๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 19 Temmuz 2009, 15:30:20



Konu Başlığı: Bizde eğitim iyi, 'Türkiye hariç'
Gönderen: Zehibe üzerinde 19 Temmuz 2009, 15:30:20
(http://www.risalehaber.com/images/news/59615.jpg)

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlattırılan “Eğitim Üzerine Ana Veriler 2009” başlıklı raporda açıklandı

Avrupa Komisyonu'nun geçen hafta sonu açıkladığı “Eğitim Üzerine Ana Veriler 2009” raporunda Türkiye ve Avrupa'nın eğitim verileri karşılaştırıldı, eğitimde olumlu gelişmelerle ilgili birçok bölüme “Türkiye hariç” kaydı düşülmesi dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlattırılan “Eğitim Üzerine Ana Veriler 2009” başlıklı rapor 27 AB üyesi ülke, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve Türkiye'nin sistemleri ve politikaları üzerine bilgi ve analizler den oluştu. Brüksel'deki AB Eğitim, Görsel İşitsel ve Kültürel Yönetim Ajansı'nın koordinasyonuyla hazırlanan 280 sayfalık raporun hazırlanması sırasında Türkiye'deki dahil eğitim bakanlıklarıyla da işbirliği yapıldı.

Raporda, Türkiye'de üst ortaöğretimin niteliği ve süresini etkileyen reformların 2005/06 döneminden bu yana derece derece iyileştirildiği ve bir süre eskiyle yeni sistemin birlikte varlığını sürdürdüğü belirtildi.

EĞİTİMİN YÜKÜ DEVLETİN ÜZERİNDE

Raporda, birçok dünya ülkesi nüfusundan fazla öğrencisi olan Türkiye'de eğitimin yükünün tamamen devletin üzerinde olduğu, Türkiye gibi Bulgaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Romanya ve Slovenya'nın da öğrencilerinin yüzde 98'inin devlet okullarına devam ettikleri belirtildi.

BAŞARI ORANININ DÜŞÜKLÜĞÜ RAPORA DA YANSIDI


Avrupa Komisyonu raporunda, “Avrupa'da 20-24 yaşındaki genç nüfusun yüzde 78'den fazlası üst orta eğitimi başarıyla tamamlamış durumdadır. Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovenya, Slovakya'da bu oran yüzde 90'ın üzerindedir. Sadece Malta, Portekiz, İzlanda ve Türkiye yüzde 60'tan az bir başarı oranı kaydetmiştir” denildi. 2006'da tüm Avrupa ülkelerinde orta öğretimin üst bölümünde başarılı olan kız öğrencilerin sayısının erkeklerden fazla olduğu belirtilen raporda, bu bölüme yine “tek istisna Türkiye” kaydı düşüldü.

AİLELERİN EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIMI


“Ebeveyn temsilcileri okul eğitim planı ya da okul etkinlik planının geliştirilmesi için 11 AB ülkesinde, karar verme mekanizmalarında ise 15 AB ülkesinde danışma rolü üstlenmişlerdir. Sadece Danimarka, Kıbrıs, İzlanda, Liechtenstein ve Türkiye'de ebeveyn temsilcilerinin bu alanda bir müdahalesi ya da danışmanlık konumu bulunmamaktadır.

OKUL İDARECİSİ OLMAK İÇİN –TÜRKİYE HARİÇ- EN AZ ÜÇ YIL DENEYİM GEREKİYOR


Okul yöneticisi (School head) olma şartları arasında asgari bir profesyonel öğretim deneyimi yaygın olarak aranıyor. Bu süre Türkiye'de 1 yıl, İzlanda'da ilköğretim için 2 yıl, Yunanistan'da 12 yıl, Kıbrıs'ta ise 13 yıl. Birçok durumda gerekli asgari 3 ila 5 yıl arası profesyonel öğretim deneyimi aranıyor. Yunanistan, İspanya, İtalya, Slovenya, Slovakya ve Romanya gibi bazı ülkelerde profesyonel deneyim süresini hesaplamak için sadece full-time öğretim görevi dikkate alınıyor.

ANADİL, MATEMATİK, ESNEK DÜŞÜNCE EĞİTİMİ İLKÖĞRETİMİN TEMEL UNSURLARI


Rapora göre, ilköğretimde doğal bilimlerle sosyal bilimlere ayrılan ders saatlerinin payı genelde yüzde 9 ile yüzde 14 arasında değişiyor. İsveç ve Türkiye'de ise doğal bilimlere yüzde 25, sosyal bilimlere yüzde 21 ağırlık veriliyor. Beden eğitiminin toplam ders süresi içinde aldığı pay Avrupa'da yüzde 7 ile yüzde 12 arasında değişiyor, İrlanda ve Türkiye'de ise yüzde 5'ten daha az pay alıyor.

15 yaşındaki öğrencilerin üçte birinden fazlası haftada iki saatten fazla dil ya da matematik ev ödevi alıyor. Bu ev ödevleri Bulgaristan, Polonya, Romanya ve Türkiye'de öğrencilerin yüzde 40'ı, İtalya'da da yüzde 60'ından fazlasını ilgilendiriyor. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Finlandiya ve İsveç'te ise öğrencilerin yüzde 80'i dil öğrenim konusunda haftada iki saatten az ev ödevi aldıklarını ya da bu konuda hiç ödev almadıklarını belirtiyor.
Yeni Şafak