๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 17 Ocak 2016, 18:25:40



Konu Başlığı: 2016 yılı hac kayıtları başlıyor
Gönderen: Sefil üzerinde 17 Ocak 2016, 18:25:40
2016 yılı hac kayıtları başlıyor

(http://d.risalehaber.com/news/194802.jpg)

2016 yılı hac ön kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 18-27 ocak tarihleri arasında yapılacak.

Suudi Arabistan tarafından 2013 ve 2014'te uygulamaya konulan yüzde 20 kontenjan indirimi, 2015 yılında da devam etmiş ve yeni hac müracaatı alınmamıştı. Bu kapsamda, 2007'de kayıtlı olan ve 2014 yılına kadar da kesintisiz kayıt yenileten hacı adaylarına 2014 yılında kura sıra numarasına göre kesin kayıt hakkı verilmişti. Biriken müracaatlar eritildikten sonra kutsal topraklara gitmek isteyen hacı adayları yeniden başvuruda bulunabilecek. 2015 yılında kur’aya girip çıkmayan hacı adaylarının kayıtları ise otomatik olarak güncellenecek. Daha önce kayıtlı olan hacı adayları istemeleri halinde hac kategorilerinde (normal-müstakil-otel) ve telefon numaralarında güncellemelerini 18 Ocak -18 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleştirebilecekler.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan bilgiye göre Hac için 'ilk defa' kayıt yaptırmak isteyenler 18-27 Ocak tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinden ve ya müftülüklere başvurarak kayıt yaptırabilecekler.

Diyanet'in sitesinde yer alan bilgilere göre Hac için ilk defa kayıt yaptıracak olanların takip etmesi gereken adımlar şöyle sıralanıyor:

A) 2016 yılında hacca gitmek üzere “İlk Defa Kayıt” yaptırmak isteyenler internet sayfamızda yayınlanan Hac ve Umre Tahsilatı yapan bankalardan birine 20.-TL ön kayıt ücretini yatırdıktan sonra müracaaatlarını Başkanlığımız http://hac.diyanet.gov.tr internet adresinden elektronik ortamda veya müftülüklerden temin edecekleri form dilekçe ile doğrudan müftülüklere yapabileceklerdir.

B) 2015 yılında kuraya katılanlardan hacca gidemeyenlerin “Kayıt Yenileme” işlemleri Başkanlığımızca elektronik ortamda otomatik olarak yapılacak ve bunlar kayıt yenilemiş sayılacaktır. Ancak; 2015 yılı tercihlerinden; Kayıt il ilçesi, İletişim Bilgileri, Telefon Bilgileri, Hac Konaklama Türleri ve Kur’aya Birlikte Gireceği kişilerde değişiklik yapmak isteyenler ile müracaatlarından vazgeçenler Müftülüklere başvurarak gerekli değişiklikleri müracaat süresi içerisinde yapabileceklerdir.

Hac Kur'a sonuçları ile Kesin kayıt bilgileri SMS yoluyla hacı adaylarına bildirileceğinden özellikle cep telefon bilgilerinin güncellenmesi gerekmektedir. Değişiklik yaptırmak istemeyenlerin herhangi bir müracaat yapmasına gerek yoktur.

2- Müftülüklere doğrudan form dilekçe ile müracaat edenler; nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunu dilekçeye mutlaka ekleyecek, Müftülükler de kayda aldıkları dilekçenin bir fotokopisini müracaat edene verecektir.

3- İlk defa kayıt yaptıracaklar kişi başına 20.-TL'yi ilgili banka hesabına yatıracaktır. Kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecektir.

4- Müftülüklere yapılan müracaatlarda kayıt parasını yatırdığına dair dekontu, müracaat dilekçesi ile birlikte süresi içerisinde müftülüklere teslim etmeyen ve kayıt numarası da almayanların müracaatları geçerli olmayacak, bunlar kuraya dahil edilmeyecek, talep etmeleri halinde ise yatırdıkları ücret kendilerine iade edilecektir.

5- 2016 yılında çekilecek kura sonrası kesin kayıt hakkı sırası gelenlerden süresi içerisinde kaydını yaptırmayanlara, bu husus müteakip yıllarda müktesep bir hak teşkil etmeyecektir.

6- Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınbaba, kayınvalide, kardeş ve çocukların birbirleri ile veya hiç bir akrabalık bağı olmayanların istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek üzere grup halinde, günlük aktivitelerini kendi başlarına yerine getiremeyecek derecede engelli vatandaşlarımızın ise hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kuraya girme talepleri kabul edilecektir.

7- Hacca götürülmek istenilen (0 yaş dahil) çocukların, ebeveynleri ile birlikte ön kayıtlarının müftülükler veya internet yolu ile yapılmasına. Bunlardan ilk defa müracaat edenlerin ise ön kayıt ücretini yatırmış olması gerekmektedir.

8- Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birisinin kayıt yenilemesi diğerinin ise ilk defa kayıt yaptırması istemeleri halinde bunların müracaatları birlikte alınacak ve kuraya da tek numara ile katılacaklardır.

9- Mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olan kadınlar, müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleri ile birlikte yapabileceklerdir.

10- Daha önce hacca gidenlerin müracaatı kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve ön kayıt ücreti de iade edilmeyecektir.

11- Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını yukarıda belirtilen internet adresinden kontrol edebilecekler, kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, ilgili müftülüklerden bilgilerini kayıt süresi içerisinde düzelttirebileceklerdir.

cihan