๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 25 Mayıs 2010, 02:03:43



Konu Başlığı: İslâm dünyası ‘aile’yi korumak zorunda...
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 25 Mayıs 2010, 02:03:43
(http://www.risalehaber.com/images/news/69127.jpg)

İslâm dünyasının sivil toplum kuruluşlarının Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki devasa buluşması devam ediyor.

 İslâm dünyasının sivil toplum kuruluşlarının Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki devasa buluşması devam ediyor. Türkiye’den ve İslâm coğrafyasının 16 farklı ülkesinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı bir haftalık programda, uluslararası konferanslar ve özel programlar yer alıyor. Malezya’daki programların ilki olan İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 9. Konsey Toplantısı bugün tamamlandı.

Birçok konunun masaya yatırıldığı toplantıda İslam ülkelerinde kadınlar ve gençlerin yaşamakta oldukları sorunlara çözüm üretebilmek, aile yapılarını tehdit eden unsurlarla mücadele etmek ve aileden başlayarak toplumların refah ve huzurunu sağlayacak tedbirler geliştirmek için gerekli çalışmaların yapılmasına özellikle vurgu yapıldı.

M. MUSTAFA UZUN- MALEZYA / KUALA LUMPUR

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Konsey toplantısı esnasında arkadaşımız M. Mustafa Uzun’a konuşan Malezya Gelecek Küresel Ağ Vakfı (FGN) Başkanı Ahmed Azam Abdurrahman; “İslam dünyası çok sıkıntılı ancak aynı zamanda birçok imkanı da içinde barındıran bir dönemden geçiyor. Eğer sivil toplum kuruluşlarımız bu noktada üstlerine düşeni yerine getirirlerse gelecek bizimdir” dedi.
İslam dünyasının sivil toplum kuruluşlarının Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki devasa buluşması devam ediyor. Türkiye’den ve İslam coğrafyasının 16 farklı ülkesinden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı bir haftalık programda, uluslararası konferanslar ve özel programlar yer alıyor. Malezya’daki programların ilki olan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 9. Konsey Toplantısı bugün tamamlandı.

İSLAM DÜNYASININ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ MALEZYA’DA TOPLANDI

Konsey toplantılarına ise Türkiye’den ve İslam dünyasının farklı yerlerinden, Uluslararası İslami İnsan Hakları Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Kuveyt’ten Mübarek El Mutevva, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken, Bangladeş Refah ve Kalkınma Sosyal Ajansı’ndan S. M. Reşiduddin, Endonezya İnsani Yardım Komitesi’nden Bapa Suripto, Pakistan Hubeyb Vakfı’ndan Nedim Ahmed Han, Sudan İslam Davası Teşkilatı’ndan Muhammed Ali Emin, Malezya Küresel Gelecek Ağı’ndan Ahmed Azam, Bahreyn Islah Derneği’nden Hişam Sater, Fas Mehdi Bin Abduh Vakfı’ndan Abdulfettah Fehdi, Makedonya Kültürel İnsani Yardım Teşkilatı Merhamet’ten Adnan Azizi ve Lübnan Şuur ve Teselli Derneği’nden İmad Said gibi isimler katıldı.

KADIN, AİLE VE GENÇLİK ÇALIŞMASI YAPAN KURULUŞLAR BİRLEŞİYOR

Konsey toplantıları kapsamında Kadın, Aile ve Gençlik Komisyonu adına konuşan Dr. Rabia Babalıoğlu, “Kadın Aile ve Gençlik Kuruluşları Envanteri Projesi”ni anlattı. İslam ülkelerinde kadınlar ve gençlerin yaşamakta oldukları sorunlara çözüm üretebilmek, aile yapılarını tehdit eden unsurlarla mücadele etmek ve aileden başlayarak toplumların refah ve huzurunu sağlayacak tedbirler geliştirmek için bir envanter çalışması yapacaklarını belirten Dr. Babalıoğlu; “Günümüzde İslam ülkeleri pek çok sorunla birden mücadele etmektedir. Fakat bu sorunlar, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından kısmen ele alınabildiği ve bu ilginin medyaya yansıyan kısmı kadarıyla, bilgimiz dâhilindedir. Komisyonumuz bu kuruluşların kurumsal yapılarını, faaliyet alanlarını, geçmiş çalışmalarını ve gelecek çalışmalarını içeren bir envanter çalışmasının yapılmasını, en başta ihtiyacımız olan ‘bilgi’nin toplanmasında gerekli görmektedir” dedi. Pakistan Hubeyb Vakfı Başkanı Dr. Nedim Ahmet Han ise yapılacak çalışmaların ve anlaşmaların yol haritalarının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Ahmet Han, yapılacak anlaşmalarla alakalı komitelerin tespit edilmesini ve ehil isimlerle bu işlerin yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
Gençler arasında kardeşlik ve vahdet için çalışıyoruz.

Konsey toplantıları kapsamında 4. Uluslararası Gençlik Buluşması hakkında bilgi veren Araştırma ve Kültür Vakfı’ndan (AKV) Abdurrahman Babacan, Müslüman gençler arasında dayanışma ve kardeşliği güçlendirmek ve vahdet bilincini aşılamak istediklerini belirtti. Babacan; “Farklı ülkelerden gençler arasında birlik beraberlik bilincinin kuvvetlendirilmesi ve üye kuruluşlara bağlı bu gençler arasında sosyo-kültürel dayanışma ve kaynaşmanın sağlanması için gençlik buluşmaları düzenliyoruz. Önümüzdeki ilk buluşma 12-18 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak. Bu proje ile programa katılacak olan gençlerin kendi ülkelerinde sivil toplum hayatında daha bilinçli ve etkin rol üstlenmeleri ve ülkeler arası sağlanacak bu güçlü iletişimle sivil toplum dayanışmasının geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu toplantılarda İslam Dünyası gençliğinin sorunlarını birçok yönüyle ele alarak, çözüm yollarını arıyoruz. Farklı milletlerden Müslüman gençlerin bir arada buluşmalarını sağlayarak, sosyo-kültürel farklılıklarına rağmen ortak noktalarını görmelerini sağlayacak bir zemin oluşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ARŞİVLERDEKİ FİLİSTİN DÜNYAYA SUNULACAK

“Osmanlı Arşivlerinde Filistin Meselesi” başlıklı projeyi sunan İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt ise bu proje ile başta Kudüs olmak üzere Filistin bölgesiyle alakalı olarak gerek Osmanlı Arşivleri ve gerekse bütün diğer arşivlerde bulunan ilgili belgelerin tespit ve tasnif edilerek, ulaşılan belgelerle bunların tarihi ve hukuki yorumlarının yayımlanarak dünya kamuoyunun bilgisine sunulacağını belirtti. Kurt; “Yapılacak arşiv tarama çalışmasıyla öncelikle ecdadımızın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmış olacağız. Filistin işgalinde birçok vakıf eser sahte belgelerle sanki öteden beri Yahudi kökenli İsrail vatandaşlarının mülkü veya sahipsiz imiş gibi gösterilerek yıkılmakta ve sahip çıkılmaktadır. Halbuki söz konusu coğrafya çok uzun yıllar Osmanlı hakimiyetinde kalmış olup, birçok husus arşivlerde kayıt altına alınmıştır. Yapılacak bu arşiv çalışmasıyla tarihi gerçekler, özellikle bölgedeki camiler, tekke ve medreseler, çeşmeler gibi tarihi eserler, özel mülkiyetler ve eski mezarlıklar belgeler desteğinde gün yüzüne çıkarılarak gerek İsrail mahkemeleri, gerekse uluslararası hukuk nezdinde hukuki birer belge olarak ortaya konulacaktır” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMAN ALİMLER DEVREYE GİRMELİ

‘İtibar yönetimi’ başlıklı konunun müzakereleri esnasında söz alan Daru’l Hikme Derneği’nden Abdullah Zerrar ise itibar yönetimi söz konusuysa bu durumun İslam alimlerinin itibarı ile başlatılması gerektiğini dile getirdi. Abdullah Zerrar; “Türkiye alimleri başta olmak üzere bu problemlerin çözümünde alimlerin İslam dünyasının problemleri ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarına katkı vermelerini sağlayacak ortak bir platformun oluşturulmasının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Konsey toplantıları sona ererken sivil toplum kuruluşlarının konferans ve sunumları bir hafta devam edecek. Malezya ve Kamboçya’daki programlara 16 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları katılıyor.
Gelecek bizimdir
Diğer taraftan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen Konsey toplantısı esnasında arkadaşımız M. Mustafa Uzun’a konuşan Malezya Gelecek Küresel Ağ Vakfı (FGN) Başkanı Ahmed Azam Abdurrahman; “İslam dünyası çok sıkıntılı, ancak aynı zamanda birçok imkânı da içinde barındıran bir dönemden geçiyor. Eğer sivil toplum kuruluşlarımız bu noktada üstlerine düşeni yerine getirirlerse gelecek bizimdir” dedi. Malezya Gelecek Küresel Ağ Vakfı, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’ne üye. Kendisi de Konsey üyesi olan Malezya Gelecek Küresel Ağ Vakfı (FGN) Başkanı Ahmed Azam Abdurrahman, ülkede çok etkin bir isim olarak biliniyor.

Vakit


Konu Başlığı: Ynt: İslâm dünyası ‘aile’yi korumak zorunda...
Gönderen: Yunus Emre üzerinde 25 Aralık 2014, 00:25:57
Çok güzel br dinimiz var.