> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir?  (Okunma Sayısı 1769 defa)
22 Şubat 2014, 19:54:18
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 22 Şubat 2014, 19:54:18 »



Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir?



Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, bir çocuğun ders çalışma istemesinin değil, istememesinin daha doğal olduğunu söyledi.

Yarıyıl tatilinin sona ermesiyle birlikte 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılının ikinci dönemine başlayan öğrenciler, her yıl olduğu gibi tatil rehavetinden çıkıp ders temposuna adapte olmaya çalışıyor. İlkokuldan üniversiteye kadar her öğrencinin yaşadığı ders çalışma probleminin birçok boyutu olduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, "Ben temelde bir çocuğun ders çalışma istemesinin değil, istememesinin daha doğal olduğunu düşünüyorum. Öğrenme isteği içten gelen bir yönelimken ders çalışma dıştan yöneltilen bir taleptir. Dolayısıyla beynimiz bize dıştan gelen bir talebe her zaman olumlu karşılık vermez, direnç gösterir. Ders çalışma aslında zevksiz, fakat gerekli bir uğraştır. Ama konuyu, yöntemi, zamanı ve miktarı biz belirliyorsak o öğrenmenin zevkli bir eylem olduğunu kabul edebiliriz. Problemi gerçekten anlamak ve çözümü noktasında ne yapılabileceğine odaklanmak çok daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Anne, baba ve eğitimcilerin çözüm noktasında yapmaları gereken çocuğu çok iyi tanımak ve o çocuğun baskın özelliklerini iyi değerlendirerek çalışma düzenini ona göre ayarlamak" şeklinde konuştu.

Ders çalışma problemini her öğrencinin yaşadığını belirten Oktay Aydın, anne, baba ve öğretmenlerin bu problemi çok fazla büyütmelerinin çocuğun ilerideki hayatında bir tür krize neden olabileceğini söyledi. Aydın, "Çocukları tembellik, vurdumduymazlık ve ilgisizlikle suçluyorlar ve böylece bu problemin çözümünden çok uzağa gidiliyor. Burada en kritik nokta geçmişte bu problemleri bizim de değişik şekillerde yaşadığımızı unutmamız. Bu konuda eleştiri getiren yetişkinler, kendi öğrencilik dönemlerinde ders çalışma konusunda ciddi gayretler sarf etmiş gibi davranıyorlar" ifadelerini kullandı.

MİNİMUM SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Minimum saat uygulamasının birçok çocukta işe yaradığını söyleyen Aydın, "Çocukların bir gün içerisinde çalışabilecekleri en küçük miktarı tanımlamak ve bu miktar üzerinden bir düzen oluşturmak gerekir. Çünkü zamanı minimize ettiğinizde çocuğun zihnindeki psikolojik direnç ve yük ortadan kalkıyor. En az iki hafta bu düzeni bozmazsanız, süreklilik kazandırırsınız ve bu düzen oturmuş olur. Sonraki süreçlerde ise beş ya da on dakika üzerine ekleyerek iki aylık bir periyotta, bir buçuk saatlik zaman dilimini oturtabilirsiniz. Ancak bunun düzenli takip edilmesi ve çocuklar üzerinde gereksiz otoriteyle değil, pedagojik kurallar içerisinde uygulanması gerekir" şeklinde konuştu.

Günümüzdeki gelişen süreçte her çocuk için genel birtakım yaklaşımların geçerli olmadığını söyleyen Aydın, "Çocukların öğrenme özellikleri, kişilik yapıları, düşünme biçimleri ve hatta zekaları açısından bile çeşitlilik olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda her çocuğu kendi başına ele almak ve o çocuğun özelliklerine uygun stratejilerle yaklaşmak durumundayız. Bu doğrultuda anne, baba ve öğretmenlerin çocukları çok iyi tanımaları ve onların duygu durumlarına, bireysel, düşünüme ve öğrenme özelliklerine çözümler geliştirmek gerekir" dedi.

Anabilim Eğitim Kurumları'nda rehberlik desteği de veren Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, "Öncelikle ders çalışmak için istek olması gerekir ve bu istek talimat ya da önergeyle oluşturulacak bir şey değil. Burada önemli olan öğrenme süreçlerini eğlenceli hale getirerek, çocuğu işin içine aktif olarak katmak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlamak. İlkesel olarak anlatılanların uygulamaya aktarılması ve hem anne, babaların hem de eğitimcilerin emek harcamaları gerekir" şeklinde konuştu.

Haberler

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 13:30:35 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? rüya tabiri,Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? mekke canlı, Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? kabe canlı yayın, Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? Üç boyutlu kuran oku Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? kuran ı kerim, Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? peygamber kıssaları,Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir? ilitam ders soruları, Ders çalışma nasıl zevkli hale getirilir?önlisans arapça,
Logged
22 Şubat 2014, 20:02:18
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2014, 20:02:18 »

Çocukları sıkmadan,onlara bağırmadan zevkli bir şekilde yaptırmak gerekir.Burada en büyük görev anne ve babaya düşüyor.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

22 Şubat 2014, 21:17:47
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2014, 21:17:47 »

Öğrenme isteği içten gelen bir yönelimken ders çalışma dıştan yöneltilen bir taleptir. Dolayısıyla beynimiz bize dıştan gelen bir talebe her zaman olumlu karşılık vermez, direnç gösterir. Ders çalışma aslında zevksiz, fakat gerekli bir uğraştır. Ama konuyu, yöntemi, zamanı ve miktarı biz belirliyorsak o öğrenmenin zevkli bir eylem olduğunu kabul edebiliriz.
Çok doğru bir tespit olmuş... Öğrenmek için gerçekten kişinin içten istemesi gerekili..Aksi takdirde öğrendikleri kalıcı olmuyor ...
Sanırım bu istek de eğitmenleri,anne babaları,arkadaşları vs. kişilerin talepleri ve yönlendirmeleri ile kazanılabilir...
Rabbim bütün öğrenci kardeşlerimize zihin açıklığı versin ve başarılı bir dönem nasip etsin inşALLAH...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2014, 21:20:18 Gönderen: mevlüdekalınsaz »
Kayıtlı

23 Şubat 2014, 16:42:37
Hanife Ls 1

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 892


« Yanıtla #3 : 23 Şubat 2014, 16:42:37 »

İnançlarımız, neyin acı neyin zevk olduğunu belirleyen güçtür. Hayatımızda herhangi bir olayla karşılaştığımız zaman beynimiz iki soru sorar. 1) Bu acı mı yoksa zevk mi? 2) Şimdi ben acıdan kaçmak ya da zevke ulaşmak için ne yapmalıyım? Bu sorulara verdiğimiz cevaplara göre hareket ederiz. İnançlarımız neyin acıya ya da zevke yol açacağına ilişkin öğrenmiş olduğumuz genellemelerden oluşur. Bu genellemeler bizim tüm eylemlerimizi belirler. Dolayısıyla olaylar hakkında oluşturduğumuz inançlar hayatımızın yönünü tayin eder.
Ders çalışmaya yoğunlaşamamanızın nedeni onu algılayış biçiminizdir. Bu davranış hakkında öğrencilerin zihinlerinde çeşitli genellemeler vardır. “Ders çalışma nasıl bir faaliyettir? Sorusuna öğrenciler: “Sıkıcı buluyorum, nefret ediyorum, sınırlayıcı, çalışmak için istek olmalı, çalışmamak daha eğlenceli” vb. şeklinde cevaplar vermişlerdir. Zihinlerinde bu vb. genellemeler bulunan öğrenciler çalışmayı inanç ve alışkanlık haline dönüştürerek bu durumdan kurtulabilirler.  Özellikle bu düşüncelerin olumlu hale dönüşmesini beklemek son derece yanlıştır. Beynimizde var olan bu genellemeleri kaldırmak için bir süre çalışmayı bir mecburiyet olarak görmek, onu bir tercih olayı olarak algılamamak gerekir.

                                                 DERS ÇALIŞMAK
BİR TERCİH İSE

1.       Yapmak   zorunda olduğunuz için yaparsınız
2.       İstediğiniz   zaman yaparsınız
3.       Gezme,   TV seyretme, dinlenme vb. etkenlikler arasında bir seçenek olarak görürsünüz.
4.       Çalışmaya   uygun bir tutum takınamazsınız
5.       Çalışmanın   önemini kavrayamazsınız
6.       Yapılmasa   da olan bir etkinlik olarak algılarsınız
7.       Bir   türlü verimli çalışmayı başaramazsınız
8.       Hedefinize   ulaşamazsınız


BİR İNANÇ İSE


1.       İstediğiniz   için yaparsınız
2.       İsteseniz   de istemeseniz de yaparsınız
3.       Zorunluluk   alarak algılarsınız
4.       Çalışmaya   uygun bir tutum takınırsınız
5.       Sarsılmaz   bir inançla çalışmanız gerektiğine inanırsınız
6.       Hedefinize   ulaştıracak bir etkinlik olarak görürsünüz
7.       Her   zaman verimli çalışmayı başarırsınız
8.       Hedeflerinize   ulaşırsınız.

 
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2014, 16:45:54 Gönderen: Hanife 8.D »
Kayıtlı

Eyvah, aldandık! Şu hayat-ı dünyeviyeyi sabit zannettik. O zan sebebiyle bütün bütün zayi ettik. Evet, şu güzerân-ı hayat bir uykudur; bir rüya gibi geçti. Şu temelsiz ömür dahi bir rüzgâr gibi uçar, gider.
24 Şubat 2014, 17:32:02
DİLAN 8-D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 161


« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2014, 17:32:02 »

cok dogru söylüyorsun hanife arkadaşım
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

İnsanlar bu güzel aylarda rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek günlerde Allah’ın rahmetiyle cennete nail olmak cümlemize nasip olur inşallah. İbadetlerin lezzetini alıp nafilelerle destekleyip hayatımızı ilim kapısı Hz. Ali (r.a) gibi gerçirmeyi Allah nasip eylesin.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes