๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Hz.Muhammedin İslam Daveti => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 01 Ağustos 2011, 11:38:38



Konu Başlığı: Malî Görevler
Gönderen: Ekvan üzerinde 01 Ağustos 2011, 11:38:38
Malî Görevler


Rifâda: Tamamen Mekke'ye özgü bir kurumdu. Hacca gelenlerin yiyecek baş­ta olmak üzere maddî ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerekleri yerine getirilen bir görev alanıydı.

Kusayy, Mekke'yi bir cazibe merkezi haline getirebilmek için, önemli masraf­lar yaparak, Mekke'ye gelen hacıların yiyeceklerini karşılama sorumluluğunu üst­lenmişti. Buna, sonradan, Mekke'nin yoksullarının yiyecek ihtiyaçlarım karşılama sorumluluğu da eklenmişti. Ancak bu tamamen kişisel bir tasarruftu. Rifâde göre­vini üstlenmiş soyun lideri hac döneminde çok sayıda deve ve koyun keser, bun­lardan genellikle tirit ismi verilen ve içine ekmek doğranarak yapılan bir et yeme­ği pişirtir ve hacılara dağıtırdı. Rifâde görevi her zaman Kusayy'm çocuklarında kaldı. Resulüllah'ın islâm'ı tebliğe başladığı yıllarda bu görevi Haşim'ın soyundan Ebû Talib yürütüyordu. Daha sonra, kardeşi Abbas bu görevi yürütmüştür.

Sîkâye: Sikâye, hac sırasında hacıların ihtiyacı olan suyu tedarik etme ve da­ğıtma görevlerinin yanı sıra, Beytü'l Haram'm idaresi ve bakımı işlerinin yürütül­düğü bir görev alanıydı. Mekke, suyu az bir bölge olduğu için, Kusayy hacıların su ihtiyacını karşılamak amacıyla Kabe'nin yakınma deriden havuzlar yaptırmış ve bu havuzlan çevredeki kuyulardan taşman sularla doldurmuştu. Abdülmutta-lib'in Zemzem'in yerini bulması ise, Mekke'deki su sıkıntısını sona erdirmesi açı­sından çok önemli bir gelişme olmuştu. Haşim'in soyundan gelenlerin sorumluluğunda bulunan sikâye görevi, islâm'ın ilk yıllarında Abbas b. Abdülmuttaüb ta­rafından yürütülüyordu.

Em'vâlu'l Muhacere: Kabe'nin içinde, Kabe'ye ve putlara bağışlanan değerli eş­yaların saklandığı bir kuyu vardı. Buranın birkaç kez hırsızların yağmasına uğra­ması nedeniyle, değerli eşyaların korunması problemi açığa çıkmıştı. Söz konusu değerli eşyaların korunması sorumluluğunu Sehm soyundan gelen kimseler üst­lendiler. Eşyalar, Dâru'n Nedve'nin hemen yanına inşa edilmiş bir depoda sakla­nırdı. Risâlet çağında bu görevi Haris b. Kays yürütüyordu.