> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > Savaş Sonrası
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Savaş Sonrası  (Okunma Sayısı 692 defa)
26 Temmuz 2011, 11:48:12
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 26 Temmuz 2011, 11:48:12 »



Savaş Sonrası


Müşrikler savaş alanını terk edince Müslümanlar dağdan inerek şehitlerinin yan­larına gittiler. 70 kişi şehit olmuştu. Bunların 64'ü Ensardan, 6'sı ise Muhacirden­di.[265] Müşriklerden ise 22 kişi öldürülmüştü.[266] Müslümanlar, şehitlere yapılan iş­kenceleri gördüklerinde şaşkına döndüler. Cesetlerin çoğu tanınmaz haldeydi. Hemen hepsinin kulak ve burunları kesilmiş, vücutları parçalanmıştı. Resûlûllah Ben, Bu şehitlerin Allah yolunda canlarını verdiklerine şahitlik ederim. Bunlan kan­lı elbiseleriyle gömün' dedi. Bu arada dudaklarından 'Vallahi, ben de onlarla birlik­te şehit olmadı ne kadar çok isterdim' sözlerinin döküldüğü duyuldu. Resûlûllah, amcası Hamza'mn nerede olduğunu sordu. Gösterdiler. Amcasının cesedinin ya­nma gidince gördüğü karşısında dayanamayıp ağlamaya başladı. Amcasının cese­di tanınmaz haldeydi. Birçok organı kesilmiş, göğsü yarılmış, ciğeri parçalanmış­tı. Yaralı yüreği kabardı: 'Vallahi bunun intikamım alacağım. Ben de müşriklere ay­nısını yapacağım' demekten kendisini alamadı. Sonra amcasının cesedine yönele­rek 'Ey Resûlüllah'm amcası diye seslendi; 'Ey Allah'ın ve Resulünün arslam. Ey ha­yırlar işleyen Hamzal Ey üzüntüleri gideren Hamzal Ey Resûlüllah'a koruyucu olan Haraza! Allah sana rahmet etsin. Biliyorum ki sen hısım ve akrabalık haklarım gözetirdin. Daima hayırlı işler yapardın. Vallahi senin intikamına alacak, sana yapılanı yetmiş müşriğe yapacağım.[267] Bir süre sonra Hamza'mn cesedinin yanına kız kardeşi Safiyye geldi. Oturup ağladı. Ağzından 'Bizler Allah'ın kullarıyız ve O'na döne­ceğiz' sözleri çıkmakta, gözleri yaş dökmekteydi. Resûlüllah'da amcasının cesedi­nin başına, halasının yanma çöktü. Fâtıma da geldi ve o da yanlarına çöktü. Ya­nan gönüllerinin ateşini gözyaşlarıyla dindirmeye, acılarını gözyaşlarıyla azaltma­ya çalıştılar.

Resûlüllah, amcası Hamza'ya yapılanların intikamını alacağına yemin etmişti. Başka Müslümanlar da benzer yeminler yaptılar. Fakat vahyolunan bir ayet bunu yasakladı. Ayet şöyleydi: 'Eğer (bir topluluğa) azap edecekseniz, size yapılan azabın aynıyla azap edin. Ama sabrederseniz, andolsun ki o, sabredenler için daha iyidir.[268] Bu ayet üzerine Resûlüllah bir insan, bir yeğen olarak verdiği ka­rarın yanlışlığını fark edip hatasından döndü. Allah'tan affını istedi. Bazı Müslü­manlar müşriklerin cesetlerine işkence yapmaya niyetlenince de onları engelledi ve 'Onlar bizim emanetlerimizdi [269] dedi.

Savaş alanında sadece ölüler değil, yaralılar da vardı. Bazı Müslümanlar ölü zannedilerek bırakılmış, kendilerine dokunulmamıştı. Bunlardan birisi Sâ'd b. Ra-bi idi. Zeyd b. Sabit anlatıyor: 'Allah'ın Resulü, Uhud günü beni Sâ'd b. Rabi'yi ara­maya gönderdi. Ölüler arasında dolaşmaya başladım. Sâ'd'ı bulduğumda son nefesini vermek üzereydi. Vücudunda yetmiş kadar darbe İzi vardı. Vücudunun her yanı mız­rak, kılıç ve okların açtığı yaralarla doluydu. Kendisine 'Ey Sâ'd! Allah'ın Resulü sa­na selâm söyledi. Kendini nasıl bulduğunu öğrenmek istiyor' dedim. Söyle dedi: 'Al­lah'ın Resulüne selâmımı ilet. Ona cennetin kokusunu aldığımı söyle. Kavmim Ensar'a da müşriklerin Allah'ın Resulüne yaklaşmalarına ve zarar vermelerine izin verirseniz Allah'ın huzurunda mazeretiniz olmaz dediğimi söyle' dedi ve ruhunu teslim etti. [270]

Resûlüllah şehitlerin öldükleri yerde gömülmelerini istedi. Bu arada bazı şehit­ler yakınları tarafından Medine'ye götürülüyorlardı. Resûlüllah'm isteği üzerine onlar da Uhud'a getirildiler. Şehitler ikişerli, üçerli aynı mezara konuldular. Şehit­ler bu şekilde aynı mezarlara konurken, birbirlerine yakınlık dereceleri dikkate alındı. Aynı mezara konanlardan ikisi Abdullah b. Amr ile Amr b. Cemûh idi. Re­sûlüllah onlar için 'Dünyada iken birbirlerini seven bu ikisini aynı mezara koyuri [271] dedi. Hamza'ya kefen olması için kardeşi Safiyye iki elbise getirdi. Elbisenin biri­si bir başka şehit için kullanıldı. Kalan elbise ise Hamza'ya kefen yapıldı. Ancak elbise küçük olduğu için Hamza'mn vücudunu tamamen örtmedi. Elbise baş tara­fı kapatacak şekilde örtüldü, açıkta kalan ayaklar ise otla kapatıldı. Hamza, Abdul­lah b. Cahş ile birlikte aynı mezara kondu.

Şehitlerin defnedilmesi sırasında yaşanan duygusal anlardan birisi de Mus'ab b. Umeyr'in cesedinin yanında yaşandı. Resûlüllah, Mus'ab'm cesediyle karşılaşın­ca duygulandı. Mus'ab'm üzerinde kısa ve eski bir elbise vardı. Resûlüllah onun bu halini Müslümanlara göstererek, 'Bakın şu yiğide. [272] Dedi.  O annesinin ve baba­sının yanında, sizin görmediğiniz ve tatmadığınız yiyecekleri yerken ve içecekleri

. nuen Allah onun kalbini nurlandırdt da o bütün bunları Allah için terk etmekte te-rddüt etmedi. Allah ve Resulünün sevgisi onu yoksulluğa razı etti'. Sonra Mus'ab'a dönerek "Ey Mus'ab i Ben seni, Mekke'de gördüğüm zaman, senden daha ince ipek el­bise eiyen, senden daha güzel bakımlı saçlara sahip bir yiğit yoktu. Şimdi sen bir hır­ka içinde, saçı başı karışmış bir haldesin dedi ve ağladı. Müslümanlardan birçok kimse de O'nunla birlikte ağladı. Defnedilme sırasında üzüntü hepten arttı. Çün­kü kefen olarak kullanılacak kumaş Mus'ab'ı tamamen örtmedi. Örtü ayaklarına doğru çekilince başı, başına doğru çekilince ayakları açıkta kalıyordu. Bunun üze­rine, Mus'ab'm da ayakları otla örtüldü.


[265] Vakıdi'ye göre şehitlerin sayısı 74'tür. Onun listesine göre şehitlerin 67'si ensardan, 7'si muhacirdendir.

[266] Siyer ve Tarihler bu sayıyı 37'e kadar yükseltmektedir. 22 sayısını İbn İshak zikreder.

[267] Hakim, Müstedrek, 111/197.

[268] Nahl, 16:126

[269] Vakıdî, Meğazi, 1/225.

[270] Hakim, Müstedrefe, 111/201; Vakıdî, Meğazi, 1/227; İbn Abdilber, el-îstiâbfi Esmaı l-As- hâb, 11/590; Ibn Sâ'd, et-Tabakatü'l-Kübra, III/504.

[271] İbn Sâ'd, et-Tabafîfltü'1-Kübra, 111/562.

[272] Vakıdî Meğazi, 1/240; İbn Sâ'd, e£-Tcıbakatü'!-Kübra, 1/122.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Savaş Sonrası
« Posted on: 29 Nisan 2024, 06:20:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Savaş Sonrası rüya tabiri,Savaş Sonrası mekke canlı, Savaş Sonrası kabe canlı yayın, Savaş Sonrası Üç boyutlu kuran oku Savaş Sonrası kuran ı kerim, Savaş Sonrası peygamber kıssaları,Savaş Sonrası ilitam ders soruları, Savaş Sonrasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes