> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Dünyada ramazan böyle geçiyor
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dünyada ramazan böyle geçiyor  (Okunma Sayısı 418 defa)
15 Haziran 2016, 19:01:46
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 15 Haziran 2016, 19:01:46 »



Dünyada ramazan böyle geçiyor



Ramazan Ayı’nın gelmesiyle dünya Müslümanlarında manevi bir coşku hakim. Oruç ibadetinin gerçekleştiği mübarek ayı Müslümanlar çeşitli şekillerde idrak etme çabasında. Bununla birlikte birçok sıkıntıya da muhatap durumdala

Dünya Müslümanları Ramazan ayını idrak ediyor. Ramazan ayı, farklı coğrafyalarda muhtelif şekillerde karşılandı. Kimi bölgelerde Müslümanlar ibadetlerini huzur içinde gerçekleştirirken birçok bölge Müslümanları çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya.

Nitekim altıncı yılına giren Suriye'deki iç savaştan kaçan milyonlarca kişi komşu ülkeler Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığınmıştı. Çatışma bölgelerinden kaçan Suriyelilerin yedi milyona yakını da ülke içinde yer değiştirdi.

Suriye gibi vatandaşları mülteci konumuna düşen birçok başka ülke de Irak. 2014 yazından beri IŞİD saldırıları ile mücadele eden Irak'ta da 3 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı. Bunların bir kısmı Türkiye ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınırken, diğerleri ülke içinde daha güvenli olan bölgelere göçtü ve buralarda kurulan kamplarda yaşamaya başladı.

Tıpkı Suriyeliler gibi Iraklı mültecilerin büyük çoğunluğu da Müslüman. Toplam sayısı 10 milyonu aşan Suriyeli ve Iraklı mülteciler bu Ramazan ayını da evlerinden uzakta, kamplarda karşıladılar. Ancak Ramazan Ayını zor şartlar altında geçiren sadece onlar değil.

Sudan’ın güneyi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali ve Eritre gibi Afrika ülkelerinden kaçan onbinlerce Müslüman da Ramazan ayını evinden uzakta, yoksulluk içinde geçiriyor. Aynı durum, yıllardır savaş içinde olan Afganistan'dan kaçan mülteciler ve Arakan Müslümanları için de geçerli.

Ortadoğu'daki çatışmalar ve Arap dünyasının büyük bir kısmında artan istikrarsızlık nedeniyle evlerini terk eden yüzbinlerce insan ise Avrupa’ya yerleşebilmeyi umut ediyor.

Daha iyi bir hayat için yola çıkıp Akdeniz ve Ege'yi geçmeye çalışan birçok kişinin umut yolculuğu ise batan teknelerde hayata veda ederek sonlanıyor. Suriye'de ve Irak'ta savaşların devam etmesi, eve dönüş seçeneğinin ufukta gözükmemesi tablonun yakın zamanda değişmeyeceğine işaret ediyor.
SURİYELİ MÜLTECİLER

Türkiye ve Lübnan en fazla Suriyeli mülteci barındıran iki ülke. Türkiye'ye sığınan Suriyeliler’in sayısı 2 milyon 747 bin olarak açıklanırken, yaklaşık 1 buçuk milyon Suriyeli de Lübnan da yaşıyor.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki mülteci kampında yaşayan Suriyeli mülteciler bir Ramazan ayını daha evlerinden uzakta karşıladı. Harran'daki mülteci kampında çoğunluğu çocuk 13 binden fazla Suriyeli mülteci bulunuyor.

Türkiye, Suriyeli mültecilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve Ramazan ayını istedikleri gibi geçirebilmeleri için kamp içinde tüm olanakları sağlamış durumda. Kampta yaşayan Suriyeli mülteciler, kamp şartları sayesinde Ramazan ayının tüm heyecanını evlerinden kilometrelerce uzakta da olsa yaşayabildiklerini söylüyor.

Her ne kadar kamp şartlarının iyi olması, ülkelerinden uzakta olmalarını biraz daha dayanılabilir kılsa da, kamptaki tüm Suriyeliler bir gün tekrar evlerine dönebilmenin hayalini kuruyor.

Türkiye'deki mülteci kamplarında kalan Suriyeliler hayat şartlarından memnun ancak Lübnan'daki mülteciler için aynısını söylemek mümkün değil. Dört yıldır dört çocuğu ve eşi ile birlikte bu kampta yaşayan Suriyeli Abdülkerim, şartların giderek kötüleştiği görüşünde:

“Suriye'de geçirdiğimiz Ramazanlar elbette böyle değildi. Çünkü genel atmosfer bambaşkaydı. Buraya da eskisi kadar yardım yapılmadığını söyleyebilirim. Bu yıl daha az yardım yapıldı. Her aileye sadece bir kutu yardım yapıldı. Yenileri gelsin diye Allah'a dua ediyoruz.”

Her ne kadar Lübnan'daki kamplarda hayat şartları kötüleşiyor olsa da, Suriyeliler yine de kurulan iftar sofralarında bir araya geliyor ve Ramazan ayını tüm vecheleri ile yaşatmaya devam ediyorlar. Kamplarda durum bu iken, Suriye'deki yaklaşık yarım milyon kişi Ramazan ayında abluka nedeniyle açlık ve sefalet içinde.

HERŞEM MÜLTECİ KAMPINDA RAMAZAN AYI

Irak'ta milyonlarca kişi Ramazan ayını evinden uzakta geçiriyor. IŞİD'in 2014 yazında önce Irak'ın Musul kentini, ardından birçok kent ve kasabayı ele geçirmesi sonucunda yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Sayıları 3 milyonu bulan bu kişilerin önemli bir kısmı bölgesel Kürt yönetiminin Erbil ve Duhok kentindeki kamplara sığındı. Yaklaşık 3 milyon Iraklı şimdilerde bu çadırkentlerdeki üçüncü Ramazan ayındalar. Zaman zaman 50 dereceye kadar çıkan çöl sıcakları, elektrik kesintileri ve su sıkıntısı ise özellikle Ramazan ayında bu kamplarda hayatı çekilmez kılıyor.

Olumsuz şartlardan en çok etkilenen ise çocuklar. Erbil'in batısında yer alan Herşem Kampı’nda 1500'e yakın yerinden edilmiş kişi yaşıyor. Kampta yaşayan 300'den fazla aileye ise Ramazan vesilesi ile birçok kurum yardım paketleri dağıtıyor. Bu sayede kamptaki ailelerin sofraları da en azından Ramazan ayında bir nebze zenginleşiyor.

Yaklaşık 70 km uzaklıktaki memleketleri Musul’dan kaçan mültecilerin dilekleri ise bir an önce evlerine geri dönebilmek. Ancak bu dileğin yakın zamanda gerçekleşmesi için henüz erken gibi gözüküyor.

Son gelen yardımlarla ilgili bilgi veren kamp müdürü Ahmet Abdul ise merkezi yönetim ile bölgesel yönetim arasındaki gerginliklerin mülteci kamplarına da yansıdığını, Bağdat’tan yeterli yardım almadıklarını belirtti. Ahmet Abdul: "Ramazan ayı münasebetiyle Hıyat Vakfı ile Barzani Vakfı gıda paketleri dağıttı. Ancak kamplara Bağdat’tan yeterli yardım gelmiyor." dedi.

Herşem Mülteci Kampında Ramazan ayı buruk bir ortamda geçiyor. Mülteciler evlerinde geçirdikleri eski Ramazan aylarını ve bayramları özlüyor. 7'den 70'e herkesin ortak dileği ise topraklarının bir an önce IŞİD'ten kurtarılması.
YUNANİSTAN’DAKİ MÜLTECİLERİN RAMAZAN’I

Avrupa'ya gitme hayali ile yola çıkan mülteciler için Yunanistan en önemli duraklardan biri. Halihzırda da yüzlerce mülteci ramazanı Yunanistan’da geçiriyor. Kaldıkları yerlerde şartlar zor, ancak hepsi umutlarını gerçekleştirinceye kadar yolculuğa devam edeceklerini söylüyorlar.

Irak, İran, Afganistan, Suriye, Pakistan gibi birçok ülkeden gelen göçmenler bu yıl Ramazan ayını Yunanistan'da karşıladı. Geçen yıl evlerinde, aileleri, dostları ve sevdikleri ile karşıladıkları Ramazan ayını bu yıl Atina’da zor şartlarda geçiriyorlar.

Güvenli bir gelecek hayali ile çıktıkları zorlu yolculuğun sonunda umdukları Avrupa'ya varamamış olmaları, büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Göçmenler umutlarını kaybetmemek için dualara sarıldı.

Pire Limanı'ndaki yüzlerce göçmen de mübarek Ramazan ayında bulundukları zor şartlara rağmen oruçlarından vazgeçmediler. Yabancı bir ülkede iftar açılırken akıllarda hep geride bırakılanlar var. Bilmedikleri bir coğrafyada, farklı bir kültürde kendilerine bir çıkış yolu arıyorlar. Ancak ne Batı Avrupa'dan ne de Atina'dan gelen haberler bekledikleri gibi. Sınırlar kapalı ve açılacak gibi de görünmüyor. Limandaki şartlar ise hiç kolay değil.

Göçmenler tüm engellemelere rağmen hedeflerine ulaşabilmek için ellerinden geleni yapmaya kararlı. Bu hafta içerisinde 42 mülteci Pire yakınlarında oluşturulan yeni bir göçmen misafirhanesine götürüldü. Misafirhanenin kapasitesi 346. Pire'de bulunan göçmen sayısı ise 1327. Hükümetin amacı turizm sezonuna kadar limanı boşaltmak. Ancak mültecilerin sevk edileceği yeni misafirhanelerin oluşturulması için altyapı çalışmaları henüz tamamlanabilmiş değil.
BULGARİSTAN’DA RAMAZAN AYI

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da yaşayan Müslümanlar ve Avrupa'ya ulaşma umudu ile bu kente gelen mülteciler, Ramazan ayında Filistinli bir işadamı tarafından yaptırılan bir mescitte buluşuyor.

Sofya’da 1500 kişi kapasitesi olan iki mülteci kampı var. Ancak şimdi onlar neredeyse bomboş. Mülteci statüsü alan yabancılar ya Avrupa’ya gidiyor ya da kamplardan çıkıp, Sofya’da normal vatandaş olarak hayat sürüyor. Mescitte, başta hayırsever Müslümanların da desteğiyle her akşam Ramazan ayı günlerinde 200’den fazla kişiye iftar veriliyor.

Bu Ramazan ayında ise iftara gelenlerin sayısında geçen yıllara göre azalma söz konusu. Zira mülteciler Bulgaristan’ı transit bir ülke olarak görüyor. Geçen senelere kıyasla artık Sofya tercih edilen bir güzergah değil. Mescide gelen ve iftarını burada yapanların sayısı geçen yıla oranla daha az.

Sofyalı Müslümanları buluşturan bu mescidi yaptıran ise hayırsever bir Filistinli iş adamı olan Hüseyin Ebu Kalbeyn. Kalbeyn, özellikle Ramazan ayında Müslüman dünyasının tüm mültecilere yardım etmesi gerektiğini söylüyor:

“Bir süre önce Bulgaristan belli aralıklarla mülteci akınları yaşandı biliyorsunuz. Bundan önceki yıllarda Ramazan’da çoğunlukla mültecilerden oluşan 400’den fazla kişiye iftar veriyorduk. Bu sene bu sayı azaldı ama hala kamplara ve yoksul ailelere hazır iftar paketleri gönderiyoruz. Bu mescide ibadete gelenlerden zekat ve fitre topluyoruz. Bunu da yine mültecilere veriyoruz. Mescid, Kur’an-ı kerim kursları ve din dersleri imkanı da sunuyor. Ortadoğu ve tüm dünyadaki sorunların çözüme kavuşması için dualar ediyoruz, buradaki ibadetlerimizde de her zaman barış mesajları veriyoruz.”

Sofya’da Ramazan ayının belki de en iyi hissedildiği yer, şehrin kenar semtlerinden Lülin. Semtte bulunan mescide her akşam Müslümanlar geliyorlar. İftarlar ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
PAKİSTAN’DAKİ KAMPLARDA RAMAZAN AYI

Önce Rus işgali, sonra iç savaş ve Taliban rejimi. Son olarak ise 2001 yılında başl...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dünyada ramazan böyle geçiyor
« Posted on: 23 Nisan 2024, 17:05:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dünyada ramazan böyle geçiyor rüya tabiri,Dünyada ramazan böyle geçiyor mekke canlı, Dünyada ramazan böyle geçiyor kabe canlı yayın, Dünyada ramazan böyle geçiyor Üç boyutlu kuran oku Dünyada ramazan böyle geçiyor kuran ı kerim, Dünyada ramazan böyle geçiyor peygamber kıssaları,Dünyada ramazan böyle geçiyor ilitam ders soruları, Dünyada ramazan böyle geçiyorönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes