> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > Medine ye Dönüş
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Medine ye Dönüş  (Okunma Sayısı 825 defa)
26 Temmuz 2011, 11:47:02
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 26 Temmuz 2011, 11:47:02 »



Medine'ye Dönüş

 

Şehitlerin defnedilme işi bittikten sonra Resûlüllah atının getirilmesini istedi. Yor­gun ve yaralı hâlde atma bindi ve Müslümanlarla birlikte Medine'ye doğru hare­ket etti. Medine'ye yaklaştıklarında atını durdurdu ve Müslümanları duasına ka­tılmaya davet etti. Duası şöyleydi:

Allahım! Hamd ve övgü ancak sanadır.

Allahım! Senin açıp yaydığını toplayacak, senin topladığını açıp yayacak kim­se yoktur. Senin saptırdığını doğru yola iletecek, senin doğru yola ilettiğini sap­tıracak yoktur. Senin vermediğini verebilecek, senin verdiğini de engelleyebi­lecek yoktur. Senin uzaklaştırdığını yaklaştıracak, senin yaklaştırdığını uzak­laştıracak yoktur.

Allahım! Rahmet ve bereketini, fazl-ı keremini aç, üzerimize yay. Allahım! Senden, yoksulluk gününde nimet, korkulu günde emniyet diliyorum.

Allahım! Senden hiç değişmeyen ebedî nimet istiyorum.

Allahım! Bize verdiğin veya vermediğin şeylerin zararlarından sana sığmıyorum! Bize imanı sevdir. Gönüllerimizi onunla beze. Küfürden, azgınlıktan, taşkınlıktan iğrendir bizi. Din ve dünyamıza zararlı şeyleri bilenlerden, doğru yola erenlerden eyle bizi. 

Allahım! Bizi Müslüman olarak yaşat, Müslüman olarak öldür. Bizi sanhler, iyi­ler zümresine kat. Onlar ki, ne şeref ve haysiyetini yitiren, ne de dinlerinden dönenlerdir.

Allahım! Senin peygamberini yalanlayan, senin yolundan yüz çeviren, peygam­berinle çarpışan kafirlerin de, ehl-i kitap kâfirlerinin de cezalarını ver. ty naK ve gerçek ilâh! Onlara azabını indir!' [273]

Dua bittikten sonra hareket edildi. Medine'ye gelindi. Kadınlar ve çocuklar so­kaklara, evlerin damlarına doluşmuş bir hâlde mücahitleri bekliyorlardı. Savaşa katılamamış erkekler, kadınlar ve çocuklar Resûlüllah'm yanma gelip geçmiş olsun dileklerini dile getirmeye başladılar. Resûlüllah'm önüne çıkanlardan birisi Sâ'd b. Muaz'ın annesiydi. Sâ'd, annesi Kebşe hatunu Resûlüllah'a tanıttı. Resûlûllah'ı sag olarak karşısında gören Kebşe sevindi ve 'Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun. Seni sağ ve salim olarak gördüm. Sen selâmette olunca, hiçbir fela­ketin önemi yok; hepsi hiç gelir bana [274] dedi.

Resûlüllah önde, hemen hepsi yaralı bütün mücahitler de O'nu takip ederek Medine'ye girdiler. Hiç kimseden ne bir yakınma sesi, ne de bir an önce evine git­me isteği duyuluyor veya görülüyordu. Hepsi de seslerini çıkarmadan, durumla­rından şikayetçi olmadan Resûlüllah'ı takip ediyordu. Resûlüllah, Sâ'd b. Muaz'a 'Yaralılar evlerine gitsinler. Yaralarını tedavi etsinler' dedi. Sâ'd'in ilam üzerine ya­ralılar sessizce ayrılıp evlerine döndüler ve o gün sabaha kadar yaralarını temizle­yip, kesikleri dağlayarak tedavilerini yaptılar. Yaralılardan birisi de münafıkların lideri Abdullah b. Ubeyy'in oğlu Abdullah'tı. Abdullah yarasını dağlayarak tedavi etmeye çalışırken, münafık babası onu eleştirmekten ve münafıklığının gereği olan şeyleri söylemekten geri durmuyor; 'Eğer, sen, gençlerin sözlerini dinleyen Mu­hammed'e değil de bana uysaydın bunlar başına gelmezdi. Ben bunun böyle olacağını biliyorum' diyordu. Fakat bu münafıkça sözleriyle oğlunu etkileyemedi. Onun iman dolu kalbi, şu sözleri inanarak söylemesine vesile oldu: 'Allah'ın Resulünün işi yanlış olmaz- O, hayır ve hikmete sahiptir. [275] Medine'ye girdiği zaman Resûlüllah son derece yorgun, yaralarından ve kay­bettiği kandan dolayı bitkindi. Mescidin önüne geldi. Ancak attan inecek gücü yoktu. Aldığı kılıç darbesi nedeniyle sağ omzunu, çukura düşerken zedelendiği için de bir bacağını hareket ettiremiyordu. Çok kan kaybetmişti. Yanağı yaralan­mıştı. Sâ'd b. Muaz ve Sâ'd b. Ubâde'nin yardımıyla atından inip odasına girdi. Bi­lâl, akşam namazı için ezan okuyunca yine iki Sâ'd'a yaslanarak odasından çıkıp mescide geldi. Namazdan sonra tekrar odasına döndü. Bilâl yatsı için ezan okudu, fakat Resûlüllah bir süre görünmedi. Mescide bitişik olan odasından çıkmadı. Ce­maat bekledi, fakat gelmedi. Bilâl kapıya giderek 'Ey Allah'ın Resulü! Haydi nama­za!' diye seslendiği zaman odasından çıkıp mescide geldi. Bir görgü şahidinin an­lattığına göre, o sırada zorlukla hareket ediyor, herkesten daha yavaş adım atıyor­du. Acı çektiği yüzünden belliydi. Sendeleyerek ve zorlukla yürüyordu. O hâlde imam olup namazı kıldırdı. Sonra tekrar odasına döndü.


[273] Ahmed, Müsned, 111/424; Vakıdî, MeğazU 1/242, 243; Hakim, Müstedreh, 1/506, 507; Heysemî, Mecma'ü'z Zevâid VI/121.

[274] Koksal, islâm Tarihi-Medine Devri, 111/195;

[275] Vakıdî, Meğazi, 1/245.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Medine ye Dönüş
« Posted on: 29 Nisan 2024, 06:02:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Medine ye Dönüş rüya tabiri,Medine ye Dönüş mekke canlı, Medine ye Dönüş kabe canlı yayın, Medine ye Dönüş Üç boyutlu kuran oku Medine ye Dönüş kuran ı kerim, Medine ye Dönüş peygamber kıssaları,Medine ye Dönüş ilitam ders soruları, Medine ye Dönüşönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes