> Forum > İlim Dünyası Arşiv Kategorisi > İlim Dünyası Arşiv Konuları > İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız.
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız.  (Okunma Sayısı 732 defa)
25 Şubat 2012, 04:45:00
ღ۩Bilgin۩ღ
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1.936


Site
« : 25 Şubat 2012, 04:45:00 »



İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız.


Bilişim – internet suçlarını ilgili yerlere şikayet edebilmeniz için 2 yöntem var. Bunlar;
1- Bilişim Suçları Savcılığına Başvurabilirsiniz

Bilişim Suçları Mahkemesi konuya göre ayrılıyor. Örneğin mail yolu ile hakaretle bilişim suçları ilgilenirken, herhangibir sitede size hakaret ediliyorsa bununla basın savcılığı ilgileniyor. Kısaca prosedürüne göre değişiyor.
2- Bilişim Suçları ve Sistemleri Müdürlüğüne Başvurabilirsiniz

İşinizi hızlandırmak istiyorsanız direk olarak bilişim suçları savcılığına gidebilirsiniz ancak ben savcılıkla uğraşmam derseniz Bilişim Suçları ve Sistemleri Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

Şikayetçi olduğunuz konular ile ilgili olarak yapılacak çalışma neticesinde ISP(İnternet Servis Sağlayıcının) yurt dışında bulunması durumunda Adli Makamlar tarafından yapılacak olan Adli İstinabe ile konunun takibi yapılabilmektedir.
Nasıl Başvurulur?

Başvuru yaparken önemli noklatalardan biri size hakaret yapılan yeri günü saati ile açık bir şekilde belirtmeniz gerekir. Örneğin mail yolu ile hakaret geldiği taktirde mailin geldiği gün saat ve dakikayı görüntülü olarak göstermeniz gerekir. Bu belgelerin 3 tane fotokopisini alarak savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Savcılıktan aldığım bilgiye göre gmail hesabına yapılan hakaretleri bulmanın daha zor olduğunu belirttiler. Hotmail adresinize yapılan hakaretlerde daha kolay sonuca ulaşılıyor.
Bilişim Suçlarına Hangi Durumlar Girer?

Suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsaya bilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır. Suçların işleme şekilleri;

Hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla, birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir. İl Emniyet Müdürlüğümüz Bilgi İşlem Şube Müdürlüğümüz 1999 yılından itibaren değişik birimlerden ve Cumhuriyet Başsavcılıklarından gelen talepler doğrultusunda çalışmalarına başlamıştır. 1999 yılında başlayan çalışmalarımız talebin atması nedeniyle Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü içerisinde bulunan Bilgi Sistemi Büro Amirliği bünyesinde çalışmalarını sürdürmüştür. 2002 yılından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğün kurulması sonucu taşra teşkilatı olarak Şube Müdürlüğümüz içerisinde Bilişim Suçları Büro Amirliği adı altına çalışmalarını sürdürmektedir.

Ülkemizde Bilişim Suçları ile yapılan mücadelede yaşanan yoğunluk, bilişim alanında hizmet veren birçok firma ve kurumun genel merkezlerinin veya temsilciliklerinin İstanbul’da bulunması nedeni ile Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bilişim Suçları Büro Amirliğinin kapatılması ve BİLİŞİM SUÇLARI VE SİSTEMLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜN kurulması İçişleri Bakanlığının 25/04/2007 tarihli onayı ile uygun görülmüştür.

5651 sayılı İnternet ortamında yapılan yayınların düzelenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında Kanun (Kanun No. 5651 Kabul Tarihi : 4/5/2007)

Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık TCK 503-507: Dolandırıcılık ve İflas

Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik TCK 316-368: Sahtecilik Suçları


Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı 5846′nolu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)

Yasadışı Yayınlar TCK 125-200: Devletin Şahsiyetine karşı cürümler;

TCK 480-490: Hakaret ve Sövme Cürümleri

TCK 426-427: Halkın ar ve haya duygularını inciten veya cinsi arzuları tahrik eden ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı: ve diğer anlatım araç ve gereçleri.


Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme “Bilişim Alanında Suçlar TCK 525a, b, c ve d”. Maddeleridir.

YENİ TCK’DA BİLİŞİM SUÇLARI

1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK’nın kapsamında, bilişim sistemlerine karşı işlenen suçları da gerekçeleriyle birlikte yer alıyor.

Bilişim sistemine girme, sistemi engelleme,bozma, verileri yok etme veya değiştirme, tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması kapsamındaki suçları tanımlayan kanun maddeleri TCK’nın 243 -246.maddelerinde yer alıyor.

Bilişim sistemine girme

MADDE 243. -

(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.

(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme

MADDE 244. -

(1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen, bozan, sisteme hukuka aykırı olarak veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen, erişilmez kılan, değiştiren, yok eden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(3) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

MADDE 245. -

(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanması

MADDE 246. – (1) Bu Bölümde yer alan suçların işlenmesi suretiyle yararına haksız menfaat sağlanan tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız.
« Posted on: 30 Nisan 2024, 03:13:09 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. rüya tabiri,İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. mekke canlı, İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. kabe canlı yayın, İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. Üç boyutlu kuran oku İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. kuran ı kerim, İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. peygamber kıssaları,İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız. ilitam ders soruları, İnternetin Kullanımı ve Yasal Haklarımız.önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes