๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 02 Kasım 2009, 01:50:37



Konu Başlığı: Açıköğretimliler rektör adaylarından ne istiyor?
Gönderen: Zehibe üzerinde 02 Kasım 2009, 01:50:37
(http://www.risalehaber.com/images/news/62426.jpg)

Anadolu Üniversitesine bağlı açıköğretim sisteminde eğitim gören öğrenciler yıllardır tekders sınavı olmamasından dolayı mağdur olduklarını dile getirerek isyan ediyorlar.

Örgün eğitimde uygulanan tekders sınavının açıköğretimde uygulanmamasının ciddi bir haksızlık olduğunu belirten öğrenciler bu durumun biran önce çözülmesi için Anadolu üniversitesi ve Yök ten müjdeli haberler bekliyorlar.

Anadolu Üniversitesi rektörünün tekders sınavı ile ilgili yapmış olduğu açıklamayı tatmin edici bulmuyoruz çünkü tek ders yüzünden bir yıl gibi uzun süre beklemektense bir yıllık harçlarını tekders sınavı için ödemeye hazır olduklarını ifade ediyorlar.

Tek Ders Mağdurları Platformu'ndan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

Anayasamızın Genel Esaslar bölümü 10. Maddesinde yer alan; MADDE 10.– Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" maddesi ve (Değişik: 9.2.2008 - 5735/1 md.) Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. Değişiklik kararı ile böyle denilmesine rağmen ;

2547 sayılı YÖK kanunu
Madde 44-Yükseköğretim kurumlarında, önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Denilmektedir.

Bu herkesin gördüğü gibi bir kanun maddesidir.

Şimdi; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakülteler Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 11. Maddesinin inceleyelim; "Her öğretim yılında birer kez ara, yıl sonu ve bütünleme sınavı yapılır. Ara, yıl sonu ve bütünleme sınavlarının tarihleri, ilgili fakültelerin yönetim kurullarınca ortak olarak belirlenir. Denilmektedir.

Bu da herkesin gördüğü gibi bir yönetmeliktir.Öncelikle şunu söylemeliyim ki ;

1.Bu hiyerarşi içinde yönetmelik kanunlara aykırı olamaz burda görüyoruz ki yönetmelik kanuna aykırı hareket etmektedir.Bu bir usül hatasıdır.

2.Anayasamızın 10. Md. Yer alan eşitlik ilkesine göre açıköğretimde okuyan öğrenciler ile örgün öğretimde okuyan öğrenciler arasında ki eşitsizlik aleni bir şekilde görülmektedir.Bu da anayasaya aykırı bir durumdur.
Bu yanlışlıklar sadece ilk bakışta tespit edilen hususlardır.

Anadolu Üniversitesi rektörü sayın Sürmeli yaptığı açıklamalarda tek ders sınavının yapılamaması sebebinin sistemin özelliklerinden dolayı olduğu,tek ders sınavı organizasyonun sınav,ulaşım,güvenlik vb. nedenlerden çok külfetli olacağını savunmaktadır.

Bu kadar acizlik olur mu zaten bu sınava girmek isteyen öğrenciler eğer gerekiyorsa harcı yatırıp öyle girebiliriz diyorlar.Bu kadar acizlik bana ve diğer mağdur arkadaşlara çok komik gelmektedir.

Bence olanlar sistemin özelliğinden değil sistemi kuranların çalışmak istememelerinden,kendi varlıklarını,yaptırım güçlerini vurgulamak amaçlı olduğundandır...
Haber Vaktim