> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar?  (Okunma Sayısı 823 defa)
24 Nisan 2016, 14:25:32
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 24 Nisan 2016, 14:25:32 »



Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar?



Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle hastanelerde açılan bir Manevi Destek Birimi’ni ziyaret ettik. Öğrendik ki burada çalışan görevliler zannedildiği gibi “din psikoloğu” değil, manevi destek uzmanıymış

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle dokuz ay önce hayata geçirilen bir uygulama manevi destek uzmanlığı. Toplum arasında bilinen adı ise din psikoloğu. “Din psikoloğu kimdir, neler yapar?” gibi sorularımı sormak için Başakşehir Devlet Hastanesi’nin kapısını çaldım. Röportaja başlar başlamaz öğrendim ki aslında Manevi Destek Birimi’nde görevli kişiler “manevi destek uzmanı” olarak tanımlanıyor. Din psikoloğu tanımı ise bir yanlışlık sonucu ortaya çıkıyor va halk arasında da farklı bir algı oluşturuyor.

Şu an İstanbul’da manevi destek uzmanı olarak görev yapan tek isim Nihal İşbilen’le görüştüm. İşbilen İlahiyat Fakültesi mezunu ve din psikolojisi alanında yüksek lisans yapıyor. İşbilen’in anlattıklarını buyurun birlikte dinleyelim...

- Önce”Din psikoloğu nedir?” diye soracağım çünkü insanlar din ve psikolog kelimesini bir arada konumlandıramıyor.

İlk olarak bir yanlış anlamayı düzeltmeliyiz. Biz burada din psikoloğu olarak görev yapmıyoruz. Haberlere bu şekilde yansıdı ama biz manevi destek uzmanıyız. Din psikolojisi de insanların psikolojisine göre dini nasıl tanımladıklarını inceler. Din psikolojisinde bir dayatma yoktur. Mesela popüler dindarlık diye bir şey vardır. İnsanların türbelere yatkınlığı olarak tanımlanır. Din psikolojisi bunu inceler. Dini bir bakış açısıdır. Biz burada din psikoloğu olarak görev yapmıyoruz ama din psikolojisi de zaten insanların düşündüğü gibi kimseye diniyle ilgili empoze edici yaklaşımlarda bulunmaz. Bu konuyla ilgili oluşan algı tamamen yanlış.

- Peki bir hastanede “Din psikoloğu Zehra Yıldız” olarak yazan tabela basına yansıdı, gerçek değil miydi?

O tabelanın uzun süredir değiştirilmesi isteniyordu fakat süreç biraz uzadı ve basına da bu şekilde yansıdı. Şimdi o tabela da manevi destek uzmanı olarak değiştirildi.

- Peki sizin manevi destek uzmanı olarak nasıl bir görev tanımınız var?

Diyanet İşleri Başkanlığı ve sağlık Bakanlığı’nın arasında hastanelerde manevi destek sunmaya yönelik bir işbirliği protokolü bu. Biz de manevi destek sunan görevlileriz. Şu an görevlendirme olarak buradayız, bunun bir kadrosu yok henüz. Diyanet personeliyiz. Manevi destek uzmanı hiçbir mesleğin alternatifi değildir. Psikoloji, psikiyatri ve sosyal hizmetler tamamen ayrıdır. Bu disipliner ekibin parçası olmak için buradayız.

“Kuran-ı Kerim’den kıssalar okuyoruz”

- Manevi destek almak isteyen bir hasta için neler yapıyorsunuz?

Manevi destek, kişiyle dini inancı arasında köprü kurmak aslında. Teşhis koyup sorunun “şu, bu” demeyiz. İhtiyacı olanı belirleyip süreç boyunca o yolda el ele yürüyoruz. Hastalığın sıkıntılı, acılı ve korkulu zamanında olumsuz hastalık algısını olumluya dönüştürmeye çalışıyoruz. Bizim görevimiz o süreçte hastanın yalnız olmadığını hissettirmek, ilgi göstermek ve sırrına güvenli bir ortak olabilmek. Etkin bir şekilde moral desteği veriyoruz. Manevi destek verirken dini tanıları da kullanıyoruz. Dua pratiği, tevekkül ve tefekkür gibi. Bir hastamız trafik kazası geçirmişti ve sadece ellerini oynatarak iletişim kurabiliyordu. Bir de kızı vardı, onu hayata yeniden bağlamak için devamlı kızından bahsettik. Çünkü kızı onun hayata tutunması için en önemli varlık. Mesela bazen de Kuran-ı Kerim’den örnekler veriyoruz, hasta kendisiyle özdeşleştirip güç kazansın diye. Bazen beraber dua ediyoruz. Hastadan hastaya değişen bir durum bu. Bazı hastalarımıza da Kitap okuyoruz, sohbet ediyoruz.

- Hastalar sizden nasıl haberdar oluyor?

Bu hizmet Türkiye’de yeni. Dokuzuncu ayımızda olduğumuz için hastalar henüz uygulamadan habersizler aslında. Hasta ve hasta yakınlarıyla önden bilgilendirme görüşmeleri yapıyoruz. Onlar da talep ederse manevi destek sağlamak için görüşmelerde bulunuyoruz.

- Uygulamayı öğrendiklerinde tepkileri ne oluyor?

Çok şaşırıyorlar. “Böyle bir uygulama mı var, ne kadar güzelmiş, bizi düşünen birileri var” diyorlar. Burada onları düşünen birçok kişi var aslında. Doktorlar, hemşireler, hastabakıcılar, herkes onlar için çalışıyor ama hastalar ellerinden tutan, dertlerini dinleyecek birini istiyorlar yanlarında.

“Hastanın dini olmaz”

- Hastalar arasında Hıristiyanlar ya da Museviler de olabilir. Onlara da dini açıdan olmasa da manevi destek verebilir misiniz?

Elbette. Başka din mensuplarıyla maneviyat şemsiyesi altında, ortak noktalarda buluşabiliriz. Dini noktada onun istediği şekilde yardımcı olamayabilirim fakat manevi destek için mutlaka ortak bir noktada buluşup yardımcı olurum. Çünkü hastaların dini olmaz. Hasta insandır, insan da biriciktir.

Gizem Coşkunarda-Milliyet

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 17:35:17 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? rüya tabiri,Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? mekke canlı, Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? kabe canlı yayın, Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? Üç boyutlu kuran oku Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? kuran ı kerim, Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? peygamber kıssaları,Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar? ilitam ders soruları, Hastanelerdeki manevi destek uzmanları ne iş yapar?önlisans arapça,
Logged
24 Nisan 2016, 17:30:14
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2016, 17:30:14 »

Tüm ülkeye yayılması gereken mükemmel bir uygulama .. Hastaların hasta yakınlarının  bunalıma girmesi önleyecek bir uygulama.. Manevi yönden tedavi edilen bir hasta hastalık sürecini daha rahat atlatacaktir. . Yaşam literaturunden  olumsuzlukları çıkarabilir ve buda iyileşme sürecini hızlandırır.. Allah razi olsun bu uygulamayı düşünenlerden
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes