๑۩۞۩๑ Güncel Haberler & Tarihden Başlıklar ๑۩۞۩๑ => ilimdunyasi.com Haberleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 21 Mayıs 2011, 08:57:30



Konu Başlığı: 'Tanımıyorum, haberim yoktu' mazeretini ortadan kaldırdık
Gönderen: Ekvan üzerinde 21 Mayıs 2011, 08:57:30
'Tanımıyorum, haberim yoktu' mazeretini ortadan kaldırdık

(http://medya.zaman.com.tr/2011/05/21/bilicanlar.jpg)

'Aile içerisinde haberleşmeyi sağlamak, kopmuşluğu engellemek' istediğini söyleyen Ahıska Türklerinden olan Bilal Taşlı, 3.500'e varan aile üyelerini internet üzerinden buluşturmaya çalışıyor. Oluşturduğu soyağacındaki isimlere tıkladığınızda o ismin soyağacını görmek mümkün. Yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan aile fertleri iyi ve kötü haberleri ondan öğreniyor.



Akrabalık ilişkilerinin giderek zayıfladığı bir zamanda hemşehri dernekleri, yılda bir kez olsa bir araya gelen köy dernekleri bu birlikteliği korumaya çalışıyor. Aile büyüdükçe ikinci kuşaktan sonra irtibatlar kesiliyor. Birçok insan akrabalarının isimlerini dahi bilmiyor. Bilal Taşlı, Ahıska Türklerinden ve İstanbul'da yaşıyor. Kars'ın Posof ilçesinden göç etmişler. 14 yıldır İETT'de şoförlük yapan Taşlı, anne ve babasının akrabalarının bir listesini çıkarmış ve soyağacı oluşturmuş. Soyağacı o kadar büyümüş ki, Bilicanlar (anne tarafı) 1.500, Karahasangiller (baba tarafı) 2.000 kişiye ulaşmış. 1800'lü yıllara kadar inen Taşlı, akrabalar arasında 'Tanımıyorum, bilmiyorum. Haberim yoktu' gibi mazeretleri ortadan kaldırmak istediğini söylüyor. Soyağacı meyvesini vermiş ve aile üyelerinin bilinirliğini de artırmış. Yakınları 'Sayende akrabaları tanır olduk' diyerek memnuniyetlerini iletmişler.

1985 yılında babası ve dedesi bir şecere çıkarır. Bir köy krokisini andıran şecerenin eksiklerini tamamlamaya çalışan Bilal Taşlı, dedesi Kurban'ın annesinin ve kardeşlerinin eksik olduğunu fark eder. Bir öğretmen olan dedesi de sık sık Gürcistan Ecele'den nasıl geldiklerini, sınırın bölünmesiyle ailesinin sınırın öbür tarafında kaldığını ve 75 yıldır onlardan haber alamadığını anlatmaktadır. 1989 yılında Laleli'de bir otelde çalıştığını ve otele gelen Gürcistanlı gruptan bir bayanın dedesinin ailesinin olduğu şehir doğumlu olduğunu fark ettiğini söyleyen Taşlı, bayana dedesinin ailesinin isimlerini verir. "Bayan sağ olsun gitmiş köyü bulmuş. 50-55 yıl önce Batum'a göçtüklerini öğrenmiş. Batum'a da gidip araştırmış ve aileyi bulmuş. 'Sizi Bilal Taşlı diye biri arıyor' denilince dedenin iki torunu kalkıp Türkiye'ye gelmiş. Ama ne telefon var, ne iz. Adapazarı'nda akrabaları bulmuşlar." diyen Taşlı'nın dedesinin evine gelen bir telefon herkesi şoke eder. Kurban dede 75 yıl sonra yeğenlerini görür. Kız kardeşi ve abisi ölmüştür, erkek kardeşi ise Rus-Alman harbine gönderilmiş, ne ölüsü, ne dirisi gelmiştir.

O günkü buluşma, dedesinin sevinci, Taşlı'nın soyağacı yapma arzusunu artırır. İnternette www.karahasangil.com ve www.bilicanlar.com adlı iki site kuran Taşlı, soyağacı üzerindeki isim ve fotoğraflarla aile fertlerinin tanınmasını sağlıyor. Kim kimin çocuğu, nerede oturuyor, ne iş yapıyor, irtibat telefonları, kan grupları gibi ayrıntıları ise siteye üye olanlar öğrenebiliyor. "Bizimkisi hemşehri faaliyetlerinden farklı. Biz bir aileyiz." diyen Taşlı, internet sitesinden de ailenin sevincini, üzüntüsünü diğer aile üyelerine haber veriyor. Aile fertleri İstanbul, Ankara, Bursa, Ardahan'da yoğunluk kazanıyor.


ZAMAN