๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:03:24



Konu Başlığı: Camiler kapalı, bayram namazı bile yasak!
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:03:24
Camiler kapalı, bayram namazı bile yasak!

(http://www.risalehaber.com/images/news/103009.jpg)

Burma'da Arakanlı Müslümanların yüzü Ramazan Bayramı'nda da gülmedi.

Budist çetelerin binlerce Müslüman'ı katletmesine göz yuman cunta yönetimi bölgedeki bütün camilere kilit vurdu. Toplu namaz kılmanın bile yasak olduğu Arakan'dan Bangladeş'e sığınan Müslümanlar, bayram namazını burada kurdukları çadırlar altında kılabildi

Bangladeş sınırındaki Arakanlılar, Ramazan Bayramı'nı omuzlarında yardım torbalarıyla çamur üzerinde geçiriyor.

Dünyada Ramazan Bayramı'nın en zor geçtiği ülkelerin başında Burma (Myanmar) hükümetinin baskısı altında olan Arakan geliyor. Bölgede fanatik 'Rakhine' Budistlerinin Arakanlı Müslümanları katletmesine göz yuman cunta hükümeti, bütün camilerin kapısına kilit vurdu. Toplu namaz kılmanın dahi yasaklandığı Arakan'da Müslümanlar bayram namazını yoğun baskı ve tehdit altında, kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlar altında kılabildi. Köylerinde katledilme korkusuyla komşu ülke Bangladeş'e sığınan yüzbinlerce Arakanlı ise kamplarda kurdukları derme çatma çadırlar altında bayram namazını kılabildi. Bayramı buruk geçiren Burmalı yüzbinlerce Müslüman, 'bu kötü günlerin bir an önce geçmesi için' dualar etti, namaz sonrası birbirleriyle bayramlaştı.

ZULMÜ BÜTÜN DÜNYA ÖĞRENDİ

Arakan'dan Bangladeş'e sığınan 'Rohingya' Müslümanlarıyla kamplarda bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, "Arakanlı kardeşlerimizin maruz kaldığı zulmü artık bütün dünya öğrendi. Biz de buraya gelerek durumu yakinen görmüş olduk. Hakikaten içler acısı bir durum var" dedi. Arakanlı Müslümanlara Türk Kızılayı'nın yardımlarını dağıtan Gedikli, "Ramazan Bayramı gelmiş ama bu insanlar bayramı hissetmiyorlar, bayram olduğunun farkında bile değiller. Dolayısıyla insan olan her yerde, mazlumun olduğu her yerde bizim de var olmamız, bu mutluluğu, sevinci onlarla paylaşmamız lazım. Bu amaçla buradayız, burada olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Cox's Bazar bölgesindeki kamplarda kalan Müslümanların gerçekten zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştığını ifade eden Gedikli, herkesin bu dramı yaşayanlara yardım eli uzatmaya çağırdı.

Çamurlar üzerinde buruk yolculuk

Yasakçı Burma yönetiminin camileri kapatmasıyla ibadet hakları engellenen Müslümanların dramı bitmek bilmiyor. Binlerce Arakanlı, bayram gününü sınır bölgelerindeki kamplarda bir parça yiyecek alabilmek umuduyla yardım kuyruğunda geçirdi. Bölgede faaliyet yürüten İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Sadaka Taşı Derneği'nce hazırlanan gıda yardımları Bangladeş'teki sığınma kamplarında Müslümanlara dağıtıldı. Bayramı buruk geçiren Arakanlı Müslümanlar, saatlerce kuyrukta beklemeleri sonrası alabildikleri yardım torbalarını omuzlayıp çamurlu yollar ve dereler üzerinden geçirerek barakalarına taşıdı.

Yasakçı Burma yönetiminin sansür hamlesi

Burma (Myanmar) hükümeti, ülkedeki reform sürecinin devamı olarak yerel medyaya uygulanan sansürü kaldırdıklarını açıkladı. Burma Basın Denetleme ve Tescil Müdürlüğü, ülkedeki gazetecilerin çalışmalarını yayınlamadan önce artık sansür kurumuna göndermeleri gerekmediğini duyurdu. Burma yönetimi uzun süredir basını sıkı kontrol altında tutuyor. Ülkede geçtiğimiz yıl göreve gelen 'sivil' hükümet, yasaklamaları aşamalı olarak azaltıyor. Burma Basın Denetleme ve Tescil Müdürlüğü Başkanı Tint Swe, ülkedeki sansürün 6 Ağustos 1964 yılında başladığını ve 48 yıl 2 hafta aradan sonra sona erdiğini ifade etti. Ancak ülkede filmlere uygulanan sansürün daha devam edeceği belirtildi. Myanmar'da sansürün kalkması ile sayıları yaklaşık 300'ün bulan gazete ve dergilere ön denetimden geçmeden basılma izni verildi. Ayrıca yaklaşık 30 bin olan internet siteleri için de sansür kalkarken, kullanıcılara ilk defa siyasi içeriğe engelsiz erişim hakkı verildi.

Mazlumlar için tırmanacak

Dağcı Rawan Muwahid, Arakan ve Suriye için 21 Ağustos'ta Avrupa'nın en yüksek dağı olan Elbruz Dağı'na tırmanacak. İnsani Yardım Vakfı'ndan (İHH) yapılan açıklamada Dağcı Muwahid'in İHH işbirliği ile, 21 Ağustos'ta, Kafkaslar'da Avrupa'nın sınırı olarak kabul edilen, 5 bin 642 metre ile Avrupa'nın en yüksek dağı olan Elbruz Dağı'na tırmanacağı bildirildi. Açıklamada, Filistinli çocuklar için Afrika'nın en yüksek dağına tırmanan Muwahid'in, Elbruz Dağı'na yapacağı bu tırmanıştan elde edilecek bağışın İHH aracılığıyla Suriye ve Arakan'daki mağdurlar yararına kullanacağı vurgulandı. Tırmanışın 21 Ağustos'ta başlayacağı ve 9 gün sürmesinin planlandığı belirtilen açıklamada, Muwahid'in amacının Myanmar ve Suriye'deki insani krize dikkat çekmek ve her iki ülkede yardıma muhtaç mağdurlar için bağış toplamak olduğu aktarıldı. Aslen Filistinli olan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşayan Muwahid'in daha önce de Filistinli Çocuklar Yardım Fonu (Palestine Children Relief Fund) kuruluşuyla birlikte düzenlen bir etkinlikte 5 bin 895 metre ile Afrika'nın en yüksek dağı olan Tanzanya'daki Kilimanjaro Dağı'na tırmandığı bildirildi.

Yeni Şafak