๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Tıp Dünyası => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 10 Ekim 2010, 00:17:05



Konu Başlığı: Besinler Nasıl Saklanmalı ?
Gönderen: Sefil üzerinde 10 Ekim 2010, 00:17:05
Besinler Nasıl Saklanmalı?

Gıdalar, uygun koşullarda saklanmadığında, içlerindeki yararlı madde miktarı azalıyor.

  Sağlık için doğru, dengeli ve yeterli beslenme ne kadar önemliyse besinlerin vitamin ve mineral değerlerini koruması da o kadar önemli. Bunun için gıdaları doğru şekilde saklamak gerekiyor.

Yeşil ve Siyah Çay

Journal of Food Science dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, rafta altı aydan uzun kalan yeşil çayın antioksidan kapasitesi yaklaşık yüzde 32 azalıyor. ‘Kateşinler’ olarak bilinen bu antioksidanların, kanser riskini azaltıcı etkisi var.

Oksijen ve ışığa duyarlı olan çay, hava geçirmez paketlerde ya da konserve kutularda satın alınmalı. Çayı, ışık geçirmez (opak) kavanozlarda ve serin bir yerde muhafaza edin.

Yeşil çay, siyah çaya oranla ısıya karşı daha hassas. Bu nedenle ağzı kapalı olan kavanoz buzdolabında saklanırsa yaprakları daha uzun süre taze ve sağlıklı kalıyor.

Domates ve Ürünleri

İspanyol araştırmacılar, buzdolabında 3 aydan daha uzun süre duran ketçap ve konserve domates salçalarındaki likopen oranının, kutu açılmamış olsa da, yüzde 50 azaldığını ortaya koydu.

Likopen çeşitli kanser türleri, kalp hastalıkları ve kemiklerin kuvvetlenmesi için oldukça güçlü bir antioksidan.

Hazır domates sosları yerine kendi sosunuzu hazırlayıp kaybı daha aza indirmek mümkün. Püre yerine domatesi, tam veya küp şeklinde kesilmiş olarak saklamak lipokeni daha iyi korumayı sağlıyor.

Patatesi Kağıt Torbada Saklayın

Hollanda’da yapılan araştırmaya göre de patates; kuru, serin ve karanlık depolarda saklansa bile içindeki C vitamini oranı yüzde 40 azalıyor.

Patates marketten paketlenmiş olarak alınıyorsa etiketine bakarak en taze olanını tercih edin. Pazardan ya da manavdan alıyorsanız ufak olanları seçin.

Kısa sürede tüketeceğiniz kadar patates almak da iyi bir yöntem. Ayrıca patatesi plastik torbalarda saklamak yerine kağıt torbalarda saklayın.

Zeytinyağı Isıya Duyarlı

Şişelenmiş zeytinyağının altı ay saklanması antioksidan aktivitesini yüzde 40 oranında azaltıyor. Zeytinyağı şişenizin oksijen, ışık ve ısı hassasiyetine karşı kapağını uzun süre açık bırakmayın.

Eğer zeytinyağını yemeklerinizde sıklıkla kullanmıyorsanız satın alırken küçük boylarını seçin.

Reçeller Buzdolabına

Amerikan Arkansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre ise, oda sıcaklığında iki aydan uzun süre bekletilen böğürtlen reçelinde bulunan antosiyanin oranı yüzde 23 azalıyor. Antosiyanin, antioksidan özelliği bulunan doğal renklendiriciler.

Karanlık bir yerde altı aydan daha uzun süre saklanan çilek reçelindeki antioksidan özelliğe sahip flavanoidlerde yüzde 12 kayıp yaşanıyor. Antosiyaninlerin, hararet artması, kızarıklık ile karakterize iltihabi reaksiyon(inflamasyon) azaltıcı ve anti-oksidan özellikleri var.

Reçellerinizi buzdolabında saklamak, açmadan önce yüzde 15 daha fazla antosiyanin ve yaşlanmayı önleyici özelliklerinden yararlanmanızı sağlar. Şeker içermeyen reçelleri tercih etmeye özen gösterin. Bu reçellerin daha fazla antosiyanin içerdiği biliniyor.

Baharatlar Cam Kavanozda

Baharat satın alırken canlı renkte olmasına dikkat edilmeli. Mat renkte olanların lezzet, besin öğesi değerleri daha düşük.

Baharat satın alırken plastik poşet ya da kaptakiler yerine cam kavanozdaleri tercih edin. Birçok baharat, özellikle çekilmemiş karabiber taneleri, sağlık açısından daha etkilidir ve lezzetini uzun süre korur.

Çünkü öğütülmediği için taneler ışık, hava geçirmez. Baharatlarınızı direkt ışık altında ve ocağınızın yanında muhafaza etmeyin.

Tahılları Işıktan Seramikle Koruyun

Tahılları, ısı etkisinden korumak için seramik kaplarda saklayın. Buzdolabında saklamaktansa kuru bir depoda muhafaza etmek daha uygun.

Işığa maruz kalan makarnadaki riboflavinin yüzde 50’si kayba uğruyor. Üç aydan daha uzun süre makarnanın az bir ışık gören yerde muhafaza edilmesi riboflavin oranını yüzde 80 azaltıyor.


Haber Kaynağı: Trt