> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Helal lokma için 30 yılını verdi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Helal lokma için 30 yılını verdi  (Okunma Sayısı 716 defa)
30 Ağustos 2010, 02:26:41
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 30 Ağustos 2010, 02:26:41 »





GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, 30 yılını helal gıda üzerine kafa yorarak geçirmiş.


Bir şey yiyip içerken boğazınıza kaçırıp öksürmeye başlarsanız hemen "Helal, helal" sesleri arasında, sağdan soldan eller uzanıp sırtınıza vurur. Toplumumuzun ortak davranışlarından bir olan bu durum bilinçaltımızı yansıtır aslında. Biz "Helal olmayan lokmanın boğazımızda kalacağını" düşünürüz. Temelde düşüncemiz böyle ama günümüzde yediklerimizin helal olup olmadığı noktasında çok ince eleyip sık dokumuyoruz. Çünkü domuz eti yemeyip, alkol almadığımız sürece helal dairesi dışına çıkmadığımızı düşünüyoruz. Ancak GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer olayın sandığımızdan farklı olduğunu söylüyor.

GIDA ÜRETİMİ BATI KAYNAKLI


"Helal" kelimesini bir Müslümanın doğumundan ölümüne kadar yaşam tarzının genel adı olarak tanımlayan Büyüközer, bunun en önemli dinamiğinin de helal lokma olduğunu ifade ediyor. Son 100 yıllık geçmişte Müslümanların yediği içtiği gıdaların kendi kontrolünden çıktığını anlatan Büyüközer, gıda üretiminde kullandığımız yöntem, makine ve hammaddenin Batı'dan gelmesi nedeniyle helal olmayan unsurların gıdalarımıza karışabileceğini söylüyor. Buradan hareketle dünyada Helal Sertifikası ihtiyacı doğmuş. Büyüközer'in kurduğu GİMDES ihracata yönelik Helal Sertifikası veriyor. Yani Malezya, Singapur gibi ithal ettiği ürünlerde helal şartı arayan Müslüman ülkelere yapılacak ihracatta kullanılmak üzere helal sertifikalandırılması yapılıyor. Ancak Büyüközer yaptıkları çalışmanın firmaların iç ticaret, dış ticaret ayırımı yapmadan bütün ürünleri için olduğunun altını çiziyor. Benzer bir sertifikalandırmayı ise Museviler Koşer Sertifikası ile yapıyor ve tüketecekleri ürünlerin bir din adamının kontrolünden geçmiş olmasını şart koşuyorlar.

DETAYLI DENETİM YAPILIYOR


GİMDES sertifika verirken öncelikle başvuran şirketten kağıt üzerinde istenebilecek tüm belgeleri istiyor. Eğer bu belgelerden şirketle sertifika çalışması yapılabileceği sonucuna ulaşılırsa, şirkete istenilen şartlar ulaştırılıyor ve eksiklerin tamamlanması isteniyor. Eksikler tamamlanınca, hammadde depolarından mamul madde depolarına, üretim bandından çalışma alanlarına tüm işletme, gıda mühendisleri, veterinerler, biyologlar, kimyacılar, genetikçiler ve din alimlerinden oluşan bir heyet tarafından inceleniyor. Aksaklık varsa kaydediliyor, uygunsa uygun olduğuna dair rapor veriliyor. İhtiyaç varsa laboratuar tahlilleri yapılıyor. Heyet raporları incelenip bir yıllık sertifika veriliyor.

YOĞURT DİYE DOMUZ PROTEİNİ YEMEYELİM!


Peki neler gıdalarımızdaki tehlikeler? Öncelikle gıda maddelerinin içinde domuz eti ve domuzdan elde edilen katkı maddeleri, alkol, kan ve kan ürünleri bulunmaması gerekiyor. Etlerin kesim biçimi de helal kapsamı içine giriyor. Ayrıca GDO'lu ürünlere de izin verilmiyor. Mesela jelatin pek çok ürün içinde kullanılıyor. Hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olarak elde edilebilen bu katkı maddesinin hayvansal kaynaklı olanı yurt dışından temin ediliyor. Büyüközer, hayvansal kaynaklı jelatinin domuzdan elde edilmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu, kullanılan hayvan domuz olmasa bile bizim için leş hükmünde hayvanlar olacağını söylüyor. Bu nedenle sertifika verecekleri üründe jelatin kullanılacaksa bitkisel kaynaklı olmasını istiyorlar. Böylece aklımıza bile gelmeyecek bir üründe, mesela kıvam arttırıcı olarak kullanıldığı yoğurtla birlikte hayvansal kaynaklı bir protein almamış oluyoruz.

