๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 17 Ekim 2009, 02:16:27



Konu Başlığı: İktisadi olarak da birlik olalım
Gönderen: Zehibe üzerinde 17 Ekim 2009, 02:16:27
(http://www.risalehaber.com/images/news/62295.jpg)

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ve Kahire Sanayi ve Ticaret Odası işbirliği ile Kahire'de düzenlenen 13.Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi sona erdi.


Kongrenin sonuç bildirgesinde İslam ülkeleri arasında üretim, ticaret ve finans alanında bir iktisadi bütünleşme için derhal harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Kahire'de düzenlenen IBF Kongresi'ne 350 Türk işadamı olmak üzere 32 ülkeden gelen toplam 2300 katılımcı bir araya geldi. 'Küresel Kriz Sırası ve Sonrasında Ticaret ve Sanayinin Gelişimi' teması ile düzenlenen Kongre'nin sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

* İslam ülkeleri, artık dünyanın hammadde deposu ve lüks malların nihai tüketim merkezi olmaktan çıkartılarak, yatırım ve üretim odaklı çağdaş ekonomiler haline gelmelidir.

* İslam ülkeleri arasında üretim, ticaret ve finans alanında bir iktisadi bütünleşme için derhal harekete geçilmelidir.

* Bu idealin gerçekleşmesi için gerek üretimde gerekse ticarette, motive olmuş ve disipline edilmiş bir iş ve istihdam ortamı, gelişmiş organizasyon kapasitesine sahip işletmecilik anlayışı ve kalite bilinci oluşturulmalıdır.

* İslam ülkeleri arasındaki gümrük tarifeleri acilen kaldırılmalı ve ticaret serbestleşmelidir.

* İslam ülkeleri işadamlarına vize muafiyeti uygulamalıdır.

* İslam ülkeleri arasında çifte vergilemeyi önleyici anlaşmalar bir an önce hayata geçirilmelidir.

* Kredi taahhüt mekanizmalarındaki aksaklıklar derhal elimine edilmelidir.

* İKT ve İKB gibi çatı kuruluşlar bu sorunların çözümünde öncü olmalıdır.

* İslam ülkelerinin vatandaşlarına mülk edinme ve para transferi kolaylığı sağlanmalıdır.

* İKT bünyesinde emtia ve hisse senedi borsaları kurulmalıdır.

* Stratejik araştırma merkezleri, eğitim harcamaları, insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi stratejiler vasıtasıyla entellektüel birikime yatırım yapılmalıdır.

* İslam ülkeleri, karşılaştığı bölgesel ve küresel sorunlara çözümü, öncelikle kendi içinde aramalı ve ortak bir bakış açısı geliştirebilmelidir.