๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 22 Mayıs 2015, 04:43:52



Konu Başlığı: 9-16 yüzyıl İslam teknolojisi bu müzede
Gönderen: Sefil üzerinde 22 Mayıs 2015, 04:43:52
9-16 yüzyıl İslam teknolojisi bu müzede

(http://d.risalehaber.com/news/175991.jpg)

9 ila16. yüzyılda Müslüman bilginlerin mimarlık ve savaş teknolojisi alanında imza attığı eserleri barındıran İstanbul’daki ''İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi yoğun ilgi görüyor

18 Mayıs Avrupa Müzeler gecesinde, Türkiye'de de pek çok müze, ziyaretçilerini ücretsiz olarak ağırladı. 9 ila16. yüzyılda Müslüman bilginlerin mimarlık ve savaş teknolojisi alanında imza attığı eserleri barındıran İstanbul’daki ''İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi de bu müzelerden biriydi.

Müzede, Müslüman bilginlerin astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, tıp, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık gibi alanlarda imza attıkları eserler ve aletlerin örnekleri sergileniyor.

Gülhane parkı içerisinde yer alan İslam bilim ve teknoloji tarihi müzesi 9-16. Yüzyıl arası Müslüman bilginler tarafından icat edilen bilim ve teknoloji ürünleri ziyaretçilerle buluşuyor. Müze, Mayıs 2008'de Frankfurt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fuat Sezgin'in girişimleriyle açıldı.

25 YILDA 30 ESERDEN 900 ESERE ULAŞILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işlettiği müzeye, TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi de katkıda bulundu. Prof. Sezgin, 1982'de Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü kurdu. 1983'de de yine Frankfurt'ta türünün ilk örneği olan müze projesini hayat geçirdi.

Yapacağı 20-30 aleti sergilemek amacı ile yola çıkan Sezgin'in bu mütevazı hedefi, 25 yılın sonunda yaklaşık 900 aletin yer aldığı bir müzeye dönüştü. Müzenin şehircilik ve mimari bölümünde sergilenen eserler arasında Müslümanların Endülüs’te inşa ettiği en büyük camii olan Kurtuba Camii ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

SU VE AĞIRLIK PRENSİPLİ SU SAATİ İLGİ ODAĞI
Müzenin en dikkat çeken eserleriyse, orijinali Fas'ta Karaviyyin Camii'nde bulunan Fas saati, 12.yy da yaptırılan su ve ağırlık prensibine göre çalışan terazi ve gök küresi. Müzenin denizcilik bilimi bölümünde pusula gibi denizciliğin gelişimine katkı sağlayan materyaller gözler önüne seriliyor.

Sahip olduğu sinevizyon odası, maket ve model koleksiyonu ile Türkiye'de alanında ilk, Frankfurt'tan sonra dünyada ikinci olma unvanına sahip olan müze, İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyarak hem bugüne ve hem de geleceğe ışık tutuyor.

Kuzey Haber Ajansı