazmayı öğretenin Allah olduğuna dikkat çekilir: "Yaratan Rabb'inin adıyla oku.

O insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku, senin Rabb'in en büyük kerem sahibidir. Kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir." Yazı kutludur, ilme vasıta olur. Kalem kutludur, yazıya vasıta olur. Öyleyse yazı güzel yazılmalı; kalem doğru tutulmalı ve doğru yerde kullanılmalıdır. Bunu idrak eden İslâm sanatkârları, yazıyı başlıbaşına bir sanat haline getirdi. Bu sanatın en güzel örnekleri, çoğumuz bilmese, bilenler görmese de Beyazıt meydanının kıyısındaki tarihî bir binada korunuyor. Beyazıt Medresesi'ni mekân tutan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'ndeki eserlerden bir seçki, geçtiğimiz günlerde "Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" adlı bir kitapla sanatseverlerin gözünü şenlendirdi.

Sultan Beyazıt-ı Veli tarafından külliyenin bir parçası olarak inşa edilen Beyazıt Medresesi, 1508'de tamamlandığında burada şeyhülislamların ders okutması şart koşulmuş. İlk dersi Zenbilli Ali Efendi vermiş. Medrese binası 1984 yılından beri de dünya üzerindeki tek hat sanatları müzesi olarak hizmet ediyor. Şeyh Hamdullah'tan yazı meşk eden ve hocası yazarken hokkasını tutan II. Beyazıt'ın yaptırdığı medresenin, asırlar sonra hat müzesine tahsis edilmesi de ayrı bir tevafuk. "Miras: Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler" kitabı, koleksiyonlarında üç binin üzerinde eser bulunduran müzedeki eserleri kitaplaştıran ilk yayın.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği'nin 15 ay süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkan kitapta 94 eser yer alıyor. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hazırlanan kitaptaki eserler seçilirken ünlü hattatların, Osmanlı sultanlarının yazıları, yaprak üzerine yazılar, sedefle hazırlanmış levhalar, ahşap oyma levha, zerendüd levha, kadın hattatların eserleri, tırnak hattı, diploma örnekleri, tuğralar, hilyeler, yazı kalıpları, senetler, mermer üzerine kazılmış yazılar gibi farklı türlerden olmalarına dikkat edilmiş. Halen restorasyonda olan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin müdürü Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner'in proje danışmanlığını yaptığı ve makaleleriyle katkıda bulunduğu kitabın editörü ise Ahmet Akcan.

'Miras'ın geçtiğimiz hafta müze bahçesinde yapılan tanıtım toplantısına hat sanatçısı ve öğrencilerinin yanı sıra bu sanata ilgi duyan kalabalık bir topluluk katıldı. Tanıtım programında konuşan İstanbul 2010 AKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, "Projelerimizde, İstanbul'un binlerce geçmişi içinde, farklılıklardan doğan kültürel zenginliği, tarihî miras eserlerimizi geleceğe taşımayı amaçladık. Bu çalışmamız da, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin elindeki eserleri kitaplaştıran ilk yayın olmasının yanı sıra, önemli bir referans eser niteliği taşıyor." dedi. Müze Müdürü Zübeyde Cihan Özsayıner ise çalışmanın hat sanatıyla ilgilenenler için başucu kitabı mahiyetinde olduğuna dikkat çekti. Ajansın Geleneksel Sanatlar Yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu da yaptıkları çalışmanın oldukça zahmetli süreçten geçtikten sonra olgunlaştığını ifade etti.

Zaman