> Forum > ๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ > ilimdunyasi.com Haberleri > Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir...
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir...  (Okunma Sayısı 809 defa)
15 Ağustos 2009, 20:26:49
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 15 Ağustos 2009, 20:26:49 »





Şekerleme yapmak, çoğunlukla, tembellikle, hırs eksikliğiyle özdeşleştirilip sadece çocuklara, yaşlılara ve hastalara özgü bir eylem muamelesi görür.

Oysa tarihe geçmiş pek çok ünlü aynı zamanda günlük şekerlemelerini ihmal etmemekle de ünlüdür. Bu ünlüler arasında Winston Churchill, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve John F. Kennedy sayılabilir. Araştırmalara göre, günde 20-30 dakika kestirerek ruh halinizi düzeltmeniz ve verimliliğinizi artırmak mümkün. Kısa süreli uykularla hataların azaldığı ve trafik kazalarının önlendiği de tespit edilmiş. Örneğin NASA'nın personeli üzerinde yaptığı bir araştırmada 40 dakikalık bir şekerlemenin performansı yüzde otuz dört ve dikkati de yüzde yüz artırdığı sonucuna ulaşılmış.

 

Şairin "çağırıp da gel dediğim / zorla misafir ettiğim / uyku" diye seslendiği, yaşamımızdan huzuru gittikçe çekilen bir sığınak uyku. Modern çağın hızlı temposuyla birlikte, şifayken adeta bir soruna dönüşüyor. Araştırmalar uyku bozukluklarının her geçen gün arttığını ve insan sağlığını tehdit ettiğini gösteriyor. Tedavi edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek hastalıklar arasında hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, depresyon ve diğer kronik hastalıklar var. Bu çerçevede başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde uyku ve sorunları kurumsallaşıyor, öyle ki "Ulusal Uyku Kurumu" gibi kurumlarla uykunun önemi vurgulanmaya ve bu konudaki araştırmalar çoğaltılmaya çalışılıyor.

 

Gece uykusu kadar gün içinde kısa sürelerle kestirmek, diğer deyişle "şekerleme", "güzellik uykusu" ya da keyifli çağrışımlarıyla İspanyolların "siesta"sı da bu araştırmalara konu oluyor. İşte kestirmenin çağdaş dünyadaki serüveni ve uyku hakkındaki mitler, gerçekler ve öneriler...

 

Şekerleme yapmak, çoğunlukla, tembellikle, hırs eksikliğiyle özdeşleştirilip sadece çocuklara, yaşlılara ve hastalara özgü bir eylem muamelesi görmüştür. Oysa unutmamak gerekir ki tarihe geçmiş pek çok ünlü aynı zamanda günlük şekerlemelerini ihmal etmemekle de ünlüdür. Örneğin Winston Churchill, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve John F. Kennedy bu ünlüler arasında sayılabilir.

 

Araştırmalara göre, günde 20-30 dakika kestirerek ruh halinizi düzeltmeniz ve verimliliğinizi artırmanız mümkün. Bununla birlikte kısa süreli uykularla hataların azaldığı ve trafik kazalarının önlendiği de tespit edilmiş. Örneğin NASA'nın personeli üzerinde yaptığı bir araştırmada 40 dakikalık bir şekerlemenin performansı yüzde otuz dört ve dikkati de yüzde yüz artırdığı sonucuna ulaşılmış. Uzmanlar şekerlemenin psikolojik olarak da birçok yararı olduğunu dile getiriyor ve uykuyu "gün içindeki küçük bir tatil" olarak tanımlıyor. Araştırmacılara göre şekerleme için ideal saat dilimi öğle üzeri.

 

Amerikan kamuoyu araştırma şirketi PEW, geçtiğimiz haftalarda yayımladığı bir raporla 'şekerleme'lerin günlük yaşamın bir parçası olduğunu ortaya koydu. Buna göre, normal bir günde yetişkinlerin yüzde otuz dördü şekerleme yapmayı ihmal etmiyor. Cinsiyetler arasında bu konuda bir karşılaştırma yapıldığında ise erkeklerin kadınlardan daha çok kestirdiği görülüyor. Gelir seviyesi ölçüt alındığında, orta gelir düzeyindeki insanların alt gelir düzeyi ve yüksek gelir düzeyine oranla daha az kestirebildikleri sonucuna ulaşılmış. Hafta içi ve hafta sonlarında şekerleme oranı hemen hemen aynıyken araştırmaya göre bu oranı dengeleyenler çalışma günlerinde kendilerini uykuya veren işsizler olarak tespit edilmiş. İşsizlik sorunu yaşayanlar ya da emekli olanlar ise hafta sonuna oranla çalışma günlerinde daha çok uyuyor.

 

Uyku mitleri yıkılıyor

 

Uykuya ilişkin kulaktan duyma birçok bilgi ve yanlış yönlendirme uyku sorunları doğurabiliyor. İyi bir uyku için oda sıcaklığının önemine işaret eden uzmanlar ortalama oda sıcaklığında uyumayı tavsiye ediyor. Diğer yandan ışık ve gürültü iyi bir uykunun başlıca düşmanı. Yatmadan önce sigara içmek de uykuyu zorlaştırıyor.

 

ABD'nin ünlü popüler dergilerinden Men's Journal da uyku hakkında önemli yanlışları geçtiğimiz sayısında ortaya koydu. Buna göre uyku hakkında unutmamız gereken 4 mit şöyle:

 

Mit 1: 8 saat uyku gereklidir.

 

Doğrusu: Bu konuda sihirli bir rakam vermek güç olsa da, genel olarak 7 saat yeterlidir. Amerikan Kanser Topluluğu'nun araştırması 7 saat uyuyanların 8 saat uyuyanlara göre yüzde on iki oranında daha fazla yaşadığını ortaya koyuyor.

 

Mit 2: Uyumadan önce yemek yemeyin.

 

Doğrusu: Birkaç kraker ve bir dilim peynir yatmadan önce ideal bir atıştırmadır. Yemeği sindirmenin uykuyu engellediğine inanılır. Ancak bazı yiyecekler uyumanıza yardımcı olabilir. Süt ve süt ürünleri bu kategoridedir çünkü içlerinde rehavet verici bir maddeyi, proteinleri oluşturan bir aminoasit olan triptofanı içerirler. Kafeinsiz bitki çayları da uyumaya yardımcı gıdalardandır.

 

Mit 3: Hafta içi az uyuyun, hafta sonu telafi edersiniz.

 

Doğrusu: Telafi edemezsiniz. Günde 7 saat uyumak yorgunluğu önler ama hafta sonları öğleye kadar uyumak günlük fizyolojik ritminizi bozacağından sizi daha da yoracaktır.

 

Mit 4: Sert yataklar uyku için iyidir.

 

Doğrusu: Yumuşak yataklar uyku için daha iyidir. İngiliz tıp dergisi Lancet'ın yayımladığı araştırmaya göre, sırt ağrısı çekenler yumuşak yataklarda yatmaya başladıklarında uykularında yüzde 75'lik bir artma gözlenmiş ve sırt ağrıları da yüzde 32 azalmış.

 

Uyku, vücudun fizyolojik ritmi için son derece önemli ve çağın artan ritmiyle önemi daha da artıyor. Bu nedenle uykuyu, vücudun gündelik ihtiyacı için rastgele bir eylem olarak değil, bilimsel bilgiler ışığında düzenlenmesi gereken bir eylem olarak algılamaya başlamamız gerekiyor.

 

Jetlag olmadan önleminizi alın!

 

Uykuya ilişkin modern çağın en önemli sorunlarından birisi de "jetlag" yani denizaşırı seyahatlerde saat farkından dolayı vücudun hızlı değişime tepki göstermesi ve gelinen yerin biyolojik saatinde kalışı. Bu biyolojik saat farkının birkaç gün sürdüğü, uyku bozukluğuna ve yorgunluğa neden olduğu biliniyor. Jetlagı önlemek için çeşitli ilaçlar geliştirilse de, birkaç temel noktaya dikkat ederek yan etkilerini önlemek mümkün:

 

Gidilecek yere öğleden sonra ineceğiniz bir uçuş seçin.

 

Gittiğiniz yerin yerel saatiyle akşam saat 10'a kadar uyumayın.

 

Vardığınız yerde ağır yemeklerden kaçının.

 

Bir süre için aşırı spor yapmayın.

 

Hava aydınlıkken gün ışığına çıkarak biyolojik saatinizi güneşin kurmasını sağlayın. (RÜYA KARLIOVA)

ZAMAN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir...
« Posted on: 28 Mart 2024, 11:38:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... rüya tabiri,Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... mekke canlı, Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... kabe canlı yayın, Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... Üç boyutlu kuran oku Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... kuran ı kerim, Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... peygamber kıssaları,Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir... ilitam ders soruları, Günlük 30 dakika şekerleme iyi gelir...önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes