๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 18 Haziran 2013, 01:10:58



Konu Başlığı: Almanya'da İslami çatı kuruluşunun hâlâ resmiyeti yok
Gönderen: Zehibe üzerinde 18 Haziran 2013, 01:10:58
Almanya'da İslami çatı kuruluşunun hâlâ resmiyeti yok

(http://www.risalehaber.com/d/news/128070.jpg)

Almanya'daki Müslümanların yüzde 80'ini temsil eden ortak İslami çatı kuruluşu KRM'nin hâlâ bir tüzüğü ve resmiyeti yok.

İslami kuruluşlar bu yüzden eyaletlerde ayrı ayrı muhatap olunuyor, birçok yerde İslam din dersleri ve İlahiyat Fakülteleri'nin şeklini tek başına devlet belirliyor. Son olarak Hessen'de KRM'yi oluşturan kurumlar dururken Ahmediye Cemaati'ne kamu tüzel kişiliği statüsü verildi

Almanya'daki Müslümanların en az yüzde 80'ini temsil eden DİTİB, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG ve onu temsil eden Islamrat), İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ve Müslümanlar Merkez Konseyi'nin (ZMD) 2007 yılında kurduğu ortak çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi'nin (KRM) hâlâ bir tüzüğü yok. Kurulduğunda tüm Müslümanları heyecanlandıran KRM'nin hala bir tüzüğünün, dolayısıyla resmiyetinin olmaması, “Müslümanlar gerçek anlamda birliktelik oluşturamadı mı?” sorusunu gündeme getiriyor. “İstişare platformu” görevi gören, ortak basın açıklamaları yapan KRM, federal düzeyde önemli bir fonksiyon görürken, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) dışındaki eyaletlerde, İslam din dersleri, ilahiyat fakülteleri ve dini cemaat olarak tanınma konularında DİTİB eyalet birlikleri, IGMG'nin de içinde olduğu Şura ve VIKZ ayrı ayrı muhatap oluyor. İslami kuruluşların birlikte hareket edememesi sonucu Bavyera eyaletinde, Alman Anayasası'nın 7. maddesine de aykırı şekilde İslam din dersini tek başına devlet düzenliyor. Yeni açılan İslam İlahiyat Kürsüleri'nin çoğunda ise Müslüman kuruluşlar ancak danışma kurullarında yer alabiliyor. Son olarak Hessen eyaletinde binlerce Müslüman'ı temsil eden bu kurumlar dururken Ahmediye Cemaati'ne anayasanın öngördüğü ‘kamu tüzel kişiliği' tanındı.

KRM'nin dört kurucu kurumundan Islamrat'ın Başkanı Ali Kızılkaya, “Önemli olan KRM olarak birlik ve beraberlik, yani tüm eyaletlerde her kuruluş kendi özeliğini koruyarak ortak bir ‘Eyalet Dini Cemaati'ni oluşturmaktır Bu maalesef başarılamadı. Bu bağlamda üst kurul olarak KRM'nin de bir tüzüğünün olması faydalı olur. Tüzük taslağımız KRM'nin kurulduğu günden beri var. Eyalet dini cemaatleri için de hazırlanmış tüzük taslağımız mevcut. Bazı kuruluşlar onaylamadığı için tüzüğümüz yürürlüğe giremedi.” dedi.

DİTİB Sözcüsü Dr. Bekir Alboğa ise "DİTİB olarak iki yıl önce KRM üyesi kurumlarımız her eyalet için birer temsilci ismi belirlesinler ve bunları sorumlu mercilere bildirelim teklifinde bulunduk. Bir adım atılmadı. DİTİB olarak eyaletlerde eyalet birlik başkanlarımız muhataptırlar. KRM'nin bir iç tüzüğü var. Düzenli toplantılarımız, ortak etkinliklerimiz, basın bildirilerimiz ve dokümantasyonlarımız üretildi. İç tüzük 2006 yılında hepimiz tarafından mutabakatla imzalandı. Ama tescilli bir dernek haline gelmedi.” diye konuştu. Alboğa bu konuda Diyanet'in kesinlikle bir engel oluşturmadığına dikkat çekerek, “Bir kere tescili bir tüzük bizim bu statüde çözemediğimiz hangi problemi çözecek? Müzakerelerimizde yeri geliyor ortak bir noktaya varamıyoruz. Hükümetler birden fazla cemaati hukuken tanıyabiliyor. Aslında Türkiye kökenli Müslüman cemaatler bizi DİTİB temsil etsin de diyebilmeliydi. Bunun önünde bir takım maddi-manevi engeller mi var, bunu bilemem. Ama KRM hususunda daha önce teklif edilen tarzda yemeğin tadını bozacak unsurlar var.” dedi.

VIKZ Diyalog Sorumlusu Erol Pürlü ise KRM'yi dini cemaat statüsüne geçirmek için tüzük yapılması gerektiğini vurguladı. Alboğa, “Ama koordine fonksiyonu için şu anki iç tüzükle çalışabiliyor. Yani VIKZ, DİTİB kendilerini feshedip bir derneğe geçmesi söz konusu değil, hepsinin kendine göre yaptığı hizmetleri var. Ama birlikte çeşitli yolları var. Siyasi irade varsa tanınma oluyor.” dedi. ZMD Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Aşkar ise Müslüman kuruluşların bir kısmının kendi başına karar verme yetkisine sahip olmaması, teşkilat kimliğinin ön planda tutulması gibi sebeplerden KRM'nin dernekleşerek resmi bir statü kazanamadığını dile getirdi. Aşkar, ZMD'nin Müslümanların Birliği için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Cihan


Konu Başlığı: Ynt: Almanya'da İslami çatı kuruluşunun hâlâ resmiyeti yok
Gönderen: Sefil üzerinde 18 Haziran 2013, 13:47:29
Esselamu aleykum; İnşaallah bir gün Almanya tamamıyla hidayete ererde bu tip çatı kuruluşlara lüzum kalmaz Ama eğer bu şuanda bu  bir lüzumsa inşaallah abilerimiz hocalarımız yerine getirecektir .ALLAH tüm ümmeti muhammedin
yardımcısı olsun selametle ...