DÜNYADAKİ SİSTEMLE ÇALIŞIYORLAR

Şu an GİMDES'ten helal sertifikası almış 70'e yakın firma var. Hüseyin Kami Büyüközer, kuruluşlarının World Helal Consul üyesi olduğunu ve geçen yıl yaptıkları konferansta tek bir standartta buluşmayı hedeflediklerini söylüyor. Şu an tüm helal sertifikası veren kuruluşların tek bir standarda getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Büyüközer merdivenaltı sertifika kurumlarından da şikayetçi: "Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde her köşe başında bir sertifika kuruluşu var. Kendine göre bir logo uydurmuş, şartlar koymuş, sertifika veriyorum diyor. Hem Avrupa'daki Müslümanlar tedirgin, hem gayrı Müslim üreticiler de müşteki bu konuda." diyor.

Kesim ince iş


Helal konusunda önemli nokta et ve tavuk kesimi ve işlenmesi. GİMDES sertifika verirken öncelikle tavuğun yediği yem kontrol ediliyor. Burada aranan şart tavuğun yüzde 50'den fazla necis gıdalarla beslenmemiş olması. Kesime giden tavukların bayıltılması için kullanılan voltajın Endonezya, Malezya ve Singapur'da da kullanılan değerlerde olması isteniyor. Tavuk, ölümüne sebep vermeyecek ve yere bıraktığınızda bir dakika içinde kendine gelecek şekilde elektrik şoku ile bayıltılıyor. Kesimin elle, Müslüman kasaplar tarafından yapılma şartı koşuluyor. Kasaplardan da her kestikleri tavuk için Besmele çekmeleri isteniyor. Kesimde kan akıtılıyor. Yolma hattında ise tavuğun içinden dışına, dışından da içine sızma olmayan 54 derecelik sıcaklıktaki sudan geçirilerek tüyleri yolunuyor. Büyüközer kitap ehli olanların da kestiklerinin yendiğini ifade ediyor.

Hüseyin Kami Büyüközer'in sağlıklı ve helal beslenmeye olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış. 30 yıla yakın süre bu konuyla ilgilendiğini söyleyen Büyüközer, her Müslüman yediği içtiği gıda ile ilgilenmek zorunda olduğunu da ifade ediyor. 12 yaşında babasıyla yaşadıkları olay hafızasına kazınmış: "Antalyalıyım. Mutfağımız Akdeniz mutfağı, ana malzememiz tereyağı ve zeytinyağıdır. Babam yağımızı Antalya'daki pazar yerine gelen köylülerden alırdı. Bir süre sonra köylüler yağ getirmemeye başladı. Antalya'da tereyağı sıkıntısı oldu. Babam arabaya atlayıp köye gitti. Öğrendik ki köylülerin yağlarını birileri gelip evlerinden alıyor. 2 hafta sonra bütün duvarlara 5 kiloluk margarin afişleri asılmıştı. Köylü kılığına sokulmuş mankenler 'işte bizim yağımız bu' diyordu. Yani artık tereyağına ihtiyaç kalmadı. Anladık ki tereyağını toplayan bunlarmış. Babam 'bu sahte yağı bize yedirecekler' diye hayıflandı."

Yeni Şafak
 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Helal lokma için 30 yılını verdi
« Posted on: 19 Nisan 2024, 21:46:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Helal lokma için 30 yılını verdi rüya tabiri,Helal lokma için 30 yılını verdi mekke canlı, Helal lokma için 30 yılını verdi kabe canlı yayın, Helal lokma için 30 yılını verdi Üç boyutlu kuran oku Helal lokma için 30 yılını verdi kuran ı kerim, Helal lokma için 30 yılını verdi peygamber kıssaları,Helal lokma için 30 yılını verdi ilitam ders soruları, Helal lokma için 30 yılını verdiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